Recept za French Onion Smashed Potatoes, zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka, odmah nas je oduševio. Dopusti da oduševi i tebe!
Zgnječene krumpire obožavamo, tako su hrskavi, a opet meki iznutra. Uz to su još i slasni - toliko da su nam čisto dovoljni, da ih doživljavamo kao zvijezde stola.
A sada se pojavila još slasnija inačica koja spaja zgnječene krumpire i okuse kultne francuske juhe od luka. Wow! Može li bolje? Teško!
Francuska juha od luka ima taj karakterističan okus karameliziranog luka, koji imamo i u ovim krumpirima. Istina, ovi krumpiri su savršeno slastan spoj u kojem ćemo uživati ove jeseni. Recept za French Onion Smashed Potatoes (zgnječene krumpire s okusom francuske juhe od luka) je u nastavku!
French Onion Smashed Potatoes - zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka
foto: How Sweet Eats/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka
15 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
KARAMELIZIRANI LUK
Sastojci
Maslac
2
žlica
Luk
2
kom
Sol
1
žličica
Timijan - grančica
2
kom
Bijelo vino
0,33
šalica
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Dodaj luk, posoli ga i dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne postane mekan i duboke zlatno-smeđe boje, 35-30 minuta.
Dodaje grančice timijana i vino i dinstaj dalje, uz miješanje i skupljanje onoga što se primi za tavu. Ovaj postupak radi sve dok sva tekućina na ispari, a luk se pretvoi u džem, 1-2 minute. Popapri. Stavi sa strane i pusti da se malo ohladi.
ZGNJEČENI KRUMPIR
Sastojci
Krumpir
1
kg
Sol
0,50
žličica
Gruyere
120
g
Timijan - listići
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Rešetku postavi na rsedinu pećnice. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.
U loncu skuhaj krumpire u obilno posoljenoj vodi.
Krumpir ocijedi te ih potom vrati u lonac. Zagrijavaj ih dalje dok sva vode ne ispari, oko 30 sekundi.
Na plehu za pečenje, koji možeš prethodno pbložiti papirom za pečenje, rasporedi krupire i obloži ih uljem te sa 1/2 žličice soli. Krumpire rasporedi u jednom sloju, zgnječi ih gnječilicom za krumpir ili dnom čaše, na debljinu od cca 1 cm.
Zgnječene krumpire peci dok ne postanu zlaćani i hrskavi, 20-25 minuta. Na krumpire stavi slog karameliziranog luka i naribani sir gruyere. Peci dok se sir ne rastopi, 3-4 minute
Ove divne krumpire posluži posute listićima timijana i svježe mljevenim paprom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
120 kcal
6 %
MASTI
8,00 g
11 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Karamelizirani luk možeš pripremiti unaprijed - do 3 dana prije pripremanja kompletnog jela. Kad ga pripremiš, pusti da se ohladi te ga spermi u dobro poklopljenu posudu i čuvaj u hladnjaku.
Super dodatak ovom jelu, French Onion Smashed Potatoes, su komadići pržene slanine.