Špajza 20. prosinca 2017.

Gastro predstavljanje Hrvatske u kineskom TV showu!

foto: Restoran Asia
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebačka poduzetnica Tong Cheng oduševljeno tvrdi: "Nakon današnjeg najgledanijeg kineskog tv showa u kojemu sam govorila o Hrvatskoj, svi će Kinezi znati za Lijepu našu!"

Na HUNAN TV-u, jednoj od najgledanijih TV kuća u Kini, emitirana 90-minutna emisija o ljepotama Hrvatske u sklopu live TV showa pod nazivom „Svaki dan napredujem“. Sadržaj ove jedne od najgledanijih kineskih zabavnih emisija sniman je tijekom studenoga ove godine, kako u Lijepoj našoj kroz izjave poznatih građana Hrvatske poput Ćire Blaževića, Ane Rucner i Maksima Mrvice, ali i gostovanjem u studiju poznatih Kineza koji žive i rade u Hrvatskoj, među kojima je bila i Tong Cheng, članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, vlasnica zagrebačkog lanca restorana Asia, koja već četvrt stoljeća živi i posluje u Hrvatskoj.

Uz nju, danas u Hrvatskoj živi oko 600 Kineza, dio kojih je usmjerio svoje poslovne aktivnosti upravo na turizam i želju što više svojih sunarodnjaka dovesti u Hrvatsku. Vlasnica lanca zagrebačkih restorana Asia te dvije specijalizirane trgovine azijskom hranom, gostovanje u Kini je iskoristila pozvati svoje sunarodnjake da posjete Hrvatsku kojoj je i sama prije 25 godina poklonila svoje povjerenje.

 | Author: Restoran Asia foto: Restoran Asia

"Odabrali smo Hrvatsku prije 25 godina jer u to vrijeme nije bilo kineskih restorana na ovim prostorima, a s druge strane Hrvatska je za nas značila veliki izazov svojom transformacijom u tržišnu ekonomiju. Došli smo iz Austrije gdje smo imali uhodano poslovanje i restoran u Beču. Stigli smo na preporuku prijatelja iz Hrvatske. S godinama Hrvatska je postala dom nama i našoj obitelji, našim djelatnicima, oaza u novoj domovini koju smo zavoljeli i koju volimo" – ističe Tong Cheng, vlasnica lanca China Restorana Asia, kako je i prepričala u jednoj od najgledanijoj kineskoj TV emisiji koju su danas mnogi Kinezi organizirano gledali u njezinom restoranu Asia na Novoj Vesi.

 | Author: Restoran Asia foto: Restoran Asia

"Kinezi su intenzivno počeli istraživati sve vezano za Hrvatsku nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 1998. godine, kada je hrvatska nogometna vrsta bila treća. Danas pak puno toga znaju o nama, a rado i sami istražuju Hrvatsku kroz brojne posjete. Hrvatska je lijepa država, ljudi su jako prijateljski raspoloženi, klima je odlična – dojam je koju Kinezi ponesu s naših prostora. Želja nam je što više kinesku kulturu, u prvom redu gastro tradiciju približiti građanima Hrvatske, a jednako tako i puno naučiti o Hrvatskoj i bogatoj povijesnoj baštini, kulturi i društvenim aktivnostima koje ovaj mali prostor (u odnosu na Kinu) tako bogato nudi. Kinezu doista uživaju kada dođu u Hrvatsku i šteta je da ih ne dovedemo što više." – pojasnila je Tong Cheng, vlasnica China Restorana Asia.

 | Author: Restoran Asia foto: Restoran Asia

Jedan od gostiju emisije bio je i gospodin Zlatko Puntijar iz restorana Stari Puntijar, pa smo mu postavili par pitanja:


1. Koje ste recepte predstavili brojnom gledateljstvu emisije Tian Tian Xiang Shang?

Pripremali smo četiri jela, Pletenicu (lungić isprepleten sa špekom) prema receptu samostana Klarisa, kojeg sam povezao s hrvatskim pleterom, a koji sam pripremao i kod vas u redakciji 24 sata. Drugo jelo je vepar u crnoj juhi po receptu kuharice grofa Nikole Zrinskog, unesena u biblioteku Zrinskih 1662.g. Treće jelo je Birlingov odrezak pripremljen prema prvoj kuharici tiskanoj na hrvatskom jeziku 1813. godine. Četvrto jelo je, pošto smo u zemlji riže, naš specijalitet - zelena riža, i to na njihovo inzistiranje jer su ju probali kod mene na ručku. U emisiji su prikazana dva jela: pletenica i zelena riža.

2. U razgovoru ste spomenuli najmanju kuharicu na svijetu, koju ste ponijeli sa sobom u Kinu. Možete li napisati o čemu se točno radi?

To je Bečka kuharica 2 cm x 2 cm, metalnih korica, izdana oko 1900. godine. Ima 100 recepata i 136 strana, a prema dostupnim podacima - postoje samo 4 sačuvana primjerka na planetu.

3. Kako su producenti emisije odabrali baš Vas?

Prije snimanja u Hrvatskoj njihovi su predstavnici došli pogledati lokaciju za snimanje u Zagrebu te smo isto i dogovorili, ali kada je ekipa sa snimateljima došla vidjeti gdje će se snimati, došlo je do problema jer im je cesta bila preblizu. Oni su htjeli snimati na terasi, ali kako sam im pokazao muzej, restoran i vinoteku, kao i da sam tri puta ugostio Pape u Zagrebu te da mi obiteljska tradicija seže u 1838. godinu, zainteresirali su se i nakon povratka u Kinu mi poslali poziv da dođem kao gost u emisiju predstaviti hrvatsku kuhinju.

 | Author: Davor Visnjic/PIXSELL foto: Davor Visnjic/PIXSELL

4. Jeste li možda uspjeli pogledati snimku? Ako jeste, kakvi su dojmovi i mislite li da je hrvatska tradicija u konačnici autentično prikazana?

Imali smo organizirano gledanje cijele emisije od 90 minuta, a Karin Mimica je stavila tekst na stranicu Gastronauta. Emisija je zabavnog karaktera, ali je pokazano dosta ljepota Hrvatske. Nastup moje kćeri Matee i mene je bio doista interesantan jer sam bio u uniformi Kravat pukovnije (uniformu sam povezao s nastankom kravate), a Matea u našoj narodnoj nošnji. Velik interes je bio i za najmanju kuharicu, a pošto sam nosio i naša vina, medicu i pjenušac, pokazali smo i dugu tradiciju u vinarstvu, a i u proizvodnji pjenušca kojeg sam otvorio - sabljom. Mislim da su na ovakav zabavan način odlično prikazane naše ljepote, povijest, fina jela i pila, te da su Kinezi sada saznali da smo mala zemlja koja ima puno svjetski priznatih ljudi. Uz to, na samom početku emisije poveznicu Hrvatske i Kine prikazuju kroz lik Marka Pola - smatram da se tako ljudi puno kvalitetnije zainteresiraju za neku novu i daleku destinaciju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.