Špajza 19. lipnja 2024.

Evo što Vatreni jedu prije, a što poslije utakmice

Vatreni
Prije utakmice Vatrene u svlačionici čeka svježe voće i obilne količine vode
foto: Instagram @hns_cff
Osim treninzima, naša nogometna reprezentacija veliku pažnju posvećuje i pravilnoj prehrani, a obroke našim Vatrenima već godinama priprema osječki chef Tomica Đukić sa svojim timom

Kako treniraju, kako se pripremaju za utakmicu i kako slave? Pitamo se prije i nakon svake utakmice naših Vatrenih. A evo kako izgleda njihov dnevni meni te koje su namirnice na popisu poželjnih, a koje pak na popisu namirnica koje bi trebali izbjegavati.

Jedna od trojice liječnika Hrvatske nogometne reprezentacije dr. Tomislav Vlahović otkrio je što naši Vatreni jedu tijekom priprema te prije i poslije utakmice. Naglasio je kako su prvenstva, poput Eura, specifične situacije  jer se rado o turnirskom natjecanju u kojem je kroz kratak period potrebno između utakmica nadomjestiti sve potrebne nutrijente koji su vrhunskim sportašima neophodni za oporavak.

tjestenina, bosiljak, tikvice | Author: Olivie Strauss/Unsplash Tjestenina s laganim umacima često je na meniju naših Vatreniih foto: Olivie Strauss/Unsplash

Bjelančevine za mišiće, ugljikohidrati za energiju

Tijekom treninga i između utakmica naši nogometni reprezentativci unose više ugljikohidrata kako bi ubrzali oporavak i regeneraciju organizma.

"Planovi prehrane temelje se na nemasnim bjelančevinama za popravak i oporavak mišića, ugljikohidratima za energiju. Osim toga, voće, povrće, sjemenke i cjelovite žitarice osiguravaju važne vitamine i minerale, s nekim zdravim masnoćama poput avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i masne ribe poput lososa", otkrio je dr. Vlahović za Živim.hr.

Najzastupljenije namirnice su riža, tjestenina, žitarice, krumpir, salate, banane, krto crveno meso, bijelo meso, riba, maslinovo ulje, kruh i peciva od cjelovitih žitarica, prirodni džemovi, prirodni sokovi.

Tomica Đukić, Vatreni | Author: Davor Javorović/PIXSELL Chef Tomica Đukić foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nakon utakmice - pizza

Zabranjenih namirnica nema, no postoje preporuke koje bi se namirnice trebale izbjegavati. Tako bi vatreni trebali izbjegavati čips od krumpira, hamburgere, kobasice, masne sireve, pomfrit, majonezu, masne umake poput onih na bazi vrhnja.

Prije utakmice, odnosno 3-4 sata prije, potrebno je pojesti obrok koji sadrži većinom ugljikohidrate, lako probavljive izvore bjelančevina, povrće kao izvor vitamina i minerala, maslinovo ulje te dovoljno tekućine.

Nakon utakmice važno je brzo vratiti potrošenu energiju pa jedu obroke bogate bjelančevinama i ugljikohidratima te nezasićenim mastima. Najčešće se tako već u svlačionicama jedu pizze, i to s brašnom, bez kvasca, s umakom od rajčice i nadjevom od povrća, šunke i sira.

Po povratku u hotel Vatrene čeka obrok s većim udjelom ugljikohidrata, bjelančevina i nezasićenih masti.

Tomica Đukić, Vatreni | Author: Davor Javorović/PIXSELL Chef Tomica Đukić foto: Davor Javorović/PIXSELL

Lakši, ziheraški obroci na dan utakmice

Obroke našim Vatrenima već godinama na svakom natjecanju i pripremama priprema osječki chef Tomica Đukić. On je za Večernji list otkrio kako igrači jedu 4 puta na dan – doručak, ručak, snack i večeru. Na jelovniku su obavezno tjestenina, dvije vrste umaka na izbor, crveno i bijelo meso te bijela riba, a ponekad i losos i plava riba.

Na dan utakmice, objašnjava chef Đukić, obroci su "lakši". Sve se bazično priprema, bez puno ulja, samo s malo soli. Nisu to ni pretjerane količine, treba se zadovoljiti osnovno što im je potrebno za taj dan, ne smije nigdje ništa "zaškripjeti" jer je sva koncentracija na utakmici. Vrijeme je jako bitno, pazi se da sve bude točno u minutu, postoji raspored kojega se svi striktno drže.

"Na dan utakmice nema nikakvih "kemijanja", nema umaka, nema masnoća, nema tu previše atraktivnosti, radi se ziheraški", otkrio je chef Đukić za Večernji list te dodaje kako tijekom turnira nema teške hrane poput pohanoga mesa, graha ni kremastih kolača.

Voće u svlačionici i iznimke koje potvrđuju pravilo

Ipak, ima i iznimki koje, mogli bismo kazati, potvrđuju pravilo. Primjerice, svi se još dobro sjećamo izjave bivšeg Vatrenog, Dejana Lovrena, o kolegi Marcelu Brozoviću: "Pojede dvije kile čajne, dva kroasana, popije kolu i pretrči 15 km".

Također, stalno po društvenim mrežama viđamo vida kako Vatreni slave uz tortu, no sigurni smo da je ta torta u skladu sa svim prehrambenim smjernicama kojih se pridržavaju.

U svakom slučaju, vidimo da ih uoči utakmice svaki put dočeka stol pun svježeg voća i dovoljno vode, kako bi u punoj snazi i potpuno spremni, bez težine u želucu, krenuli u utakmicu.

Vatreni | Author: Instagram @hns_cff Tu i tamo Vatreni se počaste i laganom tortom, poput one koju je nedavno dobio Mateo Kovačić za svoj 100. nastup foto: Instagram @hns_cff

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.