Špajza 16. listopada 2018.

Food blogeri odnijeli pobjedu na humanitarnom natjecanju u grillanju

foto: Miljenko Hegedić
gastro postao gastro.24sata.hr
U organizaciji Rotary kluba Zagreb-Sesvete, na zagrebačkoj Gorščici održao se još jedno humanitarno natjecanje u roštiljanju. Bili smo tamo, isprobali baš svaki pripremljeni roštilj, a na kraju i donijeli odluku o pobjedniku.

Posljednjih 15 godina u divnoj prirodi Gorščice okupi po nekoliko timova članova Rotary klubova iz cijele zemlje kako bi u plemenite svrhe održali još jedno u nizu druženje. Posljednjih osam godina ta su druženja poprimila jedan drugačiji oblik, pa se tako ekipe natječu u pripremi roštilja da bi ih zatim ocijenio stručni žiri i pobjednicima proglasio najbolje. Ove smo godine u ulozi žirija i mi sudjelovali u natjecanju i, uz još dvoje članova Rotary klubova, odabrali najbolje majstore roštilja.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić

 

Novitet na ovogodišnjem Rotary Grill natjecanju bila je i jedna pridošla, nama odavno poznata, ekipa koja ne pripada niti jednom Rotary društvu, ekipa domaćih food blogera.

Kasandra s bloga Forking Croatia, Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju i njegova životna suputnica te lifestyle blogerica Mihaela ispekli su genijalan roštilj koji ih je na samom kraju plasirao na prvo mjesto.

Ovo je natjecanje, kako su nas odmah na početku upozorili, u potpunosti opuštenog karaktera. Ekipama je najvažnije dobro se zabaviti, pomoći onima kojima je potrebno, a zatim uživati u sjajnoj hrani i piću. Mi smo im povjerovali i, priznajemo, potpuno se prepustili njihovom shvaćaju opuštenosti. Inače, sav prihod od ulaznica ide u svrhu pomoći djeci doma Sv. Franje u Vugrovcu te stipendiranje vrijednih studenata s područja Sesveta.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić

 

Ekipama je dodijeljena ista količina mesa iste vrste, a na njima je bilo da pokažu kreativnost u izgledu, prezentaciji i okusima. Stručni žiri, koji se sastojao od dvoje članova Rotary klubova Davor Poljak i Žarko Perić te Lidija Lončarić s portala Gastro.hr, odlučio je kako prvo mjesto odlazi ekipi Food blogeri koji su od dobivenog mesa zbilja uspjeli napraviti pravo gastronomsko čudo.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić

 

Ćevapčićima su dodali slaninu, piletinu napunili sirom i špinatom, a vratinu pretvorili u najmekše šnicle koje su ikada sišle s vruće rešetke roštilja. Odmah za petama bili su im četverostruki pobjednici Rotary klub Prelog iz Međimurja koji su svoj roštilj servirali uz heljdu s kosanom masti, pečene paprike i sjajne umake.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić  | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić


Na listi odličnih valjda spomenuti i Rotary klub Ludbreg koji je poslužio vratinu s tartufima, Rotary klub Metropolitan Zagreb i impresivnu prezentaciju mesa s grahom, tortilja rolicama i pomfritom od batata s roštilja te Rotary klub Zagreb City, ekipu koja se na natjecanju pojavila prvi puta i definitivno pokazala zavidne vještine kada je u pitanju okretanje mesa na roštilju.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić  | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić  | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić

Kroz čitavo se natjecanje provlačila divna prijateljska atmosfera, a kod svakog su se roštilja mogli isprobati autohtoni proizvodi pojedinog rotary kluba. Ludbrežani su nam tako ponudili domaći liker od ruže dok su Međimurci posjetitelje mamili autohtonim proizvodima poput mesa s tiblice, slanina, bučinog ulja, domaćeg kravljeg sira i, ono što je dobar dio sudionika posebno razveselilo, genijalnim slatkastim Tomšićevim muškatom iz Štrigove.

 

 | Author: Miljenko Hegedić foto: Miljenko Hegedić


Kuhala se i kotlovina, degustirali vrući štrukli i štrudle, domaći naresci i ispijala tekuća okrjepa. Aktivnosti nije nedostajalo, pa se tako dio posjetitelja okušao u pronalasku gljiva u obližnjim šumama, dio se bavio ogromnim roštiljem prepunim mesnim delicijama, a ostatak samo uživao u divnom nedjeljom popodnevu na svježem zraku.

Uz prekrasan ambijent Gorščice i dobru volju svih sudionika, posjetitelja i organizatora, uživali smo u svakom trenutku subote u zagrebačkim visinama. Čestitke pobjedničkoj ekipi, ali i ostalim sudionicima na prijateljskoj borbi i stvarno sjajnoj hrani. Živjeli!

Više informacija možete pronaći i na Facebook stranici Rotary kluba Zagreb-Sesvete.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.