Špajza 22. lipnja 2023.

Kako pripremiti najbolje dizano tijesto?

Dizano tijesto
Donosimo ti savjete kako pripremiti najbolje dizano tijesto prema bakinim receptima. foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna za uspješno dizano tijesto leži u pridržavanju točnih uputa. Kada su kolači u pitanju uz bakine tajne i trikove nema rizika da kolač neće uspjeti – uz minimalni utrošak vremena, truda i novca

Unatoč modernim tehnologijama, kada nam treba najprovjereniji savjet i tehnika kuhanja uvijek se okrećemo bakinim savjetima. Posebno kada su kolači u pitanju jer uz bakine tajne i trikove nema rizika da kolač neće uspjeti – uz minimalni utrošak vremena, truda i novaca.

Da bi i tvoja priprema kolača donijela pravi slasni užitak, donosimo ti provjerene savjete naših baka koje su bile prave majstorice u kreiranju slanih i slatkih delicija. Njihove je savjete godinama skupljana Branka Vlahović i objavila ih u knjizi 'Hrvatski domaći kolači'.

Zavirili smo na njezine stranice i otkrili puno korisnih savjeta, pa ti donosimo savjete kako pripremiti najbolje dizano tijesto!

tijesto | Author: Thinkstock Da bi i tvoja priprema kolača donijela pravi slasni užitak, donosimo ti provjerene savjete naših baka foto: Thinkstock

Od točnih uputa, preko temperature i pečenja

Tajna uspješnog tijesta s kvascem leži u pridržavanju točnih uputa. Naime, vrlo je važno za početak odabrati kvasac, bilo svježi i(li) suhi.

Svježi karakteriziraju ugodan kiselkasti miris i srebrnosiva boja. Izmrvljeni suhi i svježi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna. Poklopi posudu, ne miješajući i drži na toplom mjestu da se podigne na dvostruku količinu, kada će početi pucati po površini.

 

buhtle Možda vas zanima... Imamo recept za najbolje buhtle, koje nestaju u trenu Recepti

 

Tada u odabranu posudu stavi prosijano brašno, dodaj podignuti kvasac i ostale namirnice iz recepta - koje ne smiju biti hladne! Mijesi tijesto sve dok se na njemu ne počnu stvarati mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.

 | Author: Ksenija Čunichina Dizano tijesto foto: Ksenija Čunichina

Dvostruko dizanje

Dobro pokrij posudu pa je opet stavi na neko toplo mjesto (ali dalje od propuha) i pričekaj dok se tijesto ne digne dvostruko više od prvobitne količine. Nemoj ga svako malo otkrivati provjeravajući je li se tijesto diglo, jer je osjetljivo na promjene temperatura i neće se dovoljno dignuti.

Nakon toga, dignuto tijesto stavi na pobrašnjenu dasku i oblikuj kolače kako je opisano u pojedinom receptu. Zatim tijesto stavi u nauljeni lim i pokriveno drži na mjestu da se ponovno digne (to u prosjeku traje oko 40-ak minuta).

Peci pri srednje jakoj temperaturi od 190°C do 200°C.

 | Author: Marcos Kohler/Pexels Dizano tijesto foto: Marcos Kohler/Pexels

 

Tijekom prvih 20 minuta pečenja, savjetuju naše bake, ne smiju se otvarati vrata pećnice! Ako nisi najstrpljivija osoba, poviri kroz staklo pećnice. Tek kasnije, tijekom pečenja možeš ih otvoriti da se uvjeriš da je kolač pečen.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.