Špajza Adventski kalendar 16. prosinca 2019.

Ivanini tartovi i slani karamel adventska su senzacija

foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tartovi i slani karamel na adventskoj kućici Bazaar apsolutni su hit ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu. Za recepturu i izradu zaslužna je pastry chefica Ivana Čuljak, kreatorica brenda Neka jedu kolače.

Primamljive postove Ivane Čuljak pratimo već duže vrijeme pa smo se veselili i njenoj premijeri na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu. U suradnji s Botanicom, koja objedinjuje brend kofer. i lokal „A most unusual garden“, osmislila je nekoliko sezonskih tartova. 

U živopisnoj kućici Bazaar, u carstvu začina, gina i punča, stoji i pladanj s Ivaninim slasticama. Naš je apsolutni favorit kombinacija maline, ruže i bučinih sjemenki; okusi su savršeno izbalansirani, odlično pristaje uz kuglicu sladoleda i preljev od karamela. Samo punjenje tarta od čokolade, naranče i oraha ima onu privlačnu teksturu browniesa, a valja pohvaliti i Ivanino umijeće upotrebe kardamoma. Tart od jabuke, lješnjaka i cimeta idealan je pak za one koji su vjerni klasičnim kombinacijama okusa.

„Ni sama ne znam koliko ih proizvodim. Jedino što mogu reći da tartovi idu kao ludi i da sam jako sretna. Pripremala sam ih s Botanica začinima jer mislim da okusom i vizualno podižu moje deserte“, pojasnila je Ivana dodatak čipsa od jabuka, naranče i ruža.

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Tart od maline i ruže, fotografija: foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Tartovi su samo početak

Usudimo se reći kako su tartovi među najbolja tri deserta u adventskoj ponudi. Prenose potreban blagdanski duh u vrijeme nesnošljive gužve u Zagrebu, što se ne može reći za veliku većinu ponuđenih slastica. Uz njih, mlada je pastry chefica pripremila i slani karamel u staklenkama te kofer. kekse.

„Slani se karamel može tretirati kao svaki namaz; može se mazati na palačinke, dodavati u kolače ili jednostavno jesti na žlicu“, rekla je. Poveli smo se za posljednjim savjetom, dovršili jednu staklenku karamela s ružom te zaključili kako je to idealan božićni poklon za foodieje. Cijena staklenke karamela je 32 kune, podjednako kao i tarta sa sladoledom. 

Izvrsni keksići s potpisom, koji koštaju 36 kuna, također su rješenje za brige oko blagdanskog poklanjanja. U kutiji su zapakirane tri vrste - od ruže, bijele čokolade i bučinih sjemenki, od oraha, naranče i čokolade te kokosa, badema i bijele čokolade. Ivana je ostala vjerna svojim omiljenim sastojcima i u pripremi iskoristila mnoštvo začina koji većinom završavaju u čaši s gin & tonicom. 

Prvo adventska kućica, a u 2020. - slastičarnica!

Tartovi, slani karamel i keksići nisu samo dobra ideja za najdinamičniji mjesec u gradu, već i jestiva najava skorog otvorenja prve slastičarnice. Bilo je samo pitanje vremena kada će Ivana hvaljenim brendom Neka jedu kolače izaći iz virtualnih okvira i usrećiti Zagrepčane zdravom dozom slatkog. Početkom sljedeće godine, najvjerojatnije u veljači, slastice će biti dostupne u prostoru u sklopu „A most unusual gardena“

„Još uvijek slažem ponudu, a intenzivnije ću se tome moći posvetiti nakon što Advent završi. Ono u što sam sigurna jest da će slastice biti šarene i da ću ostati vjerna svom gastro izričaju“, tajnovita je Ivana. Dok čekamo otvorenje, nastavit ćemo uživati u tartovima, karamelu i keksićima!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.