Špajza 22. prosinca 2020.

Jogurt na straži - saveznik u jačanju imuniteta

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Imunitetu, tom čudesnom sustavu, ponekad je ipak potrebna mala pomoć izvana...

Otkrili smo dosad mnogo novosti: čitali smo o imunitetu, čitali smo u mikrobiomu, čitali smo o jogurtu. I što sad? To je to? Naravno da ne. Sad ćemo sve te zanimljive informacije povezati na jednome mjestu, u ovom tekstu. Cilj mi je danas približiti čitatelju ovaj dinamični svijet (pre)hrane, imuniteta i mikrobioma. Znanost je tek zagrebla ispod površine. Kako oni točno djeluju jedan na drugog? I najvažnije: kako se njima koristiti da vratimo i održimo zdravlje? Veselim se jako odgovorima koje će nam budućnost donijeti. A do tada, zaronimo u more odgovora koje nam je znanost do sada pružila.

Čime je b.Aktiv LGG zaslužio tvrdnju da kao funkcionalni jogurt podržava normalnu funkciju imuniteta (a ne dobiva tu tvrdnju svatko...)? Zašto je naš jogurt na straži? I dok u sebi pjevušim refren pjesme „Guardian“ Alanis Morissette, krećem s vama u svijet oku nevidljivih leukocita, vitamina, protutijela, „dobrih“ i „manje dobrih“ bakterija. 

 | Author: Promo foto: Promo

(pre)hrana ↔ mikrobiom ↔ imunitet 

Jeste li ikad čuli za pojam „stupanj uhranjenosti“? A za pojam „nutritivni status“? Da? Ne? Možda? Ta dva pojma znače potpuno istu stvar - koliko je dobro naše tijelo opskrbljeno svim hranjivim tvarima neophodnima za (zdrav) život. Zlatna formula glasi: Dobar nutritivni status = dobar imunitet. Gledajmo na raznoliku sezonsku prehranu kao na našu „prvu postavu“. Dodatci prehrani su nam „rezervni igrači“, koji uskaču na teren kad zatreba. Cilj je naše momčadi osigurati nam optimalni nutritivni status. Sve stanice željno iščekuju vitamine i mineralne tvari, bez kojih ne bi mogle živjeti. Proteini, poput cigli i opeka, grade tkiva, ali ne staju tu.

Za današnju priču najvažnija je njihova druga uloga: proteini love patogene mikroorganizme po tijelu. To čine u obliku protutijela, poznatih kao imunoglobulini. Dvadeset posto svih proteina u našoj krvnoj plazmi čine upravo protutijela. Kad bi naše tijelo bilo motor, ugljikohidrati bi bili njegovo glavno gorivo. Najizbirljivije su crvene krvne stanice (eritrociti), koje prenose kisik do svih kutaka našeg tijela. One se hrane isključivo samo šećerom (stručnije rečeno - glukozom) u krvi. Žao mi je za ljubitelje keto-dijete: eritrociti ne prihvaćaju masti. Ali mi kao ljudi itekako ih moramo prihvatiti. Bez masti ne možemo primiti određene vitamine jer je mast nužna za njihovo upijanje (stručno rečeno - apsorpciju). Bez masti, stanice našeg tijela ne mogu preživjeti jer ih mast gradi. Bez masti, naši bi se živci „isključili“. Štoviše, omega 3 masti djeluju imunomodulatorno, baš kao i naša LGG dobra bakterija.

Sad nam je već kristalno jasno da (pre)hrana utječe na imunitet. To čini izravno: neki sastojci hrane imaju antimikrobni učinak i tako izravno napadaju patogene; te indirektno na tri načina. Kvalitetna (pre)hrana podržava zdravlje mikrobioma: tijelo hrani bakterije – bakterije štite tijelo. Kvalitetna (pre)hrana podržava zdravlje kože i sluznica: upravo su one prva linija obrane od patogena. I treće, kvalitetna (pre)hrana utječe na zdravlje stanica imunosnog sustava: tijelo hrani leukocite – leukociti štite tijelo.
 | Author: Promo foto: Promo

Dobri vojnik LGG

Uzmimo sad u ruke bočicu ili čašicu jogurta b.Aktiv LGG. Ako to još nismo dosad učinili, sad je pravi čas da usmjerimo pozornost na tekst koji ćemo tamo zateći. Uočit ćemo tri glavna junaka: poznatu „facu“ LGG, kultni vitamin E i tajanstveni vitamin B6. Lactobacillus rhamnosus Gorbach & Goldin jedna je od najbolje istraženih probiotičkih bakterija. Iz crijeva su je izvukli i potom uzgojili doktori Gorbach i Goldin 1983. godine. Vrlo brzo su je i patentirali kao probiotik. Upoznali smo se s moćima dobre bakterije LGG prilikom prošlog druženja u Jogurtu sa zadatkom. Sad idemo vidjeti kako joj to uspijeva.

