gastro postao
Ukusni punjeni kolačići razveselit će cijelu obitelj!
Pospremite kuhinjski stol i bacite se na pripremu ovog sjajnog specijaliteta na kojem će vam svi biti zahvalni, a neki čak i zavidni. Ako ste obožavatelj maka, ovo je definitivno vaš dan, ali ne brinite ako niste: sva su punjenja - dopuštena!
SASTOJCI :
- 4 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice košer soli
- 2/3 šalice biljnog ulja
- 2 velika jaja + 1 veliki žumanjak
- 1 šalica šećera
- Korica od jednog limuna
- Sok od polovine limuna
- Sok od polovine naranče
- 2 žlice brendija
- Malina ili marelice konzervirane, ili nadjev od maka
- 1 jaje, lagano tučeno
Postupak:
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite po strani.
- U velikoj zdjeli umutite ulje, jaja, žumanjak, šećer, koricu limuna, sok od limuna i naranče i brandy te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Postupno umiješajte brašno tako da se formira ljepljivo tijesto.
- Zamotajte u plastičnu foliju, poravnajte tijesto i ostavite da se hladi preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 190 C. Odvojite oko 1/3 tijesta a ostatak odložite u hladnjak.
- Razvaljajte dio tijesta na brašnom posutoj podlozi na debljinu od oko 5 mm.
- Kalupima vadite iz tijesta krugove ili neke druge oblike veličine 6-7 cm.
- U centar svakog oblika stavite po žličicu punjenja te potom podignite stranice prema gore tako da oblikujete trokut.
- Neka se malo punjenja vidi na vrhu svakog kolačića.
- Složite kolačiće na pergament papir na dnu tepsije, premažite umućenim jajetom za sjaj te pecite 10 do 15 minuta dok ne poprime lijepu boju.
- Ponovite s ostatkom tijesta.
- Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji, na sobnoj temperaturi 3-4 dana.
Za nadjev možete upotrijebiti konzervirane marelice, maline ili suhe šljive pomiješane sa pomiješane sa sjeckanim orasima.
Nadjev od maka:
- 1/2 šalice grožđica
- 3/4 šalice svježeg maka
- 1/2 šalice mlijeka
- 4-5 žlica šećera
- prstohvat sol
- 1/4 šalice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1/2 žličice soka od limuna
- 1 lagano tučeno jaje
Postupak:
- Pomiješajte sve sastojke osim limunove korice, soka i umućenog jajeta te kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne, oko 10 do 15 minuta, uz često miješanje.
- Dodajte koricu i limun.
- Odvojite malo smjese te umiješajte u tučeno jaje.
- Ponovite te potom umiješajte mješavinu s jajetom u nadjev.
- Ostavite da se hladi preko noći i napunite kolačiće.