Špajza 75556 prikaza 27. studenoga 2017.

Ispecite patku poput najboljih svjetskih chefova

Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke
1/2
Goran Jakuš
Potaknut razmišljanjima da su Hrvati uglavnom tradicionalni kada se radi o pečenju mesa, chef Berislav Lacković odlučio vam je otkriti nekoliko osnovnih savjeta pri pečenju patke, koje možete primjeniti i na gusku i puricu.

Kod svakog pečenja patke, mora se paziti na vrijeme pa tako preporuča da se patka peče 2 do 3 sata - što duže to bolje. Pečenje se odvija na nižoj temperaturi, a jelo treba biti poklopljeno. Na pitanje zašto je tome tako, Berislav Lacković odgovara da se jelo kuha bez masnoće poklopljeno kako bi patka pustila svoju prirodnu masnoću i sokove. Savjetuje da patku marinirate tako da stavite naranču, jabuku i luk kako bi meso poprimilo voćne okuse. Bitna stavka je podlijevanje svakih 20 minuta odozgora kako bi patka dobila lijepu boju. Pred sam kraj, u zadnjih 20 minuta, savjetuje da medom premažete patku i u to vrijeme je pečete otklopljenu.

Na sličan način možete pripremiti gusku ili manju puricu. Osim klasičnog pečenja, u što je i dalje uvjeren kako Hrvati najviše preferiraju, Berislav Lacković donosi nekoliko zanimljivih prijedloga poput zaboravljenih pačjih prsa sa salatom. "Obožavam pačja prsa, iskoštim ih, zapećem kao biftek te poslužim uz matovilac i malinov ocat", naglašava Berislav. Patku se nikako ne smije peći na jakoj temperaturi kako se ne bi isušila, a u tome većina ljudi najčešće griješi.

patka470.jpg | Author:


Pečenje patke u masti
Zanimljiv je i način njegova pečenja patke u masti.
"Meso izrežete na komade, zalijete ga s masti od patke i pećete 4 sata tako da mast u cijelosti prekrije meso. Nakon pečenja, meso izvadite iz masti i možete vidjeti da ono nije uopće masno jer se dugotrajnim pečenjem iscijedila sva mast. Na taj način dobijemo nemasno meso, a postojeću mast možemo iskoristiti za pole od krumpira. Uz patku možemo servirati crveni dinstani kupus koji napravite s dodatkom crnog vina."

U nastavku pročitajte recept za pačja prsa s višnjama.

Patka s višnjama i gratiniranim krumpirom

Sastojci za 4 osobe:
• 4 kom. pačjih prsa
• 
0,2 kg višanja 
• 
0,2 l vina od kupina
• 
2 žlice šećera 
• 
0,3 kg kestena 
• 
0,05 kg maslaca 
• 
sol, papar

Priprema:

  1. Pačja prsa odvojimo od patke, zatim ih malo začinimo. Sa strane gdje se nalazi koža zarežemo nekoliko puta pa stavimo na grill ili u tavu da se prži. Obavezno prva ide strana na kojoj je koža. U posudu stavimo šećer i pustimo da se karamelizira.
  2. Zalijemo ga zatim vinom od kupine i pustimo da prokuha.
  3. Kad je sve skupa malo ukuhalo (tj. reduciralo se), dodajemo višnje i pustimo da lagano prokuha.
  4. Kad je patka pečena narežemo ju na ploške pa položimo na višnje koje smo stavili na sredinu tanjura kao podlogu.
  5. Sa strane ukrasimo gratiniranim krumpirom i serviramo.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.