Kada netko spomene knedle, prva su nam asocijacija domaće slastice pripremljene za djecu koja zanovijetaju jer su željna slatkog. U originalu se pripremaju od krumpira, neki ih valjaju u krušne mrvice, neki preferiraju orahe, ali punjenja su uglavnom klasična – šljiva ili marelica. Međutim, kultura jedenja knedli bitno je porasla otkako se u Beogradu prije nekoliko godina otvorio prvi butik „Ferdinand knedle“. Pokrenut je trend raznolikih punjenja i šarenih mrvica, a polako je stvorena i navika uživanja u knedlama izvan obiteljskog doma.
Kada su knedle u pitanju, Zagreb je kaskao za Beogradom sve do prošle godine, kada je otvoren „Servus – Knedle s potpisom“. Ovaj butik u Oktogonu nije opstao pa sada slatki monopol drži novotvoreni lokal „Keiser knedle“. Nalazi se na Tržnici Kvatrić i gleda na Šubićevu, a primijetit ćete ga zbog otvorene terase i velikog crvenog znaka.
U ponudi su knedle, kave, vino i sladoled...
"Kaiser knedle" otvorene su s pristojnom ponudom od 12 slatkih knedli, koje stoje između 13 i 17 kuna. "Pripremaju se na katu iznad lokala i gostima serviraju svježe, a moguće ih je uzeti i za van u kutijama za dva, četiri i šest komada", pojasnio nam je vlasnik Vojo Karanović.
Uz klasike od šljive i marelice, za koje je potrebno izdvojiti 13 kuna, u ponudi su i knedla s makom, malinom i crnom čokoladom, kombinacije čoko-višnja, vanilija-crna čokolada, Kinder, Nutella-lješnjak, malina-bijela čokolada, Oreo, Ferrero, Bounty i pistacija. Gotovo sve koštaju 15 kuna, izuzev pistacije koja je dvije kune skuplja. Svaka je knedla uvaljana u šarene krušne mrvice, instagramične su i bogato punjene, a dobro pristaju i uz kuglicu sladoleda iz slastičarnice Cukeraj.
Uz knedle je moguće popiti i čašu (dvije, tri) vina istarske vinarije Cattunar – malvaziju, muškat i dvije etikete pjenušca od muškata. Također je moguće izabrati između tri vrste Monte kave, ovisno o tome preferirate li čistu Arabiku ili vam ipak odgovara ugodna gorčina Robuste. Pohvaljujemo cijenu kave, za koju ćete izdvojiti između 8 i 10 kuna, što je ispodprosječna svota za širi centar grada.
Tijekom razgovora gospodin Karanović otkrio nam je kako će u ponudu uskoro biti uvrštene i tri zanimljive kave u staklenim šalicama. U planu je ukomponirati paste od pistacije, karamela i tamne čokolade s kratkom kavom i malo šlaga.
Testirali smo...
Imali smo priliku isprobati sedam knedli pa se osjećamo dovoljno samouvjereni za donošenje suda. Sve su izgledale zaista lijepo i uredno, bile su bogato punjene i ugodno slatke. Ono čime smo bili izuzetno zadovoljni je tekstura i čvrstina tijesta; glatko je i taman čvrsto da se može lijepo rezati i žvakati. Za razliku od brojnih drugih knedli koje smo jeli na festivalima, ovo nam se tijesto nije neugodno zalijepilo za zube ili zastalo u grlu. Pripremljeno je po tradicionalnom receptu, od krumpira, a duljina kuhanja je određena nakon dugog i pažljivog razdoblja testiranja.
Ponijeli smo knedle u redakciju, gdje smo izglasali dvije pobjedničke – klasik s marelicom te kombinaciju maka, maline i tamne čokolade. Knedla s marelicom ima tu nostalgičnu notu koju je teško ignorirati i okusom podsjeća na bakin džem. Knedla s makom slastica je s kojom bismo rado završavali svaki radni tjedan; okusi se nadopunjuju, prozračna je i vizualno najprivlačnija.
Preporučujemo da pri sljedećem odlasku na tržnicu odmorite noge na terasi „Kaiser knedla“, uz starinsku slasticu u modernom ruhu i veliku šalicu kave. Sve ostale informacije možete potražiti na njihovom Facebook profilu.