Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 12. svibnja 2021.

Guštaj u toplijim danima i roštilju: Tri jela sa slavonskim štihom

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
... jer se iz Slavonije nitko nikad nije vratio gladan

Konačno je došao i ovaj dio godine. Mjesec svibanj uistinu je najbolje vrijeme za zaželjeti dobrodošlicu lijepom i toplom vremenu te sezoni roštiljanja. Upravo je zato on u mnogim zemljama svijeta i proglašen mjesecom roštiljanja, BBQ umaka i svega srodnoga tomu. Ova stara kulinarska tehnika, osim što donosi mnoštvo okusa i mirisa, zbog činjenice da se priprema na otvorenom, sjajna je i u današnja, pandemijska vremena. 

Mnogi će se dakle složiti da nema ničeg boljeg od pripremanja roštilja za obitelj i prijatelje po sunčanom danu, stoga pravo je vrijeme da očistiš prašinu s roštilja, pripremiš meso, hladne napitke, glazbu i započneš!

Isprobaj tri slasna slavonska jela uz koja nitko neće ostati gladan!

Prvi korak svakako je planiranje i nabava namirnica. Osim sjajnih recepata koje si već isprobala, mnoštvo je novih koje tek trebaš isprobati.

Gillani šaran

Iako možda tradicionalno slavonsko jelo jest šaran na rašljama, ni s ovom verzijom nećeš pogriješiti! Pripremljen na nešto drugačiji način, šaran i dalje nosi epitet istinskog slavonskog specijaliteta, a po mnogima je upravo on najveća gastronomska poslastica koju svatko koga životni put dovede na ravna polja Slavonije mora probati.

Ako ga se uz to začini i pravom, domaćom baranjskom slatkom ili ljutom mljevenom crvenom paprikom, uzgojenom na poljima sela uz Dunav i Dravu, recept će poprimiti i novu notu - jer pravi začin važan je skoro isto kao i vrhunsko izabrano meso, u ovom slučaju riba. 

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Vratina s roštilja

Ima li što bolje i klasičnije od svinjetine s roštilja? Mekana i sočna do te mjere da se gotovo raspada i topi u tvojim ustima, nije ju jednostavno pripremiti na roštilju. Potreban je dobar recept za marinadu, ali onda i spretna ruka osobe iza roštilja koja će paziti da, radi sigurnosti pečenog mesa, ne pretjera s njegovim vremenom na plamenu.

Osim umaka, salata i priloga, svaki Slavonac ili onaj u posjeti Slavoniji, zna da prije dobrog ručka valja popiti i još bolju rakiju. Zdravlja i dezinfekcije nikada na odmet, pa ni u današnje vrijeme, pa sljedeći put prije pripreme roštilja, osim na meso, misli i na osvježavajuće napitke koje ćeš poslužiti!

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Slavonski burger

Ako pak tražiš onaj istinski 'Slavonski šmek' - trenutno jedinstvena na tržištu je i linija proizvoda koja obuhvaća čak tri različita proizvoda - Slavonski burger, Slavonske roštiljke te Slavonske ćevape. Svaki od njih, osim standardnih sastojaka, sadrži i dodatak slavonskog kulena te slanine koji stvaraju poseban gastronomski ugođaj prilikom svakog zagriza!

Slastan i sočan Slavonski burger, osim okusom sigurni smo istaknut će se i mirisom. Posluži ga uz ukusno, izvana hrskavo, a iznutra meko pecivo te dodatke po želji i sigurni smo da nećeš pogriješiti!

Stoga, isprobaj nove linije proizvoda Mesne industrije Ravlić pod nazivom Slavonski okusi roštilja, jer kad smo ikad čuli da se netko iz Slavonije vratio gladan!

 

hambi peciva.jpg Možda vas zanima... Napravite fantastična hambi peciva Recepti

 

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.