Špajza 22. srpnja 2019.

Otvoren je novi pivski bar u Zagrebu - WunderBar!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar.  I samo ime najavljuje da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju.

WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brandovima iznimne kvaliete (Rittmayer, Insel, Maisel@Friends, Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse). Uz klasične njemačke stilove piva Helles, Weizen, Keller, u ponudi su također danas popularni stilovi poput  IPA (India Pale Ale), APA (American Pale Ale), Gose, Saison, Bitteri itd.

Navedene pivovare uglavnom su  smještene na izvorima vode i strogo paze na sastojke u pivu: za klasična piva koja se rade po zakonu o čistoći piva  iz 1516. godine “Reinheitsgebot” hmelj i slad uzimaju s provjerenih domaćih lokaliteta, a kvasce uzgajaju u svojim pogonima već stoljećima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na predstavljanju ponude vlasnik bara Ivica Gelo sa svojim je pivima sljubio zalogaje Kristijana Tabeta u sljedovima.
Piće dobrodošlice  bio je INSEL Kreide – ChampagnerAle pivo, izvrstan aperitiv!  Pivo se radi s cijelim cvijetom hmelja, koristi se kvasac od šampanjca, kuha se na starinski način u otvorenim kotlovima, sazrijeva u komori 20 dana na 25°C i 100% sazrijeva u boci. Odležavanje mu godi.

Bayreuther Hell – svijetlo lager pivo bilo je servirano uz kajganu s kremom od bosiljka i dimljenim lososom. Ovo je najpopularnija vrsta piva u Bavarskoj i Franačkoj regiji, lagano je, svježe i ukusno pivo -bavarski klasik. Osvojilo je zlatnu medalju na International Craft Beer Award 2018. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Maisel’s Weisse Original – svijetlo pšenično pivo pratila je bijela kobasica (Weisswurst), honey mustard i cole slaw salata. Pažljivi odabir najkvalitetnijeg pšeničnog slada daje Maiselovom “Weissu” sjajno crvenkastu jantarnu boju. Metoda pivarenja se prenosi generacijama majstora pivara, sazrijevanje u boci s kvascem iz vlastitog uzgoja joj daje jedinstveni karakter. Proglašeno je  najboljim pšeničnim pivom  prema World Beer Award 2018. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Riegele/Sierra Nevada Bavarische Ale2 - American Pale Ale pivo pratili su kanapei s džemom od luka i od slanine (špekmez ).  Bavarische Ale2 označava Hoppy prijateljstvo između pionira američkog craft pivarstva Sierra Nevada pivovare i Riegele, najbolje kraft  pivovare u Njemačkoj, a zajedno stvaraju  klasični Anglo-saksonski pivski stil, Pale Ale. Pivo je  osvježavajuće, voćno, s notama breskve i marelice. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Maisel&Friends India Ale English – India Ale  engleskog stila sljubljeno je s  Pulled pork sliders (tri vrste svinjskog mesa mariniranog  u Rittmayer Halerndorfer Rauch bier) s kimchi kupusom (fermentirani korejski kupus ). Ovo je intenzivno hmeljeno pivo, ali ne pregorko. Ugodno je   voćno, nenametljivih sladnih aroma. 

Koktel iznenađenja napravio je koktel majstor Sven Grilec s pivom Maisel’s WeisseOriginal, uz dodatak ruma Diplomatico Mantuano i Ramazzottija Amaro uz kristalnuo čistu kocku leda IceProduct. 

Na prezentaciji su bili nazočni i pivski znalci poput Milana Peha, koji je ispričao kako se različita piva piju iz različitih čaša, a Ozren Kanceljak je ispričao povijest pivske čaše od keramike do kristala.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.