Špajza 01. listopada 2019.

5 razloga zašto bi se mahunarke svakog dana trebale naći na tanjuru

foto: Barilla

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Prva pretpostavka o mahunarkama jest kako su one samo hrana za vegetarijance, što je u potpunosti krivo. Ova superhrana pripada skupini biljnih namirnica, a osim što se jednostavno priprema, čini i velik izvor hranjivih sastojaka

Mahunarke, grahorice ili leguminoze porodice su biljaka koje čini oko 730 rodova s čak 19 500 vrsta. Najpoznatije kulture na našim područjima koje se uzgajaju za jelo jesu bob, grah, grašak, leća, slanutak i soja, a njihov je nutritivni sastav fascinantan. Mahunarke sadrže gotovo sve potrebno za našu ishranu poput ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina i minerala te razne antioksidanse. Osim toga, u njima se nalazi 20 do 25% proteina, što je gotovo dvostruko više proteina nego u mesu. Mahunarke su zbog svog sastava izvrstan izbor za sve one koji izbjegavaju ili ne smiju konzumirati gluten, a uz to sadrže i 0% kolesterola. U nastavku vam donosimo 5 razloga zašto biste u svoju prehranu trebali uključiti ovu namirnicu.

1. Bogate vlaknima

Mahunarke obiluju topivim i netopivim vlaknima te otpornim škrobom koji doprinosi zaštiti debelog crijeva. Topiva vlakna upijaju kolesterol i ostale nusproizvode metabolizma te tako doprinose zdravlju srca jer snižavaju "loš" LDL kolesterol. Ova vlakna mogu se naći u grahu. Netopiva vlakna upijaju vodu i zadržavaju je u sebi, a nalaze se u gotovo svim vrstama mahunarki. Također, ova vlakna pomažu zdravom i redovitom funkcioniranju crijeva.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

2. Reguliraju tjelesnu težinu

Ako ste razmišljali o gubitku kojeg kilograma, trebali biste razmisliti o dodavanju mahunarki u svoju prehranu. Njihov sastav može pomoći u suzbijanju gladi te vas učiniti sitima. Studija objavljena u časopisu American College of Nutrition pratila je 1 475 sudionika u razdoblju od osam godina te su došli do zanimljivih podataka; osobe koje su redovito jele grah imale su manju tjelesnu težinu, manju veličinu struka i 22% manji rizik od pretilosti u odnosu na one koji nisu svakodnevno uključivali ovu mahunarku u svoju prehranu.

3. Imaju visok udio proteina

Protein (ili bjelančevina) ključan je dio prehrane koji je presudan za normalnu staničnu funkciju i rast mišića. Upravo su zbog visokog udjela proteina mahunarke jedan od najboljih izvora bjelančevina koje su zaslužne za rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Vegetarijanci često konzumiraju mahunarke jer im upravo one služe kao glavni izvor proteina.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

4. Izvor su vitamina B skupine

Ova namirnica predstavlja dobar izvor vitamina B skupine (osobito folata) koji imaju vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela. Ta skupina pomaže hranu pretvoriti u energiju, ne dopuštajući tijelu da ostane bez nje tijekom dana. Osim toga, u mahunarkama se nalaze željezo, cink, kalcij i magnezij.

5. Cjenovno prihvatljiva namirnica

Mahunarke su se u prošlosti često smatrale "mesom za siromašne" zahvaljujući visokom udjelu proteina, a cijeni pristupačnijoj u odnosu na meso. No takav je stav posve pogrešan upravo zbog svih benefita koje imaju za naše zdravlje. Isto tako, prednost ove izuzetno hranjive namirnice jest što se vrlo brzo priprema, pogotovo ako dolazi u Penne obliku od crvene leće.

U nastavku vam donosimo kako pripremiti Penne od crvene leće s brokulom, porilukom i peršinom.

Sastojci za 2 osobe:

Priprema:

  1. Operite i sitno nasjeckajte poriluk i celer. Nasjeckajte brokulu.
  2. Zagrijte ulje u tavi te pažljivo karamelizirajte poriluk i celer, povremeno dodajući malo vode i zatim ravnomjerno kuhajte tako da ne potamni. Dodajte nasjeckanu brokulu u tavu.
  3. Zakuhajte vodu u loncu i dodajte sol. Kuhajte Penne od crvene leće 7 – 9 minuta. Odvojite malo vode od kuhanja. Ocijedite Penne i prebacite ih u tavu s povrćem. Propirjajte s malo vode od kuhanja, prstohvatom nasjeckanog peršina i nekoliko kapi ulja.
  4. Dobro promiješajte i poslužite.

Dobar tek!

Za više informacija o ostalim proizvodima i dodatnu inspiraciju posjetite Barilla stranicu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.