Ova knjiga razlikuje se od većine na sličnu temu po tome što njen pisac nije nutricionist niti kuhar, već dugogodišnji gastro novinar s bogatim iskustvom u kuhanju, jelu i pisanju o hrani. Kaminsky je uz dozu humora predstavio vrlo uvjerljivu logiku za pristup hrani u kojoj je u fokusu okus i novi, drugačiji način razmišljanja o hrani, a ne kalorije i zdrave ili nezdrave namirnice.
Inspiriran vlastitim iskustvom i borbom s viškom kilograma i bolestima koje su posljedica pretilosti, Kaminsky je u suradnji s profesionalnim kuharima, kao i ponekim sportašem napravio drugačiji koncept u kojemu je potrebno prije svega razmišljanje prije jela, odabiranje dobrih sastojaka, razumijevanje okusa i trud oko kuhanja. Također, savjetuje da je u cilju mršavljenja ipak potrebno odustati od brze hrane, ali da i dalje u umjerenim količinama možemo uživati u piću i desertima.
Culinary Intelligence nije samo još jedna knjiga o mršavljenju i dijetama, barem ne u tradicionalnom smislu. Ova knjiga na novi način prikazuje kako uživati u hrani na način da izoštrite svoje osjetilne pupoljke te kako svoj apetit zadovoljiti manjim količinama hrane što će vam na kraju priuštiti uži struk i više zadovoljstva u drugim aspektima života.
Autor: Peter Kaminsky
Izdavač: Vintage: Reprint edition, 2013.