Proglašenje prve Gastro zvijezde sve je bliže. Izabrali smo finaliste u devet kategorija, dok su oni u kategorijama tradicionalna i zdrava hrana te slastice dobili poseban zadatak pripremiti jedno super jelo kojim će se u nastavku natjecanja predstaviti.
Kategorija zdrava hrana zadala nam je najviše problema. Smisliti jelo koje će ipak zahtijevati nešto više od pola sata, a u isto će vrijeme biti ukusno i fotogenično, prava muka! Nakon dugog vijećanja, odluka je pala na jedan od naših osobnih favorita - aromatičan pileći curry.
No, Jelena se ne bi našla u ovoj kategoriji da ga dodatno nije začinila svojim omiljenim dodacima. Tako se tu našli fish sauce, limeta i zelene mahune.
Ovim nas je slasnim tanjurom u potpunosti osvojila, pa već nestrpljivo iščekujemo što je za nas pripremila Tina s bloga Zelenarium, također finalistica u kategoriji zdrava hrana.
U nastavku pronađite recept za pileći curry u izvedbi Jelene Markote i ne zaboravite glasati za svoje favorite. Pronađite ih na stranici Gastro zvijezda.
Sretno, neka najbolji pobjedi!
Sastojci (za dvije osobe):
- 220 g pilećeg filea
- 1 žlica fish sauce
- 1 žlica soka od limete
- 5 g smeđeg šećera
- 5 g sitno sjeckanog đumbira
- 5 g sitno sjeckanog češnjaka
- ½ žličice mljevenog kumina
- ½ žličice mljevenog korijandera
- ½ žličice kurkume
- 50 g špinata
- 120 g paprike
- 120 g mrkve
- 120 g tikvice
- 120 g zelenih mahuna
- 1-2 žličice curry paste
- 10 g mladog luka
- 40 g Zvijezda kokosove masti
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- Svježi korijander za ukrašavanje
- Zeleni chilli
Postupak pripreme:
- Pileći file nasjeckamo na trakice.
- Pripremimo marinadu od fish saucea, limetinog soka, šećera, nasjeckanog đumbira i češnjaka, praha kumina, praha sjemenki korijandera, kurkume i pomiješamo s piletinom.
- Mariniramo barem 15 minuta.
- Narežemo mrkvu na kolutiće, tikvicu, paprike i mahune na štapiće.
- Na dobro zagrijanu tavu ili wok stavimo Zvijezda kokosovu mast, dodamo mladi luk nasjeckan na komadiće, curry pastu (pripazite i prilagodite količinu paste vašem osjetu za ljuto).
- Pržimo minutu i potom dodamo mariniranu piletinu.
- Kada je piletina pečena dodamo mrkvu, tikvice, paprike i mahune, kratko prodinstamo i podlijemo kokosovim mlijekom.
- Posolimo, popaprimo i po potrebi dodamo malo vode.
- Kuhamo 10-ak minuta i kada je mrkva omekšala dodamo špinat.
- Ukrasimo svježim korijanderom i nasjeckanim chillijem.
- Poslužimo uz jasmin rižu.
Dobar tek!