gastro postao
Naranča i bademi već su provjeren spoj u slasticama, dodajte im i fini ganache, pa sve zajedno poslužite kao brz, jednostavan i neodoljivo fini čokoladni kolač.
Jednostavan, ali nevjerojatno aromatičan kolač idealan je za hladne zimske dane. Arome naranče divno će se spojiti s bademom, a čokoladni ganache na najljepši će način zaokružiti cijeli kolač.
Želite li još bogatije arome, u smjesu za kolač dodajte i žličicu ili dvije omiljenog likera. S ovom kombinacijom odlično će se složiti amaretto ili pak neki življi, voćni likeri.
Za biskvit će vam trebati:
- 2 naranče
- 200 g mljevenih badema
- 150 g šećera
- 50 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
- 6 jaja
Za kremu će vam trebati:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
- Stavite 2 cijele naranče u vodu i kuhajte pola sata.
- Promijenite vodu i kuhajte još pola sata.
- Kada se naranče skuhaju ohladite ih i napravite pire od njih.
- U zasebnu zdjelu stavite bademe, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo, jaja i pire od naranče i dobro izradite pjenjačom.
- Takvu dobro izrađenu smjesu izlijte u okrugli kalup ( mi smo koristili onaj od 24 centimetra) prethodno obložen papirom za pečenje.
- Pecite na 180 stupnjeva, oko pola sata do 45 minuta.
- Dok se kolač hladi zakuhajte vrhnje i prelijte preko nasjeckane čokolade.
- Kružnim pokretima miješajte dok ne postane sjajno i bez grudica čokolade.
- Kada se kolač ohladio, ostavite ga u kalupu i prelijte ga čokoladnom kremom.
- Prije posluživanja dobro ohladite.
Dobar tek!