Špajza 15. prosinca 2015.

Iločki podrumi - upoznajte vina s najviše nagrada u regiji

bijelo-vino
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Samo je jedna vinarija najnagrađivanija u Hrvatskoj. I to su Iločki podrumi, ponosni i inovativni, siguran izbor za vrhunska vina već dugi niz godina.

Na Akademiji vina održana je prezentacija vina Iločkih podruma, perjanice vinogorja hrvatskog Podunavlja, koja su osvojila šampionske titule na 25. jubilarnoj Sabatini te prvom Nacionalnom ocjenjivanju „Vina Croatia“, a predstavljeno je i jedno novo vino – Graševina Velika berba 2011.

Uzvanici su kušali šampione Sabatine – Chardonnay Principovac 2013 i Traminac izborna berba bobica 2011, ali i šampione Nacionalnog ocjenjivanja – Graševinu vrhunsku 2014 i Traminac vrhunski 2014. Za kraj degustacije ostavljeno je vrhunsko crno vino – Kapistran crni 2014, koje je osvojilo titulu Viteškog vina Bratovštine vinskih vitezova. Uzvanici su se složili kako je gospođa Vera Zima, glavni enolog Iločkih podruma, odradila izvrstan posao u vinogradarski zahtjevnoj i izazovnoj godini i kako se, uz adekvatno znanje - mogu postići fenomenalni rezultati.

Vrhunac prezentacije je bilo svečano predstavljanje novog vina Iločkih podruma – Graševine Velike berbe 2011. Ovo vino nastalo je od probranog grožđa s položaja Principovac, a pažljivo je njegovano u bačvama Starog podruma, koji datira još iz 1450. g. Ovom prezentacijom prikazan je samo mali dio niza šampionskih titula ovog najnagrađivanijeg vinskog podruma u Hrvatskoj u kojem su se još dvjesto godina prije vrhunskih vina pokrajine Bordeaux, punila vina u butelje.

Iločki podrumi | Author: Promo foto: Promo

Iako je povijest vina u Iloku duga više od dvije tisuće godina, za vrhunska vina bio je to povijesni trenutak koji su kasnije slijedili mnogi. U Burgundiji su ga nazvali domain, a drugdje - buteljiranje na samom posjedu. Izvornim punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina lošije kvalitete i s manje skrupula. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi i oznaka izvornog punjenja na posjedu nisu na butelji, onda vino nije tamo proizvedeno. Onda to nije prava stvar.

A da su vina Iločkih podruma prava stvar, prepoznali su i na dvorcu kraljice Elizabete II. Tako je na krunidbi, ali i dijamantnom jubileju služen Traminac Iločkih podruma, a i danas se nalazi u arhivi engleskog kraljevskog dvora. Važno je napomenuti i da su Iločki podrumi jedini vinski podrum u Hrvatskoj koji je uvršten na vinsku kartu Europe.

Kako biste u vinima Iločkih podruma uživali još i više, predlažemo da ih kušate upravo u Iloku, u čarobnom Starom podrumu ili s prekrasnog vidikovca ladanjskog imanja Principovac, mjesta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

nakon oduševljenja njihovim vinima, slatkim tramincem, osebujnom graševinom i općenito svime što je predstavljeno - uskoro očekujte vinsku reportažu iz Iloka!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.