Špajza 09. rujna 2022.

Kako ispeći savršeno hrskavu slaninu u pećnici

Kako ispeći savršeno hrskavu slaninu u pećnici foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što svladaš ovu jednostavnu tehniku, više nikad nećeš poželjeti raditi slaninu na štednjaku. Ne samo da je puno ukusnija nego ćeš ovakvim načinom pečenja izbjeći prskanje masnoća po cijeloj kuhinji

Je li slanina jedna od tvojih omiljenih namirnica za doručak? Naša definitivno jest. No, jedino nismo oduševljeni čišćenjem mrlja od masnoća koje nastaju prženjem na štednjaku. Srećom, imamo metodu koja rezultira savršeno hrskavom slaninom i čistim štednjakom.

Pečenje slanine u pećnici savršeno je i kada ti dođu gosti jer omogućuje pečenje više serija u isto vrijeme Vrijeme pečenja varira ovisno o tome koristiš li deblje narezanu slaninu ili tanju.

Male tajne savršeno ispržene slanine

Zagrij pećnicu na 200°C stupnjeva. Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje, a zatim ravno položite trake slanine, pazeći da se komadi ne preklapaju. Za ekstra hrskavu slaninu, postavi žičanu rešetku na vrh svakog lima za pečenje i položite trake slanine na vrh rešetke.

Peci dok ne postanu hrskave i ne porumene, cca 15 do 18 minuta, ili dok ne budu pečene po želji, a samo ih jednom okreni. Na kraju, prebaci trake slanine na papirnati ručnik da se upije višak masnoće.

 | Author: Shutterstock Hrskava slanina foto: Shutterstock

Savjet Marthe Stewart

Marta Stewart obožava pečenu slaninu iz pećnice. Voli tehniku ​​bez okretanja i uvijek koristi rešetku kako bi slanina bila hrskavija i kako bi se ocijedila masnoća. Salo od slanine skuplja u staklenku koju sprema u hladnjak, a kasnije je upotrebljava za kuhanje jaja ili pečeni krumpir.

Možda vas zanima... Za doručak: Hrskava slanina s tajnim sastojkom Recepti

Uz što najbolje ide pržena slanina?

Iako uvijek rado jedemo slaninu uz hrpu američkih palačinki ili uz kajganu, postoji niz drugih, pomalo neočekivanih načina za uživanje u ovom suhom mesu – bilo za doručak ili za užinu.
Naš favorit? Slani francuski tost - napravljen je od jedne kriške tosta, puno zelene salate i rajčice te pozamašne porcije slanine, i savršen je za kvalitetan početak dana.

Iako se slažemo da je slanina ultimativni dodatak doručku, vjerujemo da ovaj slani zalogaj ne bi trebali jesti samo ujutro. Probaj je kao predjelo uz zapečeni Camembert sa ružmarinom i pinjolima. Ne možeš pogriješiti ni s makaronima sa sirom za večeru ili ako je dodaš tjestenini s graškom, kao i uz povrće poput pečenog kukuruza.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.