Auguste je bio francuski majstor kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas.
Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan. Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi.
Escoffier je zaslužan za modernizaciju francuske kuhinje: ukinuo je unaprijed kuhana, atraktivno dekorirana jela i prvi uveo praksu a la carte, nudeći gostima sezonski prilagođene, brzo i elegantno pripremljene namirnice.
Nošenje kuharske kape smatrao je ponižavajućom praksom jer je broj nabora na kuharskoj kapi pokazivao na koliko načina pojedini kuhar zna pripremiti jaja. Kapa je maksimalno sadržavala sto nabora, a on je znao pripremiti jaja na 685 načina. "Kad nosim kuharsku kapu, prisiljen sam na kompromis, a to je neprihvatljivo", tvrdio je.
Iz recenzija
„Prelijepo raslojen i pun dirljivih detalja, roman Bijeli tartufi zimi pripovijeda o nesvakidašnjim ljudima upletenima u zanimljivu ljubavnu priču. Obiluje bujnom i dekadentnom čežnjom – opit će vam i um i osjetila.”
- Diana Abu-Jaber, autorica romana Birds of Paradise
„Roman me istoga časa privukao zbog čudesnog načina na koji autorica piše o hrani. Osim toga, opisuje i jedan od najneobičnijih i najsnažnijih prizora zavođenja koji sam ikad pročitala, a koji je baš zbog svoje jedinstvenosti potpuno uvjerljiv.”
- Pam Houston, autorica romana Sight Hound
„Bijeli tartufi zimi zavodljivo su i puteno putovanje u srce francuske kuhinje. Htjela sam da ova gozba koja bubri strašću i žudnjom potraje što dulje.”
- Lauren Belfer, autorica romana City of Light i A Fierce Radia
Autor: N.M. Kelby
Izdavač: Lumen, 2012.