Špajza 14. lipnja 2019.

Kaiser knedle - novo mjesto u Zagrebu za sve koji vole ovaj slatki klasik

foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jutro smo proveli na Kvatriću, gdje se prije otprilike dva tjedna otvorio butik „Kaiser knedle“...

Kada netko spomene knedle, prva su nam asocijacija domaće slastice pripremljene za djecu koja zanovijetaju jer su željna slatkog. U originalu se pripremaju od krumpira, neki ih valjaju u krušne mrvice, neki preferiraju orahe, ali punjenja su uglavnom klasična – šljiva ili marelica. Međutim, kultura jedenja knedli bitno je porasla otkako se u Beogradu prije nekoliko godina otvorio prvi butik „Ferdinand knedle“. Pokrenut je trend raznolikih punjenja i šarenih mrvica, a polako je stvorena i navika uživanja u knedlama izvan obiteljskog doma.

Kada su knedle u pitanju, Zagreb je kaskao za Beogradom sve do prošle godine, kada je otvoren „Servus – Knedle s potpisom“. Ovaj butik u Oktogonu nije opstao pa sada slatki monopol drži novotvoreni lokal „Keiser knedle“. Nalazi se na Tržnici Kvatrić i gleda na Šubićevu, a primijetit ćete ga zbog otvorene terase i velikog crvenog znaka. 

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

U ponudi su knedle, kave, vino i sladoled...

"Kaiser knedle" otvorene su s pristojnom ponudom od 12 slatkih knedli, koje stoje između 13 i 17 kuna. "Pripremaju se na katu iznad lokala i gostima serviraju svježe, a moguće ih je  uzeti i za van u kutijama za dva, četiri i šest komada", pojasnio nam je vlasnik Vojo Karanović.

Uz klasike od šljive i marelice, za koje je potrebno izdvojiti 13 kuna,  u ponudi su i knedla s makom, malinom i crnom čokoladom, kombinacije čoko-višnja, vanilija-crna čokolada, Kinder, Nutella-lješnjak, malina-bijela čokolada, Oreo, Ferrero, Bounty i pistacija. Gotovo sve koštaju 15 kuna, izuzev pistacije koja je dvije kune skuplja. Svaka je knedla uvaljana u šarene krušne mrvice,  instagramične su i bogato punjene, a dobro pristaju i uz kuglicu sladoleda iz slastičarnice Cukeraj.

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

Uz knedle je moguće popiti i čašu (dvije, tri)  vina istarske vinarije Cattunar – malvaziju, muškat i dvije etikete pjenušca od muškata. Također je moguće izabrati između tri vrste Monte kave, ovisno o tome preferirate li čistu Arabiku ili vam ipak odgovara ugodna gorčina Robuste. Pohvaljujemo cijenu kave, za koju ćete izdvojiti između 8 i 10 kuna, što je ispodprosječna svota za širi centar grada. 

Tijekom razgovora gospodin Karanović otkrio nam je kako će u ponudu uskoro biti uvrštene i tri zanimljive kave u staklenim šalicama. U planu je ukomponirati paste od pistacije, karamela i tamne čokolade s kratkom kavom i malo šlaga. 

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

Testirali smo...

Imali smo priliku isprobati sedam knedli pa se osjećamo dovoljno samouvjereni za donošenje suda. Sve su izgledale zaista lijepo i uredno, bile su bogato punjene i ugodno slatke. Ono čime smo bili izuzetno zadovoljni je tekstura i čvrstina tijesta; glatko je i taman čvrsto da se može lijepo rezati i žvakati. Za razliku od brojnih drugih knedli koje smo jeli na festivalima, ovo nam se tijesto nije neugodno zalijepilo za zube ili zastalo u grlu. Pripremljeno je po tradicionalnom receptu, od krumpira, a duljina kuhanja je određena nakon dugog i pažljivog razdoblja testiranja.

Ponijeli smo knedle u redakciju, gdje smo izglasali dvije pobjedničke – klasik s marelicom te kombinaciju maka, maline i  tamne čokolade. Knedla s marelicom ima tu nostalgičnu notu koju je teško ignorirati i okusom podsjeća na bakin džem. Knedla s makom slastica je s kojom bismo rado završavali svaki radni tjedan;  okusi se nadopunjuju, prozračna je i vizualno najprivlačnija.

Preporučujemo da pri sljedećem odlasku na tržnicu odmorite noge na terasi „Kaiser knedla“, uz starinsku slasticu u modernom ruhu i veliku šalicu kave. Sve ostale informacije možete potražiti na njihovom Facebook profilu. 

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.