Recepti Jaja 07. lipnja 2024.

Zarolaj jaja Benedict za savršen brunch

Jaja
30 MIN
30 MIN
12
SREDNJE
jaja Benedict
Jaja Benedict - savršena za doručak ili brunch
foto: Syazani Nizam/Unsplash
Tko kaže da moraš platiti noćenje s doručkom u hotelu da uživaš u jajima Benedict? Slijedi nas i pripremi ovaj klasični fancy doručak na malo drugačiji način

Jaja Benedict su klasično jelo za brunch koje se sastoji od hrskavog peciva, sočne slanine, kiselkastog umaka hollandaise i kremastih poširanih jaja. No, priprema kod kuće može biti izazovna, posebno kad kuhate za veće društvo. Tu na scenu stupaju Benedikt rolice.

Ovaj recept osigurava da svatko dobije zalogaj klasičnih jaja Benedict, umotan u tijesto za pizzu. Da, da, umjesto tradicionalne podloge, koristi se tijesto za pizzu kupljeno u trgovini, može li jednostavnije?!

Kad pomisliš na jaja Benedict, prva su ti asocijacija poširana jaja? Za ove slasne rolice, pripremi kajganu tako da umutiš jaja i punomasno mlijeko

Dodaj maslac u vruću tavu s jajima i miješaj nekoliko sekundi. Makni jaja s vatre čim se počnu zgrušavati. Jaja će se nastaviti kuhati na zaostaloj toplini, dajući najkremastiju kajganu.

Ne gasi ekran dok kuham

Rolice s jajima Benedict
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 1,50 žlica
  • Kukuruzna krupica 1 žličica
  • Maslac 3 žlica
  • Slanina 10 kriška
  • Jaje 5 kom
  • Mlijeko 3 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Tijesto za pizzu 1 kom
  • Senf 2 žlica
  • Kajenska papričica 1 prstohvat
  • Žumanjak 2 kom
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Kajenska papričica 1 prstohvat
  • Maslac 125 g
  • Svježi vlasac
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Namaži uljem keramičku posudu za pečenje, a dno pospi kukuruznim brašnom.


  2. U srednje velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi 1 žlicu maslaca te na njemu poprži slaninu, povremeno okrećući, dok rubovi ne počnu smeđiti - oko 30 sekundi sa svake strane.

    Prebaci na dasku za rezanje i izreži na komade od 1,25 cm.


  3. U srednjoj zdjeli umuti jaja i punomasno mlijeko. U srednje velikoj tavi s neprijanjajućim dnom na srednjoj vatri otopi preostale 2 žlice neslanog maslaca.

    Kuhaj smjesu jaja, lagano miješajući silikonskom špatulom dok se jaja ne počnu zgrušavati, oko 30 sekundi. Makni s vatre i nastavi miješati dok jaja ne budu skoro kuhana, oko 15 sekundi.

    Vrati na srednju vatru i kuhaj, miješajući dok jaja ne budu skuhana i zgrušana. Makni s vatre, posoli i popapri.


  4. Na radnoj površini razvaljaj tijesto za pizzu u pravokutnik veličine cca 38x25 cm (a možeš kupiti i svježe gotovo tijesto za pizzu koje je već razvaljano.

    Premaži tijesto senfom, začini kajenskom papričicom.

    Preko tijesta rasporedi slaninu i kajganu. Počevši s dužom stranom koja ti je bliža, zarolaj tijesto u roladu.

    Oštrim nožem izreži na 12 komada širine oko 4 cm. Poredaj kriške u pripremljenu posudu s rezanim stranama prema gore.


  5. Peci rolice dok tijesto ne postane zlatno-smeđe, oko 25 minuta.


  6. U blenderu blendaj žumanjke, limunov sok, sol, prstohvat kajenske papričice i 1 žličicu vode dok ne postanu pjenasti.


  7. U maloj tavi na laganoj vatri otopi maslac (ili otopi maslac u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 10 sekundi).


  8. Dok blender radi na srednjoj brzini, polako ulijevaj otopljeni maslac u tankome mlazu. Nastavi blendati dok umak ne postane emulgiran, gust i žut.


  9. Prelij polovicu holandez umaka preko rolica. Ukrasi vlascem. Posluži preostali umak sa strane.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

260 kcal

13 %

MASTI

16,00 g

22 %

KOLESTEROL

1,48 g

0 %

UH

16,00 g

5 %

PROTEINI

11,00 g

22 %

Iskušaj i ove delicije od jaja!

Tamagoyaki, japanski omlet Možda vas zanima... Tamagoyaki - japanski omlet koji ćeš obožavati Recepti omlet Možda vas zanima... Savršeno jutro uz kremasti omlet Marthe Stewart Recepti Poširana jaja Možda vas zanima... Znamo sve trikove za najbolja poširana jaja ikad! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.