Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 26. ožujka 2019.

Gault&Millau vodi vas u restorane Središnje Hrvatske

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Središnja Hrvatska spaja hrvatsku i europsku kontinentalnu kuhinju, prepuna je delicija koje obožavamo, a za vas smo odabrali i sjajna mjesta na kojima ih možete isprobati.

Gastronomija Središnje Hrvatske pod snažnim je utjecajem srednjoeuropskih kuhinja, ali je uza sve to – njegovanjem drevnih pučkih receptura koje vjerno odražavaju prednosti i posebnosti podneblja na kojem su nikle – zadržala autohtonost.

 

Možda vas zanima... Gault&Millau Croatia vas vodi u slavonske restorane Špajza

 

Kad se iz Zagreba prijeđe ili zaobiđe Medvednica, ulazi se u Hrvatsko zagorje, pitomi brežuljkasti kraj, a već svojom konfiguracijom upućuje na prirodne različitosti koje će se snažno očitovati i u gastronomskim specifičnostima.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Među tim gastronomskim specifičnostima jednom vrhunskom specijalitetu pripada počasno mjesto: purica s mlincima najsnažnije definira kulinarski identitet Hrvatskog zagorja.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

U središnjim dijelovima Hrvatske, osobito u zimskim mjesecima, poslužuje se tipična kontinentalna hrana, kao što su buncek ili svinjske nogice s kiselim zeljem, grah s repom, kiselo zelje sa suhim mesom, krvavice s restanim krumpirom i kiselim zeljem, sarma, krpice sa zeljem, grah sa zeljem itd. Kupus, svježi i ukiseljeni, jako je zastupljen u gastronomiji tog područja, a najcjenjeniji je onaj s varaždinskog područja.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ono što je za dalmatinsku gastronomiju janjetina, to je za kontinentalno područje svinjetina. Iako je prilično nezahvalno locirati izvorno područje s kojeg je u hrvatsku gastronomiju stigao jedan od naših najvećih i najobožavanijih specijaliteta, kultno sir i vrhnje, mliječni je proizvod po mnogočemu jedinstven. Važnu ulogu u gastronomiji ovoga kraja zauzima buča i bučino ulje, i deserti poput štrukli, prekmurske gibanice, makovnjače i orahnjače.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Evo u kojim restoranima po izboru Gault&Millau Croatia 2019 možete probati ove delicije:

  • Bedem – nude se jela koja predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog te možete probati zanimljive varijacije štrukli poput onih zelenih punjenih mesom fazana
  • Gabreku 1929 – ovdje se nude sva tradicionalna jela Središnje Hrvatske, ne propustite patku s mlincima te knedle sa šljivama
  • Klet Kozjak – uživajte u jelima zagorske kuhinje, ukusnim odrescima i štruklima pripremljenim na razne načine
  • Klet Grešna Gorica – tradicionalni zagorski specijaliteti, pogled na zagorske brege i dvorac Veliki Tabor te okolna priroda jamče dobar provod
  • Kršlinov Mlin – uživajte u sezonskim tradicionalnim jelima i prekrasnoj prirodi, uz žubor planinskog potoka

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

  • Lojzekova Hiža – gastronomska ponuda temelji se na tradicionalnim zagorskim specijalitetima koja ovdje pripremaju od namirnica iz vlastitog uzgoja
  • Majsecov Mlin – uživajte u autentičnom zagorskom ambijentu i specijalitetima, uz lijepo obnovljeni stari mlin
  • Mala Hiža – najbolje mjesto za degustaciju maštovito interpretiranih klasika međimurske kuhinje
  • Villa Magdalena – ponuda pokazuje višu razinu zagorske gastronomije, nude se maštovita jela inspirirana zagorskom kuhinjom i lokalnim namirnicama
  • Vuglec Breg – u šarmantnom zagorskom ambijentu možete uživati u raznim mesnim pečenjima, poput dimljene svinjske pečenke s krumpirima iz krušne peći

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.