Špajza 16. svibnja 2014.

Dva crna i jedno bijelo uz tatarski biftek

tatarski i vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Legenda kaže da su Tatari držali meso ispod sedla dok su jahali u svoja osvajanja. Oni ga vjerojatno nisu začinjavali kao mi, ta im je priprema služila samo da bi omekšalo.

Po njima se biftek zove tatarski, ali ne griješe puno ni oni koji ga nazivaju tartarskim jer je Tartare francuski naziv za Tatara. Danas bi se za ovo posebno (pred)jelo trebao koristiti najbolji dio goveđeg mesa koje je kod nas, općenito, a ne samo biftek, gotovo nemoguće nabaviti jer se kolju uglavnom junice. No, i juneće će meso poslužiti. Bit će mekše, ali ne i toliko zrelo. Iako Tatari nisu pili vina, ona uz tatarski biftek izvrsno pristaju. Trebaju biti zrela, uglavnom crvena, ali mogu se poslužiti i bijela, ako su punog tijela i pažljivo odležana u drvetu...

Pronađite recept za Tatarski biftek.

  • Do 50 kuna:

Škaulj Syrah 2010.

Šime Škaulj uvrstio se svojim crnjacima u sam vrh hrvatske vinske scene. Lani ga je posjetio švedski kralj Carl XVI. Gustaf, a potom je i 2000 Šveđana došlo provjeriti koja su to vina oduševila njihova suverena. Cabernet sauvignon osvajao je i više od 90 bodova na ocjenjivanjima, a za merlot su se mnogi kleli kako je i još bolje vino. Ta su dva vina ipak u višem cjenovnom razredu, ali ovaj vrijedni vinar iz Nadina, ekološkog vinogradarskog raja, ima i syrah kojem je cijena oko 43 kune. Vino je bogato ekstraktom, voćno i nema puno alkohola, oko 12,5 posto, što ga čini primjerenim i za toplije dane.

  • Od 50 do 100 kuna:

Antunović Chardonnay premium 2011.

Engleski vinski znalci često kažu ABC, što je kratica za "anything but chardonnay" odnosno "bilo što osim chardonnaya". Ta je sorta mnogima dosadila jer sa svih strana svijeta stižu vrlo slična vina u čijem istraživanju gotovo da i nema radosti koju donosi nešto novo. Srećom, nekoliko puta godišnje pojavi se na ocjenjivanjima chardonnay koji izlazi iz tog okvira. Takav je i Chardonnay premium Jasne Antunović iz Dalja. Bogat miris. Slojevito, kompleksno u okusu, snažno, elegantno. Još fino svježe, suho, harmonično. Grije. Kruška, zrela jabuka. Tako su moćno bijelo vino opisali ocjenjivači Vinskih zvijezda. Butelja stoji oko 75 kuna.

  • Više od 100 kuna:

Boškinac 2010.

Ova mješavina merlota i cabernet sauvignona sad je u vrlo dobrom stanju, na pragu pune zrelosti. Očarava mirisom u kojem dominira crno bobičasto voće, ali već ima i začinskih nota koje nastaju sazrijevanjem u boci. Ovo prekrasno vino s Paga poseban okus ima i zbog mora kojim vjetrovi tijekom zimskih mjeseci oplahuju čak i vinograde u središtu otoka i to je rijedak slučaj u vinskom svijetu da u terroir, osim tla, sorte, klime i čovjeka, treba uključiti i sol. Odležanija berba 2007. bila bi savršena pratnja dobrom tatarskom bifteku, tko je ima, ali poslužit će i 2010. koja je sad na tržištu. Butelja stoji oko 170 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.