Primamljive postove Ivane Čuljak pratimo već duže vrijeme pa smo se veselili i njenoj premijeri na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu. U suradnji s Botanicom, koja objedinjuje brend kofer. i lokal „A most unusual garden“, osmislila je nekoliko sezonskih tartova.
U živopisnoj kućici Bazaar, u carstvu začina, gina i punča, stoji i pladanj s Ivaninim slasticama. Naš je apsolutni favorit kombinacija maline, ruže i bučinih sjemenki; okusi su savršeno izbalansirani, odlično pristaje uz kuglicu sladoleda i preljev od karamela. Samo punjenje tarta od čokolade, naranče i oraha ima onu privlačnu teksturu browniesa, a valja pohvaliti i Ivanino umijeće upotrebe kardamoma. Tart od jabuke, lješnjaka i cimeta idealan je pak za one koji su vjerni klasičnim kombinacijama okusa.
„Ni sama ne znam koliko ih proizvodim. Jedino što mogu reći da tartovi idu kao ludi i da sam jako sretna. Pripremala sam ih s Botanica začinima jer mislim da okusom i vizualno podižu moje deserte“, pojasnila je Ivana dodatak čipsa od jabuka, naranče i ruža.
Tartovi su samo početak
Usudimo se reći kako su tartovi među najbolja tri deserta u adventskoj ponudi. Prenose potreban blagdanski duh u vrijeme nesnošljive gužve u Zagrebu, što se ne može reći za veliku većinu ponuđenih slastica. Uz njih, mlada je pastry chefica pripremila i slani karamel u staklenkama te kofer. kekse.
„Slani se karamel može tretirati kao svaki namaz; može se mazati na palačinke, dodavati u kolače ili jednostavno jesti na žlicu“, rekla je. Poveli smo se za posljednjim savjetom, dovršili jednu staklenku karamela s ružom te zaključili kako je to idealan božićni poklon za foodieje. Cijena staklenke karamela je 32 kune, podjednako kao i tarta sa sladoledom.
Izvrsni keksići s potpisom, koji koštaju 36 kuna, također su rješenje za brige oko blagdanskog poklanjanja. U kutiji su zapakirane tri vrste - od ruže, bijele čokolade i bučinih sjemenki, od oraha, naranče i čokolade te kokosa, badema i bijele čokolade. Ivana je ostala vjerna svojim omiljenim sastojcima i u pripremi iskoristila mnoštvo začina koji većinom završavaju u čaši s gin & tonicom.
Prvo adventska kućica, a u 2020. - slastičarnica!
Tartovi, slani karamel i keksići nisu samo dobra ideja za najdinamičniji mjesec u gradu, već i jestiva najava skorog otvorenja prve slastičarnice. Bilo je samo pitanje vremena kada će Ivana hvaljenim brendom Neka jedu kolače izaći iz virtualnih okvira i usrećiti Zagrepčane zdravom dozom slatkog. Početkom sljedeće godine, najvjerojatnije u veljači, slastice će biti dostupne u prostoru u sklopu „A most unusual gardena“.
„Još uvijek slažem ponudu, a intenzivnije ću se tome moći posvetiti nakon što Advent završi. Ono u što sam sigurna jest da će slastice biti šarene i da ću ostati vjerna svom gastro izričaju“, tajnovita je Ivana. Dok čekamo otvorenje, nastavit ćemo uživati u tartovima, karamelu i keksićima!