Špajza 14. veljače 2017.

Fika – novi skandinavski trend koji osvaja svijet

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Novi skandinavski trend u potpunosti nas je osvojio. Riječ je o posebnom načinu ispijanja kave koji osim toplog napitka donosi i mnogo više...

Nakon popularnosti hygge-a, skandinavskog načina života koji se temelji na sreći, sigurnosti, komforu i jednostavnosti, stiže nam još jedan jednostavan i tako divan trend. Fika je skandinavski način ispijanja kave, no ne bilo kakav. Riječ je o trenucima koje uzimamo samo za sebe, usporavamo sa svakodnevnim obavezama, bez žurbe sjedamo u omiljeni kafić ili odlazimo na najdraže mjesto u kući i samo uživamo u lijepim stvarima u životu uz šalicu dobre kave.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako zvuči poprilično slično onome što se u Hrvatskoj prakticira na svakodnevnoj bazi, Fika je poseban ritual na temu kojeg je napisana čak i knjiga Fika: Umjetnost švedskog ispijanja kave (Fika: The Art of Swedish Coffee Break).

Ako se pita Skandinavce, kavu vrlo lako možete zamijeniti čajem, a zatim se dodatno razveseliti i finom domaćom slasticom. Nije važno gdje i kada, nije važno čak ni jeste li sami ili u društvu. Važno je samo da iz užurbanog dana odvojite vrijeme za sebe, za odmor od života.

Fika polako ali sigurno postaje simbol usporavanja i uživanja u malim stvarima uz šalicu omiljenog toplog napitka. Na putu, na poslu, kod kuće ili u društvu najdražih ljudi – fiku jednostavno morate doživjeti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.