Špajza 14. srpnja 2017.

Homemade žvakaća guma od – pčelinjeg voska

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Posljednjih nekoliko godina raste trend pripreme domaćih slatkiša sa zdravim, prirodnim sastojcima.

Jedan od takvih sastojaka je i pčelinji vosak koji se u narodnoj medicini koristi gotovo jednako dugo kao i med. Pčele ga proizvode izlučivanjem iz posebnih žlijezda, a koriste ga za zaštitu mladih te za čuvanje meda i polena.

Pohani cvjetovi bagrema Možda vas zanima... Pohani cvjetovi bagrema obogaćeni medom i cimetom Recepti
 

Sastav pčelinjeg voska je jedinstven i vrlo složen – sadrži oko 300 bioloških spojeva poput kiselina, alkohola i estera, a njegova boja može varirati od blijedo žute do duboko narančaste. Osim što ga smatramo prirodnim konzervansom, on posjeduje snažan antibakterijski učinak pa se u narodnoj medicini često koristi u liječenju raznih bolesti.

Medena s kokosom.jpg Možda vas zanima... Medena pita s kokosom i tajnim sastojkom Kolumne

 

Pčelinji vosak je fenomenalni prirodni sastojak kojeg je moguće koristiti na različite načine, a jedan od njih je svakako u pripremi domaćih žvakaćih guma. Predlažemo vam da isprobate ovaj jednostavni i brzi recept za pripremu žvakaćih guma od pčelinjeg voska.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:
• jestivi pčelinji vosak, 115 g
• šećer u prahu, 125 g
• med, 3 žlice
• ekstrakt mente ili cimeta

Priprema:
1. Pčelinji vosak otopite na pari dok ne postane mekan i „gnjecav“.
2. U otopljeni pčelinji vosak dodajte med i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
3. Pčelinji vosak se odlično slaže s aromom mente. Možete dodati i aromu cimeta ili limuna. Dodajte oko 5 kapi ekstrakta i dobro promiješajte. Također, možete dodati i sitno nasjeckano svježe začinsko bilje poput ružmarina ili metvice.
4. U smjesu zatim umiješajte šećer u prahu. Isprobajte okus i, ako je potrebno, dodajte još arome ili šećer u prahu.
5. Iskoristite kalupe za led i u njih ulijte pripremljenu smjesu pa stavite u zamrzivač kako bi se smjesa stvrdnula.

Ugodno žvakanje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.