Špajza 14. studenoga 2017.

Nagrade za vinska godišnja postignuća

foto: Laurusdan
gastro postao gastro.24sata.hr
Na sjajnom partyju u Sheratonu uz Živu legendu i raspoložene laureate, najveća priznanja, Römerquelle vinarija godine i Römerquelle osoba godine, osvojile vinarije Benvenuti i Tomac

Vinska scena Hrvatske je bogata, propulzivna i živa. Broj vinskih etiketa na policama trgovina stalno raste, broj vinarija i vinskih trgovaca također, vinske liste u restoranima često nude ozbiljan presjek domaće i svjetske ponude, neprekidno se održavaju degustacije i promocije, aktivno je nekoliko škola i tečajeva za vinsku edukaciju, vinski turizam je u usponu.

 

Za tako dobar trend zaslužni su prije svega pojedinci koji stoje iza pokretanja svih navedenih aktivnosti, a zatim vinarije, udruge, izdavači, znanstvenici i brojni poduzetnici iz svih sfera ekonomije od trgovine do proizvodnje. Ove godine Römerquelle i Vinart su osnovali nagradu za godišnja postignuća gdje će se dodjeljivati titula zaslužnika.

 

 | Author: Laurusdan foto: Laurusdan

 

Osnovan je odbor koji se sastoji od podjednakog omjera renomiranih vinskih i gastro novinara, te sommeliera najuglednijih hrvatskih restorana koji su kao predstavnici vinskog tržišta ocijenili koji su to pojedinci čiji su uspjesi osobito pridonijeli razvoju i afirmaciji dobrih vina.

 

Stoga su ovoga četvrtka u hotelu Sheraton dodijeljene titule zaslužnika odabranim osobama i poduzećima zbog doprinosa u razvoju kulture vina, pokretanju trendova, očuvanju vinske tradicije, afirmaciji umjerenosti konzumacije, poticanju znanosti o vinu, promociji kvalitete vina, kao i zbog drugih djela kojima su zadužili vinsku scenu Hrvatske.

 

 | Author: Laurusdan foto: Laurusdan

 

Nagrade su se dodijelile u osam kategorija, od kojih se četiri odnose na postignuća trgovaca, četiri na postignuća vinarija, a izabrani su i vinarija i osoba godine. Za odabir u kategoriji trgovaca bili su zaduženi pretežito sommelieri, koji su njihovi najbliži suradnici, a odlučili su sljedeće: webshopom godine proglašen je onaj poduzeća Vivat fina vina, za vinoteku godine izabrana je vinoteka Bornstein, supermarket godine je Vrutak, a titulu veletrgovca godine osvojila je tvrtka Miva & Mohor.

 

 

Možda vas zanima... Nova Vinska kraljica Zagrebačke županije Kolumne

 

 

 

Postignuća vinarija su se nagrađivala prema regionalnoj podjeli, pa je tako za vinariju godine Slavonije i Podunavlja izabrana vinarija Jasne Antunović Turk, čija je Graševina Premium 2013. dobila platinastu medalju na ovogodišnjem Decanteru, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina.

 

 | Author: Laurusdan foto: Laurusdan

 

Vinarija Tomac, čiji je pjenušac Amfora prošle godine uvršten na listu 75 najvažnijih vina na svijetu, je vinarija godine u regiji Bregovita Hrvatska.

 

 

Možda vas zanima... Mala vinska škola - sve što ste htjeli znati o vinima Najave

 

 

 

Vinar koji je izgradio sasvim novu percepciju pošipa kao sorte te krucijalno utjecao na modernizaciju dalmatinskih bijelih vina, Luka Krajančić, nagrađen je kao vinarija godine u Dalmaciji. Kontinuirana izvrsnost proizvodnje malvazije, terana i muškata, potvrđena dvama IWC trofejima i Decanter platinom, donijela je vinariji Benvenuti, osim nagrade za vinariju godine u Istri, nagradu Römerquelle vinarija godine. Za Römerquelle osobu godine izabran Tomislav Tomac, najzaslužniji za napredak i profiliranje Plešivice kao naše „šampanjske vinske regije“, začetnik trenda „narančastih“ vina iz amfora, te vinar čiji je pjenušac Amfora prošle godine uvršten na Decanterovu listu 75 Stellar Buys.

 

 | Author: Laurusdan foto: Laurusdan

 

Organizator i pokretač  projekta nagrađivanja najzaslužnijih pravnih i fizičkih osoba u vinarstvu Hrvatske je tvrtka Vinart, koja se bavi organizacijom festivala i radionica, izdavanjem vinskih publikacija i osmišljavanjem kampanja. „Sve što radimo za cilj ima unaprijediti kulturu vina, stoga smo i pokrenuli ovaj projekt kako bi najzaslužniji za to bili nagrađeni i trajno zabilježeni.“ rekao je direktor Vinarta Saša Špiranec.

 

Možda vas zanima... Vinski hoteli - budućnost hrvatskog turizma Najave
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.