Amerikanci se ponose s čak 60 vrsta nacionalnih sendviča koje su patentirali, Britanci imaju posebno udruženje za zaštitu sendviča i osmislili su prvi pakirani sendvič koji se može kupiti u trgovini, Francuzi varaju omiljenu Croque Madam s burgerima…
Hrvati? Mi možda nemamo nacionalni sendvič, ali svima nam je jedno zajedničko. Bez obzira uživamo li više u pecivu sa sjemenkama u kombinaciji s kozjim sirom, rikulom i pršutom ili nam je vrhunac okusa u kombinaciji zimske salame i paprike, svaki sendvič popravljamo – Zvijezda majonezom.
Ljubav Hrvata prema majonezi potvrđuje i istraživanje Ipsos Pulsa prema kojem trećina Hrvata sendvič ne može zamisliti bez majoneze. Prema istraživanju, majoneza je u sendviču obavezni dodatak baš svaki ili gotovo svaki put za 33,4% ispitanika, dok je 48% ispitanika u sendvič dodaje povremeno.
„Servis za sendviče“
Podjednako je vole i žene (52,3%) i muškarci (47,7%), a osim što sendviču daje sočnost i okus koji je nedostajao, majoneza se najčešće jede kao dodatak salati. Istraživanje pokazuje da najviše ljubitelja majoneze živi u Zagrebu i okolici (29,5% ispitanika), dok se Osječani hvale kako majonezu najviše vole jesti za doručak.
Izrađena od svježih jaja, Zvijezdina je majoneza predstavljena 1959. godine i otad se Hrvati slažu u jednom - da je sendvič bez veze kad u njemu nema Zvijezda majoneze. Za razliku od Zvijezdine majoneze, koja se i danas izrađuje po tradicionalnoj recepturi, od svježih žumanjaka i bez konzervansa, sendvič odavno više nije jednostavno jelo kojem se okrećemo kad smo iscrpili svu inspiraciju i želimo pojesti nešto s nogu već uz pravilan izbor namirnica postaje prava gastro senzacija, nutritivno bogat obrok, odličan izbor za gablec, jelo koje možete pripremiti za svoj gušt ili za druženje s prijateljima i obitelj.
Kako pravilno kombinirati namirnice zaljubljenike u dobre zalogaje podučio je chef Mario Mihelj iz zagrebačkog restorana El Toro u Zvijezdinom „Servisu za sendviče”. Četiri autorska sendviča chef Mihelj popravio je s dodatkom Zvijezdine delikates majoneze, a u tome su mu pomogli Doris Pinčić Rogoznica, Nevena Rendeli, Ana Begić Tahiri te gastro blogeri Darko Kontin i Saša Vukić.
O okusima se raspravlja
Kremaste, guste i bogate teksture, Zvijezda delikates majoneza napravljena je od svježih žumanjaka i suncokretova ulja te bez konzervansa, a odlična je sama jednako kao i uz dodatak čilija ili wasabija, prema preporuci chefa Mihelja.
Sendviče rado popravljamo i Zvijezdinom Ultra hot čili majonezom čija ljuta čili papričica bistri misli, dok gurmani rado biraju i Zvijezda majonezu slaninu, kad se odluče potpuno prepustiti užitcima i uživati u sendviču s rajčicom, mladim lukom i kozjim sirom.
Posebno mjesto među ljubiteljima lakših okusa zaslužila je light majoneza čiji jedinstveni okus odgovara purećoj šunki i zelenoj salati, a povrće se savršeno slaže i sa Zvijezda majonezom s jogurtom koja će dodatno naglasiti svježinu sendviča svojim prozračnim okusom – za one lagodne trenutke prepuštanja.
Zvijezdine majoneze s okusom nagrađene su kao Odabrani proizvod godine. Kojom Zvijezdinom majonezom vi popravljate svoje sendviče?
U nastavku donosimo četiri recepta chefa Maria Mihelja koja smo i sami isprobali te se u potpunosti oduševili sjajnim kombinacijama i okusima koje donose.
Hrskava tortilja s black tiger kozicama
Sastojci:
- 1 tortilja srednje veličine
- 3 komada black tiger kozice (samo repovi)
- 100 g panko mrvica
- 100 g glatkog brašna
- 200 ml vode
- 150 g kokosove masti
- Pola zrelog avokada
- 50 g listova mlade cikle
- Pola limuna
- 50 g Zvijezda delikates majoneze
- 50 g sweet chill soucea
- sol
- papar
Priprema:
- Priprema ove tortilje vrlo je jednostavna. Postupak započinjemo paniranjem očišćenih i začinjenih repova kozica.
- Prvo pomiješamo brašno i ledenu vodu i zatim u tu smjesu uronimo kozice pa zatim u panko mrvice i dobro ih sa svih strana stisnemo tako da panko mrvice budu jako i gusto zalijepljene za kozicu.
- Zatim ćemo obraditi avokado koji gulimo i lagano izgnječimo te začinimo sa soli, paprom i limunovim sokom. Moramo dobro izmiješati avokado da se spoji s limunovim sokom jer će zbog oksidacije početi tamniti, a vitamin C iz limuna će to spriječiti.
- Na redu je umak. Zvijezda majonezu spojimo sa sweet chili umakom te dodamo i tu malo soka od limuna tako da izbalansiramo okuse majoneze i slatko ljutog čili umaka.