Istina je da su mehanizmi kojima LGG utječe na imunitet još uvijek dijelom obavijeni velom tajne. Čini se da naše godine, imunitet, bolest i prisutnost upale značajno utječu na ponašanje LGG-a. Istraživanjem na odraslim zdravim ljudima saznali smo da se smanjuje upalni protein koje luče naše stanice. Ako se ikad  sretnete s pojmom „citokin“, to je upravo naziv za taj protein koje stanice luče. Ovisno o vrsti, citokini djeluju upalno ili protuupalno. Pokazalo se da LGG potiče lučenje protuupalnih citokina ili smanjuje lučenje upalnih citokina. Primjena LGG-a pokazala se sigurnom u djece, baka i djedova. Istraživanjem na djeci s crijevnom virozom svjedočili smo povećanju protutijela na te crijevne patogene, čime su uskoro mališani osjetili olakšanje od umarajućih proljeva. Kad se ispitao učinak dobre bakterije LGG-a na djeci s alergijama, zabilježen je porast količine protuupalnih citokina. 
 | Author: Promo foto: Promo

Vitamini B-E

Krenimo s poznatim licem: vitaminom E. Sigurno smo već negdje čuli da je vitamin E jak antioksidans. I on to doista jest. Čuva sve naše stanice od oštećenja, a osobito su na oštećenja osjetljive masti u ovojnici stanice. Tu ovojnicu nazivamo staničnom membranom. Membrane stanica obiluju vitaminom E. Što mislite, koje su stanice najviše bogate svojim čuvarom, vitaminom E? Hmm... Na dobrom ste tragu, to su upravo stanice imunosnog sustava koje su zbog svog stresnog posla u obrani tijela osobito sklone oštećenju, a to si one nipošto ne smiju dopustiti. Oštećen leukocit ne obavlja svoj posao kao zdrav leukocit. A tijelo treba svoje bodyguarde!  Zbog manjka vitamina E, jedna naša ekipa bodyguarda neće dočekati patogene spremna: fagociti, koji žderu loše bakterije, neće imati svoj uobičajeni „apetit“. Međutim, nijedno zlo ne dolazi samo. Nedostaje li nam vitamin E, limfociti, naši glavni bodyguardi, neće se moći brzo dijeliti i stvarati svoje klonove kad patogeni budu napadali.

Taj isti scenarij s limfocitima će se dogoditi i u slučaju pomanjkanja vitamina B6. Ali tko se to krije iza tajnovite šifre B6? Taj je vitamin otkriven nakon ostalih i ne prestaje me čuditi što sve može raditi u tijelu. To itekako vrijedi čuti, ali danas ćemo ostati na jednoj njegovoj velikoj ulozi: imunosnoj. B6 je neophodan za stvaranje protutijela. Zamislimo da je naša krv cesta. Protutijela su patrole koje jure za patogenim kriminalcem. Nema B6, nema patrola. Nedostaje li nam vitamin B6, naš „štit“ dodatno se stanjuje jer se smanjuje broj limfocita u krvi. Ako već na početku imamo smanjen broj „zaštitara“, što će biti kad krenu u akciju? Iz našeg iskustva znamo da dvije osobe ne mogu raditi posao za deset osoba. Tako ni stanice imunosnog sustava. Upravo je ovaj, javnosti manje poznat vitamin B6 priskrbio b.Aktiv LGG funkcionalnom jogurtu počasnu titulu: „Za normalnu funkciju imuniteta“. 

Sandra Zugan, mag. nutr.

Imunitetu, tom čudesnom sustavu, ponekad je ipak potrebna mala pomoć izvana. Izvanredan saveznik u jačanju imuniteta je b.Aktiv LGG, bogat vitaminom B6 i antioksidansom vitaminom E. b.Aktiv LGG preporučuje se uz uravnoteženu i raznovrsnu prehranu te zdrav način života. Savjete i inspiraciju za zdravu svakodnevicu potražite na platformi #dnevnadozabaktiva.

 | Author: Dukat foto: Dukat  | Author: Dukat foto: Dukat

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.