Špajza 30. studenoga 2022.

Greške koje radimo prilikom kupovine kućanskih aparata

Gorenje štednjaci
Svi Gorenje uređaji pružaju besprijekorno korisničko iskustvo foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhinjski aparati ključni su dio svake funkcionalne kuhinje. Nitko ne voli imati perilicu posuđa koja ne pere ili mikrovalnu pećnicu koja hranu ostavlja hladnom u sredini.

Osim funkcionalnosti bitno je i da se aparati izgledom i dimenzijama uklapaju u kuhinju te da je jednostavno upravljati njima. S tim na umu donosimo savjete koje treba razmotriti prije kupnje kućanskih aparata. Savjeti koje donosimo su univerzalni, a ono što svatko za sebe prije odlaska u kupnju mora napraviti je razmisliti o svom budžetu i odlučiti koliko može i želi potrošiti na kuhinjske aparate i dobro izmjeriti dimenzije prostora gdje ih planira smjestiti.

Veličina aparata i prostor

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je veličina kuhinje. Ako je vaša kuhinja mala, veliki hladnjak vjerojatno neće biti najbolji izbor za vas. No, ako imate puno prostora, svakako odvagnite imate li potrebu za većim kućanskim aparatima, tako da ne kupujete velike aparate samo zato jer imate dovoljno prostora za njih. Ako je vaša obitelj velika, onda vam vjerojatno treba i veliki hladnjak i veća perilica za posuđe i štednjak na kojem se istovremeno može pripremati više različitih jela. Ukoliko iznova uređujete kuhinju onda svakako razmislite koje sve aparate možete "sakriti". Osim ugradbene perilice za posuđe ili pećnice možete u jednom od gornjih ormarića napraviti mjesta za mikrovalnu pećnicu.  Mikrovalna pećnica često zauzima dragocjen prostor na kuhinjskoj ploči pa to nije loša zamisao.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Izgled i stil

Prije same kupnje svakako treba razmisliti o izgledu aparata i stilu kuhinje. Većina ljudi u kuhinji provodi dosta vremena, a ta prostorija ima i naziv srce doma pa nije zanemarivo kako izgleda. Kako biste bili zadovoljni ukupnim dojmom bez obzira jeste li se odlučili za sve uređaje od nehrđajućeg čelika ili ste odlučili imati različite materijale, budite sigurni da uređaji koje odaberete dobro funkcioniraju s ostatkom namještaja u kuhinji i kući. Imajte na umu da neki materijali i značajke mogu značajno povećati cijenu uređaja.

Energetska učinkovitost

Jedna od važnijih stvari o kojoj biste trebali razmisliti prije kupnje kućanskih aparata je njihova energetska učinkovitost. Ako kupite aparate visoke energetske učinkovitosti iako su skuplji od ostalih, dugoročno su isplativiji jer troše manje električne energije te su bolji za okoliš. U Europskoj uniji oznaka energetske učinkovitosti obilježava se energetskim razredima - slovima od A do G. Energetska učinkovitost odnosi se na sposobnost uređaja da izvrši isti zadatak  s manjom energetskom potrošnjom u odnosu na sličan uređaj. Razredi su na energetskoj oznaci proizvoda obilježeni i bojom što vizualno olakšava njihovu identifikaciju. Tamno zelena označava visoko učinkovit proizvod, a crvena nisko učinkovit, na temelju indeksa energetske učinkovitosti koji uzima u obzir godišnju potrošnju energije.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Cijena i kvaliteta


Za većinu je cijena uređaja jedan od presudnih faktora. Kod kupnje kućanskih aparata valja se voditi engleskom poslovicom: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino" i ne pokleknuti pred nekim primamljivim cijenama uređaja nepoznate kvalitete. Uređaji trebaju biti kvalitetni i izdržljivi, a ne da ih mijenjate svako malo i tako bacate novac i zagađujete okoliš. Zato je mudro odabrati neki od pouzdanih brendova, a dobro je proučiti i recenzije o proizvodu.


Jednostavno rukovanje

Već neko vrijeme većinom uređaja rukujemo pritiskom na gumb što se čini jednostavnim. No, zbog brojnih funkcija koje jedan uređaj može obavljati nekad se stvari zakompliciraju pa vlasnik uređaja treba potrošiti vrijeme ili moliti nekog tehnički potkovanog da mu pokaže kako se rukuje njime. Takve stvari kompliciraju život pa je prije kupnje dobro raspitati se kako se rukuje uređajem i odabrati one jednostavnije. 

Nova Simplicity kolekcija je utjelovljenje Gorenje Life Simplified slogana: lakše upravljanje, samo nekoliko gumba za pritisak, manje potrošenog vremena te manje drame. Razvijena je za pojedince kojima je važan dizajn te očekuju pristupačne, a učinkovite i lijepo dizajnirane uređaje. Dostupna u misteriozno crnoj ili čisto bijeloj boji, linija uključuje pećnice, ploče za kuhanje, hladnjake, perilice posuđa, mikrovalne pećnice i nape. Svi uređaji pružaju besprijekorno korisničko iskustvo: upravljanje jednim dodirom, unaprijed podešeni programi i napredna, prilagodljiva tehnologija koja će kuhinjske poslove doista učiniti zadovoljstvom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.