Špajza 25. rujna 2018.

Dijetalna i vegetarijanska hrana naših krajeva kroz prošla stoljeća

foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Gospodin Zlatko Puntijar otkrio nam je neke tajne iz svoje zbirke kuharica, najveće u Europi!

Najstarija kuharica na svijetu, stara 3.500 godina, je - vegetarijanska!

"Vegetarijanstvo nije novi, moderni trend. Naime, najstarija kuharica na svijetu je vegetarijanska, pisana rukopisom u Indiji, stara 3500 godina. Nakon izuma Gutenbergova stroja, prvo su se tiskale biblije, pa kuharice, koje su uz biblije bile najprodavanije knjige. Prva kuharica je tiskana 1474. godine u Italiji," otkriva nam znalac Zlatko Puntijar i predstavlja nekoliko recepata!

 

REZANCI S ORASIMA
(NOVA ZAGREBAČKA KUHARICA MARIJE KUMIČIĆ IZ 1888.)

SASTOJCI: ŠIROKI REZANCI, MLIJEKO, KOMADIĆ MASLACA, MLJEVENI ORASI, MALO MEDA

PRIPREMA: Široke rezance skuhajte u mlijeku, pa ih kuhane stavite na vrući maslac. Posipajte s mljevenim orasima i zasladite medom te dobro izmiješajte. Umjesto oraha možete koristiti i mljeveni mak ili rogač.

 | Author: Danijel Berkovic/PIXSELL foto: Danijel Berkovic/PIXSELL


PASTRVA U BADEMIMA
(KUHARICA ZLATE PL. ZLATARIĆ IZ 1931.)

SASTOJCI: PASTRVA, SOL, KRUŠNE MRVICE, LIMUN, MASLAC, VINO, BADEMI

PRIPREMA: Pastrvu posolite i uvaljajte u krušne mrvice, pokapajte limunovim sokom i stavite na pleh premazan maslacem. Polijte vinom, posipajte komadićima badema i pecite na 175°C oko 20 minuta. Za vrijeme pečenja podlijevajte vinom i vodom.

 | Author: Danijel Berkovic/PIXSELL foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
PUNJENI CELER
(1. HRVATSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA ŠTEFANIJE BERNAS, UČITELJICE ŠKOLE ZA DOMAĆICE U ZAGREBU)

SASTOJCI: 1 KG CELERA, 300 G GLJIVA (ŠAMPINJONI I BUKOVAČE), 4 REŽNJA ČEŠNJAKA, PERŠIN, SOL, PAPAR, 3 DL VRHNJA ZA KUHANJE, ULJE

PRIPREMA: Celer ogulite i stavite kuhati. Za nadjev narežite gljive i protisnite češnjak, lagano ih popirjajte na ulju i na kraju zalijte vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite te dodajte sjeckani peršin. Prokuhanom celeru izdubite sredinu, usitnite ju i dodajte u nadjev. Izdubljeni celer stavite na tanjur i punite ga dobivenim nadjevom.

 | Author: Danijel Berkovic/PIXSELL foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Punjene suhe šljive iz vremena Bele IV. skrivaju povijesnu priču.
"Kad je Bela IV. bježao pred Tatarima, stigli su ga kraj Kalnika. Tatari su opkolili grad te mislili izgladniti vojsku i kralja, no kalnički šljivari, koji su dobili i plemenitaštvo po tome, Belu IV. i vojsku prehranili su suhim šljivama. Punjene suhe šljive recept je prilagođen današnjici, jer nekad su šljive mogle biti punjene jedino svježim sirom." - kaže Puntijar.

PUNJENE SUHE ŠLJIVE 
(IZ VREMENA BELE IV. (13. ST.))

SASTOJCI: 40 SUHIH ŠLJIVA, 5 DAG ORAHA, 10 DAG SIRA GAUDE, 15 DAG DIMLJENOG ŠPEKA

PRIPREMA: Suhe šljive na mjestu gdje je bila koštica napunite sirom i orahom. Nakon toga šljive omotajte špekom i ispecite na žaru.

Ako želite isprobati vrhunsku kuhinju temeljenu na nekim od ovih starih recepata, posjetite što prije Stari Puntijar i uživajte u povratku u prošlost...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.