Špajza 11. prosinca 2012.

Gostionica Tip-Top

gastro postao gastro.24sata.hr
Baš kad smo se navikli na nezadovoljno gunđanje o predvidljivosti gastronomske ponude centra Zagreba dočekalo nas je novo iznenađenje. Do nas su došle glasine da je kultnu zagrebačku gostionicu Tip-top, u kojoj je svojedobno dane provodio poznati Tin Ujević preuzela nova ekipa.

I, iako je to godinama bilo jedno sasvim pristojno, ali predvidljivo i nimalo uzbudljivo mjesto, činjenica da ju je preuzeo tim koji uspješno vodi restorane Trilogija i steakhouse El Bull mogla je značiti samo dobre stvari. Mjesto, doduše, izgleda isto kao i oduvijek. I dalje je to dobra stara gostionica na uglu Gundulićeve i Masarykove gdje ćete zateći stare posjetitelje na čaši redovite bevande. No, koncept jelovnika sasvim je nov. Dobra je vijest da je zadržan taj gostionički štih, na sreću, ne na način domaćih trećerazrednih krčmi već po uzoru na talijanske trattorie. To znači da su cijene pristojne, jela se temelje na dobrim i sezonski dostupnim namirnicama, a kuhanje je precizno, čisto, ponekad i kreativno. Također, postoji dnevna ponuda jela koja koketira i sa zagrebačkom, kontinentalnom, ali i mediteranskom tradicijom. Tako tijekom tjedna možete šarati između npr. gulaša od hobotnice, janjetine s bižima, pohanih zabataka s rizi-bizijem ili svinjske vratine.

Ugodno iznenađenje ponudom jela i pristupačnih cijena
Mi smo Tip-Top posjetili u subotu, kada nas nije fascinirao teleći zagrebački s pommes fritesom, pa smo se bacili na a la carte ponudu. Sa žaljenjem smo preskočili zanimljive zalogajčiće poput hladne bruschette od goveđeg jezika, masnog kruha ili gavuna u fišeku, ali nismo odoljeli domaćim kiselim lučicama. Kako nismo bili raspoloženi za meso (iako se nude neki ozbiljni odresci) proučili smo morska jela. Razveselilo nas je iskreno navođenje podrijetla namirnice, što govori o poštenom odnosu prema gostu (ukoliko se radi o uzgojenoj ribi, točnije, Cromarisovom filetu, tako je i navedeno). Odlučili smo se za rižoto od dalmatinskih liganja, i crne rezance sa sipom i Gligorinim paškim sirom. Kada su jela stigla, nismo znali koje je bolje. Okusi su bili čisti, jednostavni i izravni.

Tjestenina savršeno kuhana, kao i rižot - sasvim pristojne konzistencije. U središtu jela bio je glavni sastojak, dakle, lignja ili sipa, a sve ostalo samo je zaokruživalo dojam. Između klasičnih deserata odlučili smo se jedini koji je odskakao. Svježi sir pomiješan sa suhim šljivama, poslužen uz prilog od flambiranog džema od šljiva. Nježnost okusa sira činila je izvrsnu podlogu moćnom i alkoholnom džemu. Simpatično, jednostavno, puno okusa, drugačije. S obzirom da smo se spremali na festival vina zaobišli smo vinsku ponudu, ali nam je bilo drago primijetiti ponudu vina na čaše po jako pristojnim cijenama (1,5 dL niti jednog od vina nije bio skuplji od 10 kn!) Sa svim rečenim, veselimo se iskušavanju još mnogih jela u Tip-topu, a trenutno je u tijeku i akcija na sve večere; nakon 19h - 10%. Ako održe razinu kvalitete, ovo bi mogao postati naš omiljeni restoran u centru grada.

Vrsta: izvrsna, ponekad i kreativna gostioničarska jela
Vlasnik: Kristijan Misirača
Adresa: Gundulićeva 18, Zagreb
Grad: Zagreb
Telefon: ( 01) 4830-349
Radno vrijeme: ponedjeljak – subota 08 - 24h, nedjeljom zatvoreno
Kapacitet: donji dio 80-ak mjesta, galerija 15-20 osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.