Je li slanina jedna od tvojih omiljenih namirnica za doručak? Naša definitivno jest. No, jedino nismo oduševljeni čišćenjem mrlja od masnoća koje nastaju prženjem na štednjaku. Srećom, imamo metodu koja rezultira savršeno hrskavom slaninom i čistim štednjakom.
Pečenje slanine u pećnici savršeno je i kada ti dođu gosti jer omogućuje pečenje više serija u isto vrijeme Vrijeme pečenja varira ovisno o tome koristiš li deblje narezanu slaninu ili tanju.
Male tajne savršeno ispržene slanine
Zagrij pećnicu na 200°C stupnjeva. Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje, a zatim ravno položite trake slanine, pazeći da se komadi ne preklapaju. Za ekstra hrskavu slaninu, postavi žičanu rešetku na vrh svakog lima za pečenje i položite trake slanine na vrh rešetke.
Peci dok ne postanu hrskave i ne porumene, cca 15 do 18 minuta, ili dok ne budu pečene po želji, a samo ih jednom okreni. Na kraju, prebaci trake slanine na papirnati ručnik da se upije višak masnoće.
Savjet Marthe Stewart
Marta Stewart obožava pečenu slaninu iz pećnice. Voli tehniku bez okretanja i uvijek koristi rešetku kako bi slanina bila hrskavija i kako bi se ocijedila masnoća. Salo od slanine skuplja u staklenku koju sprema u hladnjak, a kasnije je upotrebljava za kuhanje jaja ili pečeni krumpir.
Uz što najbolje ide pržena slanina?
Iako uvijek rado jedemo slaninu uz hrpu američkih palačinki ili uz kajganu, postoji niz drugih, pomalo neočekivanih načina za uživanje u ovom suhom mesu – bilo za doručak ili za užinu.
Naš favorit? Slani francuski tost - napravljen je od jedne kriške tosta, puno zelene salate i rajčice te pozamašne porcije slanine, i savršen je za kvalitetan početak dana.
Iako se slažemo da je slanina ultimativni dodatak doručku, vjerujemo da ovaj slani zalogaj ne bi trebali jesti samo ujutro. Probaj je kao predjelo uz zapečeni Camembert sa ružmarinom i pinjolima. Ne možeš pogriješiti ni s makaronima sa sirom za večeru ili ako je dodaš tjestenini s graškom, kao i uz povrće poput pečenog kukuruza.