12. ožujka 2016.

Napravite karamelu - savršen preljev za slastice

karamela
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi ljubitelji slatko-slanih kombinacija oduševit će se - slanom karamelom.

Ovaj ukusni preljev možete koristiti za sladoled, cupcake, pite, torte i brojne druge slastice. Iako će mnogi pomisliti da je karamelu teško napraviti, vjerujete nam - ovu nije. Samo malo strpljenja i dobit ćete savšen preljev za svoje slastice. 

palacike | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Što vam je sve potrebno? 

200 g šećera

6 žlica vode

250 g slatkog vrhnja

25 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žličica soli

Priprema:

  1. U manjem loncu s debljim dnom pomiješajte šećer i vodu te ih zagrijte na umjerenoj vatri. Kuhajte oko 7 minuta bez miješanja, eventualno možete povremeno malo protresti posudu.
  2. Kada šećerni sirup poprimi tamnu jantarnu boju, sklonite lonac s izvora topline te mu uz žustro, ali oprezno miješanje dodajte slatko vrhnje u laganom, neprekinutom mlazu.
  3. Dok je dobiveni karamel-umak još vruć umiješajte i maslac, ekstrakt vanilije i sol te dobro promiješajte. Ukoliko su vam se stvorili grumeni karameliziranog šećera, problem probajte riješiti ponovnim zagrijavanjem na laganoj vatri uz konstantno miješanje.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.