Špajza 22. studenoga 2018.

Britanski chefovi s Michelinovim zvjezdicama pripremali hrvatske delicije

foto: Hrvatska turistička zajednica
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Great British Chefs (GBC), vodeća gastronomska organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, za vodeće britanske medije, Influencere te čelne osobe britanske eno-gastronomske scene organizirali su interaktivno događanje s ciljem promicanja potencijala hrvatske kuhinje i eno-gastronomije kao važnog dijela ukupne hrvatske turističke ponude.

„Nastavak je ovo izvrsne suradnje s organizacijom Great British Chefs koja za cilj ima fokusiranu promociju hrvatske gastronomije na velikom i nama značajnom tržištu Velike Britanije. Bila je ovo ujedno prilika da se britanske kolege uvjere u znanja i vještine hrvatskih kuhara, ali i u kvalitetu naših lokalnih namirnica i vrhunskih vina. Da Hrvatska ima velike potencijale i dobar imidž na ovom tržištu potvrđuje odaziv brojnih vodećih medija koji su popratili ovo događanje, a među kojima su Mail on Sunday, Sunday Times, Independent, Financial Times, Telegraph, The Guardian BBC te ITV“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta Velike Britanije ostvareno više od 852 tisuće dolazaka i 4,4 milijuna noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 8 posto.

 | Author: Hrvatska turistička zajednica foto: Hrvatska turistička zajednica

Događanje u sklopu kojega je predstavljen kulinarski opus središnje Dalmacije, održano je u znamenitom londonskom restoranu „Radici“. U sklopu programa britanskoj se publici premijerno predstavio i najbolji te višestruko nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik restorana „Pelegrini“ u Šibeniku koji je nositelj Michelinove zvjezdice. „Ovaj event je odlična prilika kako bi pokazali što smo naučili u suradnji s GBC i vrsnim kuharima u ovoj godini. Drago mi je da je HTZ odlučio podržati ovaj hvalevrijedan projekt kojim smo dodatno utvrdili kako Hrvatska nije samo zemlja poznata po svojim kulturnim i prirodnim ljepotama već i zemlja odlične gastronomije i dobrih domaćina“, naglasio je Štefan.

 | Author: Hrvatska turistička zajednica foto: Hrvatska turistička zajednica


U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u hrvatskim destinacijama gdje su upoznavali lokalnu tradiciju spremanja tradicionalnih jela. Upravo je ovaj britanski dvojac demonstrirao jela inspirirana spomenutim gastronomskim putovanjem u sklopu kojega su otkrili autentičnu dalmatinsku kulinarsku tradiciju Splita, Šolte i Šibenika. „Drago mi je što smo u mogućnosti ovaj event održati u jednom od mojih restorana kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu“, poručio je chef Mazzei, dok je chef Aikens pohvalio rad hrvatskog chefa Rudi Štefana. „Dosta zemalja ima strast prema gastronomiji, ali način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven“, zaključio je Aikens.

Rezultat rada spomenutog trojca su novo kreirana hrvatska jela predstavljena za više od 20 uzvanika. Tako je Rudolf Štefan pripremio crni rižoto, Tom Aikens je pak pripremio sardine marinirane limunom, dok je Francesco Mazzei pripremio vrhunsko jelo od ribe kovač zajedno s pireom od vrganja.

 | Author: Hrvatska turistička zajednica foto: Hrvatska turistička zajednica

O uspješnosti večere najbolje govore komentari brojnih britanskih gostiju. Tako Chris Leadbeater iz Daily Telegrapha naglašava da je Hrvatska već svjetski prepoznata po odličnim restoranima i kuharima, ali i da Rudijev pristup hrani jednostavno poziva na daljnje istraživanje hrvatske gastronomije. Natalie Bloxham s ITV-a kaže da je tijekom ovog eventa dobila uvid u neki drugi dio hrvatske priče te da će svakako uskoro posjetiti našu zemlju. Pozitivne dojmove potvrđuje i Ollie Lloyd iz Great British Chefs. „Uspjeli smo postići željeno ovim eventom, a to je da dvojica vrhunskih britanskih kuhara u pripremi jela koriste hrvatske namirnice i tako pokažu što su zapravo naučili o hrvatskoj gastronomiji. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s jednim od najboljih hrvatskih kuhara“, zaključio je Lloyd.


Dodajmo kako je Francesco Mazzei značajno ime londonske restoranske scene i ujedno TV zvijezda s čestim gostovanjima na najgledanijim programima britanskih televizija BBC i ITV. Istaknuti je promotor svježih namirnica, a sa svojim talijanskim restoranima u prestižnim londonskim četvrtima nerijetko prima najviše ocijene kritičara. Tom Aikens je pak najmlađi chef koji je nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice, a vlasnik je restoranskog carstva koje se proteže na nekoliko kontinenata. Njegov pristup kuhinji odražava održivi pristup namirnicama i kuhanju uz pedantnost kreativne i tehničke

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.