Američki klasik dugo je vremena predstavljao talijansku kuhinju u američkom stilu. No, kako su Amerikanci u potpunosti prisvojili te slasne okruglice, danas se sendvič s mesnim okruglicama smatra pravim američkim izumom.
Riječ je o klasičnim okruglicama koje se pripremaju od mljevenog mesa, češnjaka, jaja i krušnih mrvica, te se zatim spremaju u hrskavi, tostirani baguette i još vruće posipaju sirom po izboru.
Ovakav sendvič odlična je ideja i kada vam ostane mesnih okruglica za sljedeći dan, a ne želite ih poslužiti uz klasične priloge poput tjestenine ili pire krumpira.
Za sendvič s mesnim okruglicama bit će vam potrebno:
- 500 g mljevenog mesa
- 123 g krušnih mrvica
- 2 žličice talijanske mješavine začina (origano, bosiljak, mažuran...)
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice sitno ribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 baguette kruh
- 500 ml pelata
- 1 luk
- Mozzarella ili neki drugi sir po želji
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, mješavinu začina, protisnute režnjeve češnjaka, ribani parmezan, peršin i jaje.
- Dobro povežite sve sastojke i oblikujte okruglice.
- Na tavi zagrijte ulje pa ispecite okruglice sa svih strana.
- Kada su gotove, izvadite okruglice, a u tavu dodajte sitno sjeckani luk i pustite da se pirja.
- Dodajte režanj protisnutog češnjaka i pelate.
- Ubacite začine po želji, a zatim dodajte i okruglice.
- Kuhajte oko pola sata.
- Zadnjih pet minuta, na tavi ili u pećnici tostirajte kruh koji ste poprskali maslinovim uljem.
- Kada su okruglice gotove, ubacite ih u tostirani baguette i obilno pospite sirom.
- Pustite da se sir rastopi i navalite.
Dobar tek!