- Oprane listove mlade cikle osušimo i pripremimo za slaganje.
- Ostalo je još ispržiti kozice, zagrijati tortilje i složiti od svega sto smo pripremili super ukusan wrap s hrskavim kozicama.
- Kozice pržimo u kokos masti koju ćemo zagrijati na 160°C. Pržimo dok korica ne postane zlatno žuta, kozice su jako blaga namirnica i vrlo brzo su gotove. Kada su svi gore navedeni elementi spremni, tortilje zagrijemo u tavi i krenemo sa slaganjem wrapa. Redoslijeda nema jer na kraju ćemo sve sastojke zarolati.
Cezar sendvič u mliječnom pecivu
Sastojci:
- 1 mliječno pecivo
- 50 g romana salate
- 20 g parmezana u komadu
- 50 g pancete
- 120 g pilećeg filea
- 50 g Zvijezda delikates majoneze
- 50 čvrstog jogurta
- 30 g jabučnog octa
- 20 g livadnog meda
- 20 g senfa
- sol
- papar
- timjan
- dimljena paprika
Priprema:
- Priprema ovog sendviča nešto je zahtjevnija jer ima više radnji i tehnika pečenja. Krenimo prvo s hladnim elementima. Parmezan narežemo na tanke listiće, romanu salatu očistimo, operemo i posušimo tu ju stavimo sa strane za kasnije.
- Lagani cezar umak za sendvič priprema se tako da majonezu, jogurt, senf, ocat i med pomiješamo s malo soli i papra. Treba
- pripaziti da ne miješamo prejako kako ne bismo razbili teksturu samog umaka.
- Pileća prsa začinimo sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom. Ako imate omiljeni začin, slobodno ga zamijenite za neki od navedenih.
- Pancetu narežite na tanko te na zagrijanoj tavi pecite zajedno s piletinom. Kada panceta postane hrskava, izvadite je iz tave, a piletinu nastavite peći. Treba pripaziti na temperaturu same tave da ne bude prejaka i da panceta ne izgori, a samim tim i masnoća koju panceta pusti i postaje gorka što se sve može prenijeti na piletinu.
- Ako vam je lakše i jednostavnije, pecite odvojeno ili sve ubacite u pećnicu i na 170°C pecite lagano dok ne dođete do istog rezultata.
- Sad kad imamo sve elemente, možemo zagrijati pecivo i složiti sendvič - prvo stavimo romanu salatu pa na nju tanko rezanu piletinu, hrskavu pancetu, listiće parmezana i na kraju sve prelijemo cezar umakom.
Tuna Tataki u crnom kruhu
Sastojci:
- 120 g tune
- 2 šnite crnog kruha
- 10 g wasabi praha
- Pola limete
- 30 g kiselog daikona (bijela rotkva)
- 50 g komorača
- 100 g Zvijezda delikates majoneze
- sol
- papar
- bijeli sezam
- sezam ulje
Priprema:
- Super lagani sendvič za sve koji vole tunu i okuse Azije. Krećemo od same tune koja mora biti svježa i obrađena. Zatim ćemo ju začiniti sa soli i paprom i sa svih strana uvaljati je u sezam.
- Wasabi prah pomiješamo s malo vode te dobijemo zelenu pastu, koju ćemo pomiješati s majonezom i sokom limete.
- Svježi komorač narežemo što tanje, ako vam je pri ruci mesoreznica, iskoristite je.
- Još daikon narežemo na tanke šnite i spremni smo za pečenje tune.
- Na zagrijanu tavu stavimo sezam ulje te tunu koju lagano pečemo sa svih strana dok sezam ne dobije rumenu boju sa svih strana. Kruh ugrijemo na tavi te wasabi majonezu pomiješamo s komoračem da dobijemo kremastu salatu koju stavljamo na topli crni kruh, zatim na to komadiće rezane tune i daikon.
Roast beef u kukuruznom kruhu
Sastojci:
- 120 g juneći file
- 2 šnite kukuruznog kruha
- 30 g medvjeđeg luka
- 20 g crvenog radiča
- 50 g škripavca
- 10 g svježeg hrena
- 30 g senfa
- 50 g majoneze
- sol
- papar
Priprema:
- Ovo je meni najdraži sendvič! Prvo ćemo marinirati meso, koje ćemo namazati senfom, posoliti, popapriti i nauljiti te ćemo ostaviti meso da se malo marinira na sobnoj temperaturi.
- Krećemo s pripremom umaka na bazi majoneze - svježe ribani hren i sitno kosani medvjeđi luk dobro izmiješamo te ostavimo
- sa strane.
- Sir škripavac narežemo na tanke šnitice, radič salatu operemo osušimo s par listova medvjeđeg luka.
- Kada je sve spremno, krećemo peći meso. Na zagrijanu nauljenu tavu stavimo marinirani file ta ga lagano pečemo dok ne bude medium rare ili 60°C. Ostavimo meso da se odmori i ohladi, tek tada je speremo za rezanje i slaganje sendviča.
- Na zagrijani kruh stavimo malo umaka zatim radič, na radič sir pa tanko narezano meso i na sve to malo naribamo svježeg hrena i sitno kosanog medvjeđeg luka.
Dobar tek!