gastro postao
Ako ste mislili da postoji samo jedna, uobičajena crna kava s mlijekom, varate se!
Pronašli smo 10 kava iz cijelog svijeta koje se u mjestu u kojem su nastale, smatraju, naravno, najboljom na svijetu!
Pa krenimo redom!
- Prva najbolja kava dolazi iz Australije. Vjerovali ili ne, obična kava s mlijekom (flat white) u obliku koji podsjeća na cappuccino zbog pjenaste strukture mlijeka i tek malo espressa, nastala je 1980-ih u Australiji. Glavno obilježje ove kave, jest dakle tanki sloj pjenastog mlijeka koji se digne na površinu.
- Drugi na popisu je, jasno, espresso, i to ne bilo kakav, već Espresso Romano. Popularna crna kava koja se pije u Italiji na brzinu i "s nogu". Zašto ga treba popiti odjednom? Pa, stručnjaci (Talijani) kažu da se tako ne izgube arome i okus sadržani ispod tankog sloja pjenice koja je nastala curenjem espressa iz aparata.
- Indijska kava iz filtera našla se na popisu najboljih kava zato što je vrlo omiljena u Indiji. Naime, popularna kaapi (južnoindijski fonetski izgovor za kavu) priprema se tako da se pomiješa pjenasto mlijeko s fino mljevenom crnom kavom procijeđenom kroz filter u šalice (dabarah). Šalicu se drži s obje ruke za rubove i kava se polagano ispija. Poslužuje se u držaču (vidi sliku ispod) koji ujedno služi i za hlađenje vruće kave.
- Način na koji Šveđani pripremaju svoju kavu sve je samo ne običan i dosadan. naime, u Švedskoj postoji naziv za vrijeme provedeno s drugima kada ispijate kavu, a zove se fika. I vjerovali ili ne, trebali biste barem jednom dnevno odraditi svoju fiku. A ako sve obogatite i nekim švedskim slatkišima fikabröd, dan vam je ispunjen. Uobičajeno vrijeme za fiku jest oko 9 h ujutro i zatim ponovno oko 15 h. I jasno, kava koju pripremaju je izuzetno visoke kvalitete jer kod Šveđana ništa nije jednostavno ili loše napravljeno, a pripremaju ju tako da preliju kavu u šalici vrućom vodom.
- Kubanska kava, zvana još i cafecito, priprema se slično kao talijanski espresso, ali ju rade tako da jaki espresso preliju preko šećera u šalici, ili, šećer dodaju kavi u zrnu pa ih zajedno samelju i uliju u šalicu čime se dobije jaka i slatka crna kava, a ako u nju ulijete malo mlijeka, dobit ćete cortadito.
- Cafe au lait - popularna francuska kava, poslužuje se tako da uz malu šalicu kave poslužite i vrč s toplim pjenastim mlijekom koji se onda prije ispijanja pomiješaju. Također, ako želite odvesti ispijanje kave na jednu novu razinu, učinite to na vrlo chic način pa u kavu umočite croissant!
- U Španjolskoj pak prave kavu koju nazivaju café bombón. Priprema se tako da pomiješate espresso sa slatkim kondenziranim mlijekom a kondenzirano mlijeko potom padne na dno. Prije ispijanja možete promiješati kavu kako bi se pomiješali kava i mlijeko, a poslužuje se u staklenoj šalici kako bi se vidjeli odvojeni slojevi kave i mlijeka.
- Popularni frappé dolazi iz Grčke. Priprema se tako da se pomiješaju instant kava, voda i šećer, a ponekad se dodaje i kondenzirano mlijeko. Kada naručujete frappé u Grčkoj i želite da je sladak, ako naručite glykós, dobit ćete 4 žličice šećera, u métrios frappé stavit će vam 2 žličice šećera, a ako ne želite uopće frappé sa šećerom, naručite skétos frappé.
- Iz Meksika nam dolazi café de olla, kava koja se priprema s cimetom i piloncillom (nerafinirani šećer koji mirisom podsjeća na melasu). Slatka je i zagrijavajuća, a obično se poslužuje u šalicama od gline.
- I naravno, kraljica svih kava - turska kava (Türk kahvesi), spoj fino mljevenih zrna kave s malo šećera koji se kuha u cezvi, i poslužuje u male ornamentima oslikane šalice. Ovaj način pripreme nije tipičan samo za Tursku već i za zemlje Bliskog istoka te Balkana.