Špajza 27. ožujka 2017.

Dragan Humski: Pazite kako spajate vina i hranu!

foto: Davor Višnjić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Krepke namirnice i bogatija jela žele puniju, gušću kapljicu, a uz konkretnije kolače idu kasnije berbe

Za vinoljupce koji uživaju u hrani i pitaju se ‘što danas skuhati’, vinarija Kutjevo i tim Majstor kuhar s Brankom Ognjenovićem pripremaju videoposlastice koje će se moći pratiti na društvenim mrežama i YouTubeu. U pet nastavaka kulinarskih emisija gledatelji mogu naučiti i kako najbolje sljubiti hranu i vino.

 | Author: Davor Višnjić/PIXSELL foto: Davor Višnjić/PIXSELL


- Suradnja vinarije Kutjevo i Majstor kuhar tima od akademika kulinarstva Branka Ognjenovića razvila se od ideje da objedinimo gastronomiju i enologiju. Kroz naše radionice prenijet ćemo gledateljima ljubav i znanje prema hrani i vinu, upoznat ćemo ih sa slavonskom gastrokulturom, ali i nekim novim okusima. Kroz naše radionice gledatelji će upoznati i naučiti sljubljivati hranu i vino, ali i spremati delicije s vinima te koristiti vino u kuhanju - objašnjava Dragan Humski, sommelier Kutjeva d.d., koji nam je otkrio male tajne sljubljivanja.

 | Author: Davor Višnjić/PIXSELL foto: Davor Višnjić/PIXSELL


- Najvažnije pravilo u slaganju jela i vina jest da uz jela od bijelog mesa idu bijela vina, a uz jela od tamnog mesa crna vina.
Rose vina (ružičasta) prijelazni su tip od bijelih ka crnim vinima, pa mogu nadomjestiti i jedna i druga. Vino i jelo moraju imati podjednaku strukturu i stupanj aromatičnosti, kao i slatkoće, inače će prevladati ili jedno ili drugo, a to nije cilj. Cilj je uživati u svim mirisima i okusima jela i vina te jedni druge ne smiju prekrivati, nego nadopunjavati, a impresivan je obrok harmonija ponuđene hrane i pića, da se užitna svojstva još potenciraju.
 Chardonnay, Graševina, Pinot sivi, ako su mlađa vina (do godinu starosti), nisu jače aromatična (dominira svježe voće) i traže da se vino spoji s laganijim jelima, a ako su zrelija, arome su izražajnije te dominira suho voće i mirodije, odgovaraju uz nešto punija i kompliciranija jela (pirjana mesa s puno povrća).
Traminac je aromatično cvjetno vino te traži složenije salata i egzotične kuhinje sa slatkastim i jačim začinima. Ukratko: laganije namirnice i jednostavnija jela idu uz laganija, svježija i jednostavnija vina kao što je graševina Kutjevo. Krepkije namirnice i bogatija jela žele puniju, gušću kapljicu uz koju ide, recimo, Pinot crni Kutjevo - kaže Humski i dodaje kako se vino uz deserte bira tako da se uskladi stupanj slatkoće. Ako desert nije jako sladak (palačinke i pite), poslužuje se bijelo vino izrazite arome blaže slatkoće (polusuho i poluslatko), a uz teže kolače s orasima, bademima i njihovim kremama vina moraju biti zrela, jače slatka (predikatna-kasne berbe) - objašnjava sommelier.

 | Author: Davor Višnjić/PIXSELL foto: Davor Višnjić/PIXSELL

No postoje i jela uz koje vino nije poželjno.  
- Vino ne preporučujemo posluživati uz salatu gdje ima limunova soka ili octa, kao ni uz sladoled koji zamrzne sva osjetila.
Također, uz masnu hranu ne sljubljujemo slatko vino jer može izazvati mučninu, a kisela vina uz slatki desert pokvarit će čitav obrok.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.