Špajza 21. lipnja 2023.

Imamo recept za originalni sladoled s okusom Pelješca!

Sladoled s okusom Pelješca
Sladoled s okusom Pelješca foto: Arhiva Croccantino
gastro postao gastro.24sata.hr
Pelješka trpeza na Dračama 25. lipnja središnji je događaj Festivala peljeških okusa koji traje sve do kraja mjeseca, a s ovog poluotoka stigla su nam i dva originalna recepta

Voliš kamenice, školjke, crni rižot, mladu janjetinu, uživaš u okusima tradicionalnih slastica poput kotonjate, rozate, broštulanih mjendula, a nepcu ti godi i čaša vrhunskog plavca malog s najboljih položaja?

Želiš li spojiti hedonizam s ljetnim doživljajima na najljepšim plažama, još nije kasno da se zaputiš prema čarobnom Pelješcu i u nedjelju, 25. lipnja, na Dračama doživiš Pelješku trpezu, atraktivan događaj organiziran u sklopu jedinstvenog Festivala peljeških okusa koji - u organizaciji turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona - traje sve do 30. lipnja.

 | Author: TZ Janjina Pelješka trpeza u Dračama se održava 25. lipnja foto: TZ Janjina

Okusi juga Dalmacije

Na predstojećoj fešti od hrane i vina, koja na Dračama počinje od 20 sati posjetitelje očekuju okusi juga Dalmacijecrni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice, pelješki kolači… Sve sljubljeno s vrhunskim pelješkim vinima. Sav prihod od Pelješke trpeze namijenjen je Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.

 | Author: TZ Janjina Festival peljeških okusa foto: TZ Janjina  | Author: TZ Ston Festival peljeških okusa foto: TZ Ston

Za prste polizati

Pelješčani su pravi gastro majstori, tradicijske su okuse savršeno ukomponirali u novo ruho. Ovo je sjajna pozivnica za posjet poluotoku poznatom i po prekrasnim plažama. Za sve one koji ne stignu ovaj vikend do Pelješca vlasnica orebićke slastičarne Croccantino podijelila je s nama dva iznimna pelješka recepta – tradicionalni za Peliške klašune i originalni za njezin sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku.

Donosimo ti recepte pa ove specijalitete odsad možeš pripremati i kod kuće! 

 | Author: Arhiva Croccantino Peliški klašuni foto: Arhiva Croccantino

Peliški klašuni

Prvi dan - tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žumanjak
  • 10 g šećera
  • ekstrakt vanilije
  • 60 g mlakog mlijeka
  • 8 g rakije lozovače
  • 5 g rakije od ruža
  • 5 g jabučnog octa
  • 20 g maslaca sobne temperature
  • 2 g soli
  • korica limuna i naranče

Od svih sastojaka umijesi glatko, srednje tvrdo tijesto i odmori ga preko noći u hladnjaku.

Drugi dan - nadjev:

  • 40 g prženih badema
  • 20 g svježih badema
  • 20 g mlijeka
  • 10 g šećera
  • 15 g rakije lozovače
  • korica 1 naranče
  • 15 g marmelade od gorke naranče

Izmiješati sve sastojke u kašasti, ali kompaktni nadjev. Tijesto izvaljati i razvući što tanje i 'ištehati' u krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, zatvoriti krug u polumjesec i rubove spojiti vilicom. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.

Sladoled s okusom Pelješca | Author: Arhiva Croccantino Domaći sladoled okusa Pelješca foto: Arhiva Croccantino

Domaći sladoled okusa Pelješca

(bademi, amaretti i pelješki varenik)

Prvi dan - praline:

60 g šećera otopiti i karamelizirati i u to ubaciti 60 g badema. Još vruću smjesu izbaciti na papir za pečenje. Mlaki krokant, uz pomoć blendera ili sjeckalice pretvoriti u slatku pastu.

Baza za sladoled:

  • 540 g mlijeka
  • 40 g šećera
  • 40 g meda
  • 2,3 g brašna sjemenki rogača
  • 0,8 g agar agara

Zagrijati do 95 stupnjeva, i u mlaku smjesu dodati 95 g mrvljenih kolačića amaretti, 10 g korice domaćeg neprskanog limuna te praline. Izmiksati smjesu štapnim mikserom i pustiti da se, preko noći, u hladnjaku svi sastojci združe i prirodne arome infuziraju u smjesu.

Drugi dan - sladoled:

Ohlađenu bazu izmiksati štapnim mikserom i u to dodati 130 g meko tučenog mliječnog vrhnja i 25 g pelješkog varenika i promiješati. Sladoled usuti u plitku širu posudu, kako bi se što prije smrznuo i staviti u zamrzivač preko noći.

 | Author: TZ Janjina Festival peljeških okusa foto: TZ Janjina  | Author: Arhiva Croccantino Slastice iz pelješke slastičarnice Croccantino foto: Arhiva Croccantino  | Author: TZ Ston Vrhunsko pelješko vino od plavca malog foto: TZ Ston

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.