Recepti Doručak 05. svibnja 2025.

Zobena kaša s pršutom i sirom gotova za 5 minuta

Doručak
5 MIN
5 MIN
1
JEDNOSTAVNO
Zobena kaša s pršutom i sirom gotova za 5 minuta
foto: Pinterest
Ako voliš doručke koje možeš prilagoditi vlastitom ukusu, zobene mekinje su odlična podloga za razne dodatke. U ovom slučaju - slane!

Kad je riječ o doručku, zobene mekinje često ostaju u sjeni popularnijih zobenih pahuljica iako nude sve što ti je ujutro potrebno – nježnu teksturu, brzinu pripreme i ozbiljan nutritivni učinak.

Za razliku od klasičnih zobenih pahuljica, mekinje su sitnije, kuhanjem postaju kremaste poput palente, sadrže više proteina i vlakana te su gotove za svega nekoliko minuta. Osim toga, imaju ugodan, lagano orašast okus koji se sjajno slaže i sa slanim i sa slatkim dodacima.

Čarolija okusa je u dodacima

Ovo je doručak koji će te držati sitim, stabilizirati razinu energije i pomoći ti da izdržiš dan bez potrebe za brzinskim grickalicama. Osim prženog jajeta koje se često stavlja na vrh, postoji niz kombinacija koje oplemenjuju okus i teksturu ovog jednostavnog jela.

Pirjane gljive u paru s aromatičnim sirom gruyère, blitva s maslinovim uljem i pečenim češnjakom, sušene rajčice s nježnim kozjim sirom, svježe narezane smokve s pršutom ili pak sušene ribizle s tostiranim orasima – sve su to varijante koje ovu kašu čine savršenim jutarnjim obrokom.

Ne gasi ekran dok kuham

Zobena kaša s pršutom i sirom
5 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Voda 1 šalica
  • Zobene mekinje 0,33 šalica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Pršut 0,25 šalica
  • Cheddar 0,25 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Svježi vlasac
Postupak
  1. U malom loncu zagrij vodu na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Neprestano miješajući pjenjačom, dodaj zobene mekinje i prstohvat soli. Smanji vatru na srednje laganu i kuhaj, često miješajući, dok se mekinje ne počnu zgušnjavati, otprilike 1 do 2 minute.


  2. Dodaj narezanu šunku i naribani cheddar sir, pa promiješaj da se sastojci sjedine. Kuhaj dok smjesa ne postane dovoljno gusta da se zadrži na poleđini žlice, još 1 do 2 minute.


  3. Prebaci gotovu kašu u zdjelu za posluživanje i po želji dodatno začini solju i paprom. Ako želiš, na vrh dodaj prženo ili meko kuhano jaje i/ili svježe nasjeckani vlasac. Posluži odmah – zobene mekinje su najukusnije dok su svježe pripremljene jer ih nije preporučljivo podgrijavati.


Doručak se ne preskače!

Zobeni keksi s mrkvom i preljevom od krem sira Možda vas zanima... Zobeni keksi od mrkve, s preljevom od krem sira Recepti Možda vas zanima... Domaće zobene pločice s jagodama koje nestaju u trenu Kolumne Možda vas zanima... Palačinkice od svježeg sira i samo tri sastojka za dobro jutro Recepti Možda vas zanima... Doručak ili međuobrok: Fini keksići od zobenih pahuljica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.