Špajza 20. listopada 2016.

Festival Top Vino ponudio vrhunska svjetska vina

Vino
foto: Dean Dubokovič
gastro postao gastro.24sata.hr
U Cankarovu domu je održan međunarodni vinski festival Top Vino by eVino. Impresivan popis vinara sudionika, koji su među ostalim predstavili bordoške chateaue, šampanjce, vina prestižnih podruma Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Novog Zelanda i Kalifornije, zaokružili su najbolji regionalni vinari.

Oko tisuću posjetitelja razmazilo je u Ljubljani svoje okusne pupoljke i dodatnom gurmanskom ponudom. Hrvatsku je zastupala poznata vinarska kuća Saint Hills.

Louis de Baritualt, koji je na festival došao iz francuskog Bordeauxa, naglasio je visoku vinsku kulturu i poznavanje vinske produkcije koje je primijetio među slovenskim posjetiteljima.

Vino | Author: Dean Dubokovič foto: Dean Dubokovič

Uvjeren je da će se zaslugom festivala Top Vino potrošnja vina iz Bordeauxa u Sloveniji povećati. Portugalac Rui Cunha, predstavnik vinskog podruma Casa Alexandre Relvas, odlučio se za predstavljanje njihovih vina na festivalu jer želi provjeriti ukus krajnjeg kupca u našoj regiji: „Svako toliko nužno je da izravno osluhnem kupce, da saznam što misle o našim vinima.“ Uz to je istaknuo da je oduševljen raznolikošću vina slovenskih vinara: „Njihova kreativnost iznimno me pozitivno iznenadila.“

Predstavnik poznate hrvatske vinarije Saint Hills nije krio zadovoljstvo:

„Raduje me što danas mogu biti među ovim uglednim ponuđačima koji uvrštavaju Top Vino među najprestižnije događaje takve vrste u jugoistočnoj Europi.“

Vino | Author: Dean Dubokovič foto: Dean Dubokovič

Poznata poznavateljica vina Mira Šemić, koja je već godinama aktivna na području vinarstva, ističe mogućnost kušanja vina sa samog svjetskog vrha na jednome mjestu:

„Istina je da je riječ ponajprije o predstavljanju vina koja u Sloveniji zastupa eVino, no to ne umanjuje iznimnu vrijednost vrhunskog izbora.“ Među posjetiteljima bio je i jedan od najboljih slovenskih veslača, Jani Klemenčič, sada ugostitelj na Bledu:

„Festival Top Vina veliko je bogatstvo za slovenski prostor. Takvi događaji uljepšavaju mi život. Iz razgovora s ljudima čini mi se da svi pozitivno ocjenjuju današnji festival. Sigurno ću svoju ugostiteljsku ponudu nadopuniti nekim vinom koje sam ovdje kušao.“ Gašper Čarman, vlasnik eVina, i suorganizator Franci Kek već razmišljaju kako poboljšati festival koji će i sljedeće godine privući ljubitelje i poznavatelje vina. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.