gastro postao
Odlično jelo za hladne dane s grahom tetovcem, paprikama i kukuruzom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 591
Potrebno vam je
- 800 g grah, tetovac
- 500 g luk ,crveni
- 2 list lovorov list
- 5 kom crvena paprika
- 5 kom rajčica, crvena
- 2 režanj češnjak
- 1 mala žlica slatka paprika
- sol
- papar
- 2 dl vrhnje kiselo (20% masti)
- 340 g kukuruz (u slavnoj vodi)
Priprema
- Namočite grah preko noći i sutradan ga ocijedite. Kuhajte ga u čistoj vodi dok ne bude na pola kuhan. U pećnicu na 260°c stavite cijele paprike u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok se kora ne zacrni sa svih strana. Izvadite ih iz pećnice, pokrijte vlažnom krpom i pustite neka odstoje 10-15 minuta. Još toplima skinite im koru i odvojite ih na tanke trake. Koštice i peteljku odstranite.
- Luk narežite i popržite s češnjakom. Ubacite sjeckane rajčice i kukuruz. Pirjajte poklopljeno desetak mnuta, dodajte crvenu papriku, sol, papar i lovorov list te maknite sa štednjaka.
- Namastite vatrostalnu posudu i naizmjenično slažite red graha, red paprika, zatim red pirjanog luka i rajčica. Završite grahom. Prelijte s malo ulja i dolijte malo vode (1-2 šalice) u kojoj se prethodno kuhao grah. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče. Prelijte umućenim kiselim vrhnjem i ostavite još u vrućoj, isključenoj pećnici 10-15 minuta.
Izvor Skuhatćute