Špajza 11. srpnja 2018.

Cold brew coffee najboljeg hrvatskog bariste

foto: REC MEDIA
gastro postao gastro.24sata.hr
Razgovarali smo s najboljim hrvatskim baristom Karlom Purićem i zamolili ga da za vas pripremi jedan foto recept!

 „Odlika vrhunskog bariste je da jednostavno voliš svoj posao te da svaki dan istražuješ i učiš. Uz to, svaki dobar barista mora imati i dobre socijalne vještine i omogućiti gostu da popije kavu u ugodnoj atmosferi“, odgovara na naše laičko pitanje. Srećom, Karlo i njegovi kolege fokusirani su na razvijanje kulture ispijanja kave i proširenje vidika van popularnih ciglica i kave s toplim mlijekom na terasi nekog od kafića (i predvidljivih novinarskih pitanja).

Službena potvrda talenta

Ovaj mladi Zagrepčanin strast je prema kavi otkrio relativno nedavno, kada je nakon ispisa s fakulteta počeo raditi u obiteljskom kafiću „Caffe bar 2. kat“ na Kvatriću. Nakon stotina pripremljenih kava porastao je  njegov interes, a talent je razvijao uz pomoć tečajeva i video materijala dostupnog na internetu. Budući da je prije mjesec dana u Splitu osvojio prvo mjesto na Julius Meinl Barista Championshipu – čini se da se sav trud i rad isplatio.

 | Author: Karlo Purić, privatni album foto: Karlo Purić, privatni album

Za pobjedu se izborio kroz tri kruga koja su uključivala latte art i pripremu koktela od kave. Žiri je oduševio crtežom soba/jelena u šumi, za koji je inspiraciju dobio iz rada aktualnog svjetskog prvaka, te pokupio titulu najboljeg hrvatskog bariste.

„Nakon natjecanja još sam više fokusiran na ostvarenje svojih ciljeva. Želim u skoroj budućnosti otvoriti coffee shop i pržionicu kave te u sklopu toga i trening centar. Htio bih da gosti mogu uživati u promatranju mljevenja kave, pripremi od strane mladih barista i u samom ispijanju“, govori.

Napravite svoj cold brew coffee

Svoj entuzijazam i znanje odlučio je podijeliti i sa svim čitateljima portala Gastro.hr! Pripremio je recept za cold brew coffee za koji vam ne treba nikakva specijalna aparatura, samo nekoliko minuta vremena. „Od iste kave zapravo možete napraviti više varijanti s različitim aromama i okusima i pronaći ono što vam najbolje odgovara. Igrajte se omjerima kave i vode ili vremenom kuhanja, a predlažem vam da  nabavite ručni mlinček i friško je meljete prije pripreme. Ako ga nemate, zamolite da vam kavu samelju i vakuumiraju u coffee shopu“, savjetuje Karlo.

 

 

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

 

Oprema:

  • Ručni mlinac (ako ga imate)
  • 2 velike staklenke
  • filteri za kavu

Sastojci

  • Kava
  • Voda (filtrirana po mogućnosti)


1. Ako imate svoj mlinac, sameljite kavu malo krupnije od šećera. Ako nemate, zamolite u coffee shopu da vam samelju kavu za cold brew i barista će vam sve pripremiti i zapakirati.

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

2. Stavite kavu u staklenku i ulijevajte vodu u nju laganim kružnim pokretima da se to sve lijepo pomiješa. Što se tiče samoga omjera vode i kave, ja koristim omjer 1:8 kave i vode, što znači da na 100 grama kave ulijem 800 grama vode.

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

3. Poklopite staklenku i ostavite je u frižideru 18 do 24 sata, ovisno o tome koliko jaku kavu želite. Ja je obično držim oko 18 sati.

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

4. Nakon 18 ili više sati, procijedite kavu u drugu staklenku kroz filter i spremna je za posluživanje.

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

5. Poslužite kavu u velikoj čaši s ledom, a po želji dodajte i kokosovo mlijeko. Uživajte!

 | Author: REC MEDIA foto: REC MEDIA

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.