Špajza 28. rujna 2016.

Hamentashen: Ukusni jastučići puni ljubavi ( i maka)!

Hamentashen
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusni punjeni kolačići razveselit će cijelu obitelj!

Pospremite kuhinjski stol i bacite se na pripremu ovog sjajnog specijaliteta na kojem će vam svi biti zahvalni, a neki čak i zavidni. Ako ste obožavatelj maka, ovo je definitivno vaš dan, ali ne brinite ako niste: sva su punjenja - dopuštena!

SASTOJCI :

  • 4 šalice brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice košer soli
  • 2/3 šalice biljnog ulja
  • 2 velika jaja + 1 veliki žumanjak
  • 1 šalica šećera
  • Korica od jednog limuna
  • Sok od polovine limuna
  • Sok od polovine naranče
  • 2 žlice brendija
  • Malina ili marelice konzervirane, ili nadjev od maka
  • 1 jaje, lagano tučeno

Postupak: 

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite po strani.
  2. U velikoj zdjeli umutite ulje, jaja, žumanjak, šećer, koricu limuna, sok od limuna i naranče i brandy te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  3. Postupno umiješajte brašno tako da se formira ljepljivo tijesto.
  4. Zamotajte u plastičnu foliju, poravnajte tijesto i ostavite da se hladi preko noći.
  5. Zagrijte pećnicu na 190 C. Odvojite oko 1/3 tijesta a ostatak odložite u hladnjak.
  6. Razvaljajte dio tijesta na brašnom posutoj podlozi na debljinu od oko 5 mm.
  7. Kalupima vadite iz tijesta krugove ili neke druge oblike veličine 6-7 cm.
  8. U centar svakog oblika stavite po žličicu punjenja te potom podignite stranice prema gore tako da oblikujete trokut.
  9. Neka se malo punjenja vidi na vrhu svakog kolačića.
  10. Složite kolačiće na pergament papir na dnu tepsije, premažite umućenim jajetom za sjaj te pecite 10 do 15 minuta dok ne poprime lijepu boju.
  11. Ponovite s ostatkom tijesta.
  12. Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji, na sobnoj temperaturi 3-4 dana.

Za nadjev možete upotrijebiti konzervirane marelice, maline ili suhe šljive pomiješane sa pomiješane sa sjeckanim orasima.

Hamentashen | Author: Stockfood foto: Stockfood

Nadjev od maka: 

  • 1/2 šalice grožđica
  • 3/4 šalice svježeg maka
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 4-5 žlica šećera
  • prstohvat sol
  • 1/4 šalice meda
  • 1 žličica limunove korice
  • 1/2 žličice soka od limuna
  • 1 lagano tučeno jaje

Postupak:

  1. Pomiješajte sve sastojke osim limunove korice, soka i umućenog jajeta te kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne, oko 10 do 15 minuta, uz često miješanje.
  2. Dodajte koricu i limun.
  3. Odvojite malo smjese te umiješajte u tučeno jaje.
  4. Ponovite te potom umiješajte mješavinu s jajetom u nadjev.
  5. Ostavite da se hladi preko noći i napunite kolačiće. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.