Voliš kamenice, školjke, crni rižot, mladu janjetinu, uživaš u okusima tradicionalnih slastica poput kotonjate, rozate, broštulanih mjendula, a nepcu ti godi i čaša vrhunskog plavca malog s najboljih položaja?
Želiš li spojiti hedonizam s ljetnim doživljajima na najljepšim plažama, još nije kasno da se zaputiš prema čarobnom Pelješcu i u nedjelju, 25. lipnja, na Dračama doživiš Pelješku trpezu, atraktivan događaj organiziran u sklopu jedinstvenog Festivala peljeških okusa koji - u organizaciji turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona - traje sve do 30. lipnja.
Okusi juga Dalmacije
Na predstojećoj fešti od hrane i vina, koja na Dračama počinje od 20 sati posjetitelje očekuju okusi juga Dalmacije – crni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice, pelješki kolači… Sve sljubljeno s vrhunskim pelješkim vinima. Sav prihod od Pelješke trpeze namijenjen je Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.
Za prste polizati
Pelješčani su pravi gastro majstori, tradicijske su okuse savršeno ukomponirali u novo ruho. Ovo je sjajna pozivnica za posjet poluotoku poznatom i po prekrasnim plažama. Za sve one koji ne stignu ovaj vikend do Pelješca vlasnica orebićke slastičarne Croccantino podijelila je s nama dva iznimna pelješka recepta – tradicionalni za Peliške klašune i originalni za njezin sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku.
Donosimo ti recepte pa ove specijalitete odsad možeš pripremati i kod kuće!
Peliški klašuni
Prvi dan - tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 10 g šećera
- ekstrakt vanilije
- 60 g mlakog mlijeka
- 8 g rakije lozovače
- 5 g rakije od ruža
- 5 g jabučnog octa
- 20 g maslaca sobne temperature
- 2 g soli
- korica limuna i naranče
Od svih sastojaka umijesi glatko, srednje tvrdo tijesto i odmori ga preko noći u hladnjaku.
Drugi dan - nadjev:
- 40 g prženih badema
- 20 g svježih badema
- 20 g mlijeka
- 10 g šećera
- 15 g rakije lozovače
- korica 1 naranče
- 15 g marmelade od gorke naranče
Izmiješati sve sastojke u kašasti, ali kompaktni nadjev. Tijesto izvaljati i razvući što tanje i 'ištehati' u krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, zatvoriti krug u polumjesec i rubove spojiti vilicom. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.
Domaći sladoled okusa Pelješca
(bademi, amaretti i pelješki varenik)
Prvi dan - praline:
60 g šećera otopiti i karamelizirati i u to ubaciti 60 g badema. Još vruću smjesu izbaciti na papir za pečenje. Mlaki krokant, uz pomoć blendera ili sjeckalice pretvoriti u slatku pastu.
Baza za sladoled:
- 540 g mlijeka
- 40 g šećera
- 40 g meda
- 2,3 g brašna sjemenki rogača
- 0,8 g agar agara
Zagrijati do 95 stupnjeva, i u mlaku smjesu dodati 95 g mrvljenih kolačića amaretti, 10 g korice domaćeg neprskanog limuna te praline. Izmiksati smjesu štapnim mikserom i pustiti da se, preko noći, u hladnjaku svi sastojci združe i prirodne arome infuziraju u smjesu.
Drugi dan - sladoled:
Ohlađenu bazu izmiksati štapnim mikserom i u to dodati 130 g meko tučenog mliječnog vrhnja i 25 g pelješkog varenika i promiješati. Sladoled usuti u plitku širu posudu, kako bi se što prije smrznuo i staviti u zamrzivač preko noći.