Špajza Gastro zvijezda 02. prosinca 2017.

Genijalan pileći curry po receptu Jelene Markote

Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Našim smo finalistima u tri glavne kategorije zadali zadatak da pripreme jelo od zadanih namirnica. Jelena Markota, ime iza bloga Cooking with the cat, tako nam je pripremila genijalan pileći curry.

Proglašenje prve Gastro zvijezde sve je bliže. Izabrali smo finaliste u devet kategorija, dok su oni u kategorijama tradicionalna i zdrava hrana te slastice dobili poseban zadatak pripremiti jedno super jelo kojim će se u nastavku natjecanja predstaviti.

 

Možda vas zanima... Pogledajte tko su finalisti Gastro zvijezde i glasajte za svoje favorite! Špajza

 

 | Author: Jelena Markota Jelena Markota

 

Kategorija zdrava hrana zadala nam je najviše problema. Smisliti jelo koje će ipak zahtijevati nešto više od pola sata, a u isto će vrijeme biti ukusno i fotogenično, prava muka! Nakon dugog vijećanja, odluka je pala na jedan od naših osobnih favorita - aromatičan pileći curry. 

No, Jelena se ne bi našla u ovoj kategoriji da ga dodatno nije začinila svojim omiljenim dodacima. Tako se tu našli fish sauce, limeta i zelene mahune. 

 

Možda vas zanima... Kulinarska avantura Jelene Markote Špajza

 

 

 | Author: Jelena Markota Jelena Markota

 

Ovim nas je slasnim tanjurom u potpunosti osvojila, pa već nestrpljivo iščekujemo što je za nas pripremila Tina s bloga Zelenarium, također finalistica u kategoriji zdrava hrana.

 

Možda vas zanima... Zelenarium olakšava potragu za zdravim receptima Špajza

 

U nastavku pronađite recept za pileći curry u izvedbi Jelene Markote i ne zaboravite glasati za svoje favorite. Pronađite ih na stranici Gastro zvijezda.

Sretno, neka najbolji pobjedi!

 

 | Author: Jelena Markota Jelena Markota

 

Sastojci (za dvije osobe):

  • 220 g pilećeg filea
  • 1 žlica fish sauce
  • 1 žlica soka od limete
  • 5 g smeđeg šećera
  • 5 g sitno sjeckanog đumbira
  • 5 g sitno sjeckanog češnjaka
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • ½ žličice kurkume
  • 50 g špinata
  • 120 g paprike
  • 120 g mrkve
  • 120 g tikvice
  • 120 g zelenih mahuna
  • 1-2 žličice curry paste
  • 10 g mladog luka
  • 40 g Zvijezda kokosove masti
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • Svježi korijander za ukrašavanje
  • Zeleni chilli

Postupak pripreme:

  1. Pileći file nasjeckamo na trakice.
  2. Pripremimo marinadu od fish saucea, limetinog soka, šećera, nasjeckanog đumbira i češnjaka, praha kumina, praha sjemenki korijandera, kurkume i pomiješamo s piletinom.
  3. Mariniramo barem 15 minuta.
  4. Narežemo mrkvu na kolutiće, tikvicu, paprike i mahune na štapiće.
  5. Na dobro zagrijanu tavu ili wok stavimo Zvijezda kokosovu mast, dodamo mladi luk nasjeckan na komadiće, curry pastu (pripazite i prilagodite količinu paste vašem osjetu za ljuto).
  6. Pržimo minutu i potom dodamo mariniranu piletinu.
  7. Kada je piletina pečena dodamo mrkvu, tikvice, paprike i mahune, kratko prodinstamo i podlijemo kokosovim mlijekom.
  8. Posolimo, popaprimo i po potrebi dodamo malo vode.
  9. Kuhamo 10-ak minuta i kada je mrkva omekšala dodamo špinat.
  10. Ukrasimo svježim korijanderom i nasjeckanim chillijem.
  11. Poslužimo uz jasmin rižu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.