Konačno je došao i ovaj dio godine. Mjesec svibanj uistinu je najbolje vrijeme za zaželjeti dobrodošlicu lijepom i toplom vremenu te sezoni roštiljanja. Upravo je zato on u mnogim zemljama svijeta i proglašen mjesecom roštiljanja, BBQ umaka i svega srodnoga tomu. Ova stara kulinarska tehnika, osim što donosi mnoštvo okusa i mirisa, zbog činjenice da se priprema na otvorenom, sjajna je i u današnja, pandemijska vremena.
Mnogi će se dakle složiti da nema ničeg boljeg od pripremanja roštilja za obitelj i prijatelje po sunčanom danu, stoga pravo je vrijeme da očistiš prašinu s roštilja, pripremiš meso, hladne napitke, glazbu i započneš!
Isprobaj tri slasna slavonska jela uz koja nitko neće ostati gladan!
Prvi korak svakako je planiranje i nabava namirnica. Osim sjajnih recepata koje si već isprobala, mnoštvo je novih koje tek trebaš isprobati.
Gillani šaran
Iako možda tradicionalno slavonsko jelo jest šaran na rašljama, ni s ovom verzijom nećeš pogriješiti! Pripremljen na nešto drugačiji način, šaran i dalje nosi epitet istinskog slavonskog specijaliteta, a po mnogima je upravo on najveća gastronomska poslastica koju svatko koga životni put dovede na ravna polja Slavonije mora probati.
Ako ga se uz to začini i pravom, domaćom baranjskom slatkom ili ljutom mljevenom crvenom paprikom, uzgojenom na poljima sela uz Dunav i Dravu, recept će poprimiti i novu notu - jer pravi začin važan je skoro isto kao i vrhunsko izabrano meso, u ovom slučaju riba.
Vratina s roštilja
Ima li što bolje i klasičnije od svinjetine s roštilja? Mekana i sočna do te mjere da se gotovo raspada i topi u tvojim ustima, nije ju jednostavno pripremiti na roštilju. Potreban je dobar recept za marinadu, ali onda i spretna ruka osobe iza roštilja koja će paziti da, radi sigurnosti pečenog mesa, ne pretjera s njegovim vremenom na plamenu.
Osim umaka, salata i priloga, svaki Slavonac ili onaj u posjeti Slavoniji, zna da prije dobrog ručka valja popiti i još bolju rakiju. Zdravlja i dezinfekcije nikada na odmet, pa ni u današnje vrijeme, pa sljedeći put prije pripreme roštilja, osim na meso, misli i na osvježavajuće napitke koje ćeš poslužiti!
Slavonski burger
Ako pak tražiš onaj istinski 'Slavonski šmek' - trenutno jedinstvena na tržištu je i linija proizvoda koja obuhvaća čak tri različita proizvoda - Slavonski burger, Slavonske roštiljke te Slavonske ćevape. Svaki od njih, osim standardnih sastojaka, sadrži i dodatak slavonskog kulena te slanine koji stvaraju poseban gastronomski ugođaj prilikom svakog zagriza!
Slastan i sočan Slavonski burger, osim okusom sigurni smo istaknut će se i mirisom. Posluži ga uz ukusno, izvana hrskavo, a iznutra meko pecivo te dodatke po želji i sigurni smo da nećeš pogriješiti!
Stoga, isprobaj nove linije proizvoda Mesne industrije Ravlić pod nazivom Slavonski okusi roštilja, jer kad smo ikad čuli da se netko iz Slavonije vratio gladan!