Recepti Povrće 25. rujna 2025.

Zgnječili smo krumpire i dodali im karamelizirani luk. Što smo dobili? Novo hit jelo!

Povrće
15 MIN
75 MIN
8
SREDNJE
zgnječeni krumpir
French Onion Smashed Potatoes - zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka
foto: EatingWell/Pinterest
Recept za French Onion Smashed Potatoes, zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka, odmah nas je oduševio. Dopusti da oduševi i tebe!

Zgnječene krumpire obožavamo, tako su hrskavi, a opet meki iznutra. Uz to su još i slasni - toliko da su nam čisto dovoljni, da ih doživljavamo kao zvijezde stola. 

A sada se pojavila još slasnija inačica koja spaja zgnječene krumpire i okuse kultne francuske juhe od luka. Wow! Može li bolje? Teško!

Možda vas zanima... Odlični zgnječeni krumpiri Ree Drummond Recepti

Slastan spoj 

Francuska juha od luka ima taj karakterističan okus karameliziranog luka, koji imamo i u ovim krumpirima. Istina, ovi krumpiri su savršeno slastan spoj u kojem ćemo uživati ove jeseni. Recept za French Onion Smashed Potatoes (zgnječene krumpire s okusom francuske juhe od luka) je u nastavku!

zgnječeni krumpir | Author: How Sweet Eats/Pinterest French Onion Smashed Potatoes - zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka foto: How Sweet Eats/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Zgnječeni krumpir s okusom francuske juhe od luka
15 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
KARAMELIZIRANI LUK
Sastojci
  • Maslac 2 žlica
  • Luk 2 kom
  • Sol 1 žličica
  • Timijan - grančica 2 kom
  • Bijelo vino 0,33 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Dodaj luk, posoli ga i dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne postane mekan i duboke zlatno-smeđe boje, 35-30 minuta.


  2. Dodaje grančice timijana i vino i dinstaj dalje, uz miješanje i skupljanje onoga što se primi za tavu. Ovaj postupak radi sve dok sva tekućina na ispari, a luk se pretvoi u džem, 1-2 minute. Popapri. Stavi sa strane i pusti da se malo ohladi.


ZGNJEČENI KRUMPIR
Sastojci
  • Krumpir 1 kg
  • Sol 0,50 žličica
  • Gruyere 120 g
  • Timijan - listići 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Rešetku postavi na rsedinu pećnice. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.


  2. U loncu skuhaj krumpire u obilno posoljenoj vodi.

    Krumpir ocijedi te ih potom vrati u lonac. Zagrijavaj ih dalje dok sva vode ne ispari, oko 30 sekundi.


  3. Na plehu za pečenje, koji možeš prethodno pbložiti papirom za pečenje, rasporedi krupire i obloži ih uljem te sa 1/2 žličice soli. Krumpire rasporedi u jednom sloju, zgnječi ih gnječilicom za krumpir ili dnom čaše, na debljinu od cca 1 cm.


  4. Zgnječene krumpire peci dok ne postanu zlaćani i hrskavi, 20-25 minuta. Na krumpire stavi slog karameliziranog luka i naribani sir gruyere. Peci dok se sir ne rastopi, 3-4 minute


  5. Ove divne krumpire posluži posute listićima timijana i svježe mljevenim paprom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

120 kcal

6 %

MASTI

8,00 g

11 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

6,00 g

2 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Karamelizirani luk možeš pripremiti unaprijed - do 3 dana prije pripremanja kompletnog jela. Kad ga pripremiš, pusti da se ohladi te ga spermi u dobro poklopljenu posudu i čuvaj u hladnjaku.
Super dodatak ovom jelu, French Onion Smashed Potatoes, su komadići pržene slanine.

Isprobaj i ove zgnječene divote:

gljive Možda vas zanima... Hrskave zgnječene gljive bolje su od bilo kojeg steaka! Recepti broccoli smash, zgnječena brokula Možda vas zanima... Hrskava i jako, jako fina – zgnječena brokula Recepti hrskave prokulice s parmezanom Možda vas zanima... Zgnječene hrskave prokulice s parmezanom i češnjakom Recepti smashed carrots Možda vas zanima... Gnječili smo već i krumpir i brokulu, sada su mrkve na redu! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.