Ljeto je i službeno stiglo, topli povjetarci i nagli pljuskovi ponekad nas iznenade, no vrućina je konstanta koja nas slijedi, a kako je se najbolje riješiti nego slatkim i osvježavajućim koktelom. Obzirom da se nismo mogli odlučiti na samo jednu verziju, donosimo ti dvije. Jednu idealnu za ljubitelje kokosa i ananasa, a drugi za sve fanove sezonskog voća i intenzivnih boja.
Pina colada s bosiljkom i ananasom
Brz i jednostavan za sastavljanje, ovo je savršeni osvježavajući koktel za proslavu ljeta! Odlična stvar kod njega, za razliku od kupovne Pina colade, jest što po želji ga možeš napraviti slabijeg ili jačeg te tako dobiti savršenu mjeru okusa za tebe!
Sastojci:
- 4 limete
- 30 g svježih listova bosiljka
- 200 mL bijelog ruma
- 50 mL tamnog ruma
- 800 g smrznutog ananasa
- 230 mL kokosove kreme
- korica jedne limete
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
Priprema:
- Kako bi napravila šećer od limete, pomiješaj koricu jedne limete,šećer i prstohvat soli.
- U shakeru za koktel ili staklenoj posudi umuti sok od limete, bosiljak (ili mentu) i 1-2 žlice limetinog šećera. Sve dobro promiješaj i zgnječi kako bi se okusi pomiješali. Zatim dodaj bijeli i tamni rum. Napunite ledom i protresi dok se sve ne sjedini. Procijedi u blender.
- U blender zatim dodaj komadiće ananasa i kokosovu kremu, miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj leda po želji, ovisno o konzistenciji i gustoći koju želiš postići.
- Rub čaša zatim umoči u šećer od limete, napuni ih pina coladom i po želji dodatno ukrasi šećerom od limete te listovima mente.
U slast!
Crveni koktel
Svježe maline ili jagode i slatki džem, pomiješani zajedno s ružmarinom, limunom, jabučnim octom, votkom i mineralnom vodom odlično su ljetno popodnevno osvježenje.
Sastojci:
- 2 žlice smrznutih ili svježih malina ili jagoda
- 2 žličice nasjeckanog ružmarina
- 1/2 limuna
- 1 žlica jabučnog octa
- 2 žlice marmelade od malina ili jagoda
- 50 mL votke
- mineralna voda
- 2 smrznute trešnje (za ukras)
- 1 limun
- 2 žlice šećera
- 1 žlica sušenih latica ruže (po želji, za ukras)
Priprema:
- Da bi napravila limunov šećer na plitkom tanjuru pomiješaj limunovu koricu, šećer i latice ruže. Rub čaša ukrasi dobivenim šećerom i zatim ih napuni ledom po želji.
- U shakeru za koktele ili staklenoj posudi pomiješaj maline ili jagode, ružmarin i limunov sok. Dobro promiješaj i zgnječi kako bi se sokovi pomiješali. Dodaj jabučni ocat, džem i votku. Napuni s malo leda i dobro protresi.
- Procijedi u pripremljenu čašu. Dolij mineralnu vodu (količinu po želji), a zatim lagano promiješaj da se sve sjedini. Ukrasi s trešnjom na vrhu!
Živjeli!