06. travnja 2016.

Poljički soparnik dobio zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU

Soparnik
foto: dudabojic
gastro postao gastro.24sata.hr
Poljički soparnik, ili kako se još naziva Poljički zeljanik ili Poljički uljenjak, dodan je registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla!

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.

Pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretova ulja, češnjaka, soli i vode sada je registriran kao zaštićeni proizvod na razini EU-a pod nazivom "Poljički soparnik", "Poljički zeljanik" i "Poljički uljenak". 

Danas se na tržištu i u svakodnevnom govoru najčešće koristi naziv „Poljički soparnik” te je kao takav i najpoznatiji, dok su nazivi „Poljički zeljanik” i „Poljički uljenak” u uporabi većinom među stanovnicima poljičkog kraja.

soparnik4.jpg | Author:

Zemljopisno područje Poljica omeđeno je rijekom Cetinom na sjeveroistoku, rijekom Žrnovnicom na zapadu i Jadranskim morem na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje.

Konačni proizvod je razvaljano tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenim lukom "kapulom", ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu "kominu” u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom). Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan reže se na komade - "fete”  u obliku romboida - "pašajice”.

Zaštita Poljičkog soparnika se temelji na dugoj tradiciji proizvodnje.To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.