Špajza Gastro zvijezda 20. studenoga 2019.

Ana Grgić: "Kuhinja je univerzalna strast i način ekspresije kreativnosti"

foto: Arhiva hotela Esplanade
gastro postao gastro.24sata.hr
Ana Grgić, chef kuhinje u luksuznom hotelu Esplanade, sudjelovala je i u izboru ovogodišnje Gastro zvijezde. Čast nam je što se pridružila projektu, ali i što je porazgovarala s nama o kuharstvu, svakodnevnom životu izvan kuhinje i food bloganju…

Tekst o (gastro) zvijezdi Ani Grgić teško je ne započeti hvalospjevima. Mnogo je „prvih koraka“ u njenom bogatom životopisu; prva je žena u ulozi chefa kuhinje hotela Esplanade, bila je prva žena u žiriju MasterChefa te je prva osvojila titulu Veliki chef sutrašnjice koju dodjeljuje vodič Gault&Millau. Istovremeno vodi restorane Zinfandel's i Le Bistro te catering Esplanade, a njen je rad potvrda kako u visokoj gastronomiji postoji širok prostor za žene. 

„Ja sam dokaz da ženama nije otežano napredovanje te da je univerzalno pravilo da uspjeh u kuharstvu ovisi o talentu, predanosti, osluškivanju gostiju, vlastitoj intuiciji i snazi. Žene-majke-chefice ipak moraju biti malo inovativnije u raspodjeli svog vremena, ali to je, sigurna sam, premostiva zapreka“, rekla je Ana. 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Miljenica je gastronomskih kritičara, ali i gostiju koji se iznova vraćaju u Zinfandel's i Le Bistro. „Ukusna hrana nije rezultat jedne osobe, kuhara, ona je rezultat procesa osmišljavanja, proizvodnje namirnica, tehnologija koje su vam na raspolaganju, prijašnjih iskustava…“, pojašnjava. Unatoč skromnosti, chefu kuhinje koja funkcionira do detalja i ne stagnira u napretku uvijek se treba iskazati dodatno poštovanje. 

Anu Grgić stoga prepoznaju svi koji su iole zainteresirani za zbivanja u svijetu gastronomije, ali ne zato što je često na sjajnim naslovnicama magazina. Unatoč tome što joj televizijske kamere nisu strane, zadržala je zdravu dozu misterioznosti. Posljedično je fokus gotovo u potpunosti na njenom profesionalnom životu, dok o privatnom vrlo malo znamo. 

„Ponosna sam na činjenicu da svoj privatni život čuvam daleko od očiju javnosti, obitelj je za mene moje utočište i mjesto gdje nalazim ponekad jako željeni mir. Ana Grgić navečer nije više chef, nego samo Ana koja se veseli svakom trenutku s najbližima, ali i Ana koja ne može odoljeti pravljenu palačinki ako me moje najdraže dvije nećakinje zamole“, kazala je. 

ana-grgic | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Prva chefica u žiriju Gastro zvijezde

Mrvicu smo njenog slobodnog vremena „ukrali“  sa zamolbom da sudjeluje u izboru sljedeće Gastro zvijezde. Unatoč tome što chefovi nerijetko izražavaju nezadovoljstvo food blogerima, Ana je pristala bez zadrške.

„Kuhinja je univerzalna strast i način ekspresije kreativnosti, nije bitan medij kojim se te vrijednosti prenose. Trendovi se mijenjaju i ne vidim ništa loše u tome da se međusobno podržimo i uživamo u različitim receptima, tehnika i rezultatima rada“, rekla je. Ipak bi, dodaje, food blogeri trebali ovladati osnovama kuharstva i prepoznati tehničke greške. Sve ostalo, kako kaže, ovisi samo o njihovoj publici. 

Kad njenom profesionalnom iskustvu pribrojimo i novootkrivenu činjenicu da joj pregledavanje food blogova nije strano, Ana Grgić je idealan član žirija Gastro zvijezde. „Svestranost mi je najvažniji element pri ocjenjivanju. Inovativnost, kreativnost i jednostavnost bili su ostali kriteriji prema kojima sam dodjeljivala bodove. Voljela bih napomenuti da izbor nije lak i da su svi kandidati pokazali visoku razinu profesionalnosti i da blogovi izgledaju privlačno“, zaključila je.

Zahvaljujemo joj na sudjelovanju i veselimo se svečanoj dodjeli u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade. 

 

Možda vas zanima... Danas ćemo proglasiti ovogodišnju Gastro zvijezdu! Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.