Kod svakog pečenja patke, mora se paziti na vrijeme pa tako preporuča da se patka peče 2 do 3 sata - što duže to bolje. Pečenje se odvija na nižoj temperaturi, a jelo treba biti poklopljeno. Na pitanje zašto je tome tako, Berislav Lacković odgovara da se jelo kuha bez masnoće poklopljeno kako bi patka pustila svoju prirodnu masnoću i sokove. Savjetuje da patku marinirate tako da stavite naranču, jabuku i luk kako bi meso poprimilo voćne okuse. Bitna stavka je podlijevanje svakih 20 minuta odozgora kako bi patka dobila lijepu boju. Pred sam kraj, u zadnjih 20 minuta, savjetuje da medom premažete patku i u to vrijeme je pečete otklopljenu.
Na sličan način možete pripremiti gusku ili manju puricu. Osim klasičnog pečenja, u što je i dalje uvjeren kako Hrvati najviše preferiraju, Berislav Lacković donosi nekoliko zanimljivih prijedloga poput zaboravljenih pačjih prsa sa salatom. "Obožavam pačja prsa, iskoštim ih, zapećem kao biftek te poslužim uz matovilac i malinov ocat", naglašava Berislav. Patku se nikako ne smije peći na jakoj temperaturi kako se ne bi isušila, a u tome većina ljudi najčešće griješi.
Pečenje patke u masti
Zanimljiv je i način njegova pečenja patke u masti.
"Meso izrežete na komade, zalijete ga s masti od patke i pećete 4 sata tako da mast u cijelosti prekrije meso. Nakon pečenja, meso izvadite iz masti i možete vidjeti da ono nije uopće masno jer se dugotrajnim pečenjem iscijedila sva mast. Na taj način dobijemo nemasno meso, a postojeću mast možemo iskoristiti za pole od krumpira. Uz patku možemo servirati crveni dinstani kupus koji napravite s dodatkom crnog vina."
U nastavku pročitajte recept za pačja prsa s višnjama.
Patka s višnjama i gratiniranim krumpirom
Sastojci za 4 osobe:
• 4 kom. pačjih prsa
• 0,2 kg višanja
• 0,2 l vina od kupina
• 2 žlice šećera
• 0,3 kg kestena
• 0,05 kg maslaca
• sol, papar
Priprema:
- Pačja prsa odvojimo od patke, zatim ih malo začinimo. Sa strane gdje se nalazi koža zarežemo nekoliko puta pa stavimo na grill ili u tavu da se prži. Obavezno prva ide strana na kojoj je koža. U posudu stavimo šećer i pustimo da se karamelizira.
- Zalijemo ga zatim vinom od kupine i pustimo da prokuha.
- Kad je sve skupa malo ukuhalo (tj. reduciralo se), dodajemo višnje i pustimo da lagano prokuha.
- Kad je patka pečena narežemo ju na ploške pa položimo na višnje koje smo stavili na sredinu tanjura kao podlogu.
- Sa strane ukrasimo gratiniranim krumpirom i serviramo.