Špajza Gastro zvijezda 28. studenoga 2017.

Zelenarium olakšava potragu za zdravim receptima

foto: Nebojša Uglješić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tina Uglješić se blogom Zelenarium probila do samog finala natječaja Gastro zvijezda. Pročitajte u nastavku zašto se posvetila zdravoj hrani, što misli o bloganju i blogerskoj sceni.

>>> Glasaj za svojeg favorita

Zbog čega ste svoje kulinarske tajne odlučili podijeliti s gastro znatiželjnicima putem bloga?

Moje oduševljenje okusima zdrave hrane, pritom mislim na sirovu hranu, a posebno oduševljenje pozitivnim promjenama koje je ona donijela u moj život, nagnali su me da to podijelim sa što je moguće većim brojem ljudi. Tako nešto se ne čuva sebično samo za sebe. Ne bi bilo fer. Tako je nastao blog Zelenarium.com

Što vas je nagnalo da se opredijelite baš za zdravu hranu?

Iako bih na prvu rekla da me slučajnost dovela do zdrave hrane, vjerujem da slučajnosti ne postoje pa tako ni u mom slučaju. Ne baš bajna obiteljska anamneza koja se kroz visoki kolesterol počela očitavati i na meni, stresan menadžerski posao na tržištu kapitala koji sam radila, kao i godine koje su se neprimjetno došuljale i dovele me na prag 40-tih, ponukali su me na radikalnu promjenu. U tom trenutku mi je pod ruku ‘slučajno’ došla knjiga Viktorije Boutenko, ‘U 12 koraka do sirove hrane’ i moja avantura je započela.

Prakticiram prehranu bez rafiniranih šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, glutena, industrijskih gotovih proizvoda i mesa. Ujedno, svi moji recepti su bez kuhanja tj. termičke obrade.

Ne nagovaram nikoga da pređe na 100% sirovu prehranu već kroz blog želim čitateljima olakšati svakodnevnu potragu za zdravim receptima.

Što mislite o hrvatskoj, ali i regionalnoj blogerskoj sceni?

Na hrvatskoj i regionalnoj blogerskoj sceni postoje mnogi kvalitetni sadržaji i autori no, zbog neuređenosti tržišta i nemogućnosti tj. ograničenih mogućnosti zarade, većina autora svoje blogove pišu i uređuju zbog ljubavi i ne žive od toga. Iskreno se nadam da će se to u skoroj budućnosti promijeniti.

Po čemu se ističete od ostalih blogera koji su fokusirani na zdravu hranu?

U odnosu na ostale blogere koji su fokusirani na zdravu hranu ističem se jednostavnim receptima za koje nije potrebno izdvojiti nekoliko sati za pripremu, kao ni malo bogatstvo za nabavku namirnica. Ujedno sam dosljedna svom izboru načina prehrane. Nisam nutricionist pa zato niti ne pišem o zdravstvenom tj. nutricionističkom aspektu hrane koju pripremam jer mislim da to ne bi bilo niti pošteno prema onima koji su se školovali za tu struku, a u neku ruku bilo bi i opasno davati netočne ili polovične savjete i informacije. No, pišem o svojim iskustvima i iskustvima meni poznatih ljudi jer mislim da je potrebno širiti glas o dobrobitima koje promjena prehrane može donijeti svakome tko se na nju odluči.

U receptima se obraćam ljudima poput mene, koji čine većinu, žive užurbani stil života i jure na posao, većina ih čak ima i djecu i sve obaveze vezane uz njih, voze na slobodne aktivnosti, upražnjavaju svoje hobije, priušte si i društveni život, tu i tamo neki izlet ili odmor, a uz sve to na popis žele uvrstiti i zdravu hranu jer su svjesni njene važnosti. Ne zamaram čitatelje kompliciranim receptima (iako se tu i tamo može naći i kakav raskošan recept). Želim ljudima pomoći u potrazi za idejama i načinu kako uvesti zdravu hranu u njihov svakodnevni, ludi tempo.

 

Although I am not Danish, I love how I made raw version of Danish Aebleskiver, a traditional dessert that tastes like a pancake and looks like a ball. I heard recently that Denmark decided to become 100% organic country by 2020. This news made me so excited that I decided to contribute in my way to such a large and important decision that makes a positive change for the world. How? Since I want to provide you with delicious and healthy recipes that don’t contain gluten, sugar, eggs and diary products, I decided to convert this dessert into the raw version so no one will feel bad while eating. 😀 For a classic recipe you should need a special pan in which you bake aebleskiver. Fortunately, we won’t bake it. 👍 Original aebleskiver is brownish yellow, but I decided to paint it in purple pink. 💕Options for filling are various, from chocolate and jam to cream and fruits. I decided to make the contrast and fill it with the white cream made of cashews. Welcome to our today's pink-and-white world! Want to know how I made it pink? 🤔😊 #bestoftheday #bestofvegan #dairyfree #eathealthy #fitfood #glutenfree #healthy #healthydessert #healthyfood #healthyfoods #instafood #realfood #picoftheday #plantbaseddiet #plantbasedfood #plantpower #raw #rawdessert #rawfood #rawfoods #rawvegan #vegan #vegandessert #veganfoodshare #vegansofig #vegansofinsta #whatveganseat #wholefood #wholefoods #zelenarium

A post shared by Zelenarium (@zelenarium) on

Želim prenijeti poruku: Zdrava hrana je za svakoga, a pritom je ukusna i ne mora biti skupa.

Zbog čega bi baš vi trebali postati nova Gastro zvijezda?

Smatram da bi baš ja trebala postati nova Gastro zvijezda jer bi mi status Gastro zvijezde omogućio da glas o zdravoj hrani proširim još više i da zdrava hrana postane još pristupačnija i vidljivija većem broju ljudi. A kad su ljudi zdravi, onda su i sretni, a ja jako volim sretne ljude. <3

Za Tinu i druge favorite možete glasati na stranici Gastro zvijezde!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.