Špajza 28. prosinca 2018.

Kako je 10 kandidata u 12 sati pripremilo 30 vrhunskih slastica

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi maraton u pečenju slastica u organizaciji Zvijezde bio je nešto posve drugačije, primamljivije i slasnije od ostatka kulinarskih natjecanja kojima smo do sada imali prilike prisustvovati. Posjetili smo zagrebačku Enzitu u vrijeme održavanja ovog slatkog natjecanja, pa se iznenadili količinom prisutne kreative i novih lica.

Zvijezda je prošlog tjedna organizirala najslađe druženje za slastičare amatere te im dala priliku da se svojim imenom i receptima probiju na domaćoj gastronomskoj sceni. 

 

Možda vas zanima... Pobjednica Slatkatona žiri osvojila sočnim božićnim kuglofom Špajza

 

Događaj je započeo već u 9 ujutro, a ozbiljni kandidati predani svome radu već pola sata kasnije krenuli su ispunjavati prvi zadatak - pripremu slastice od prhkog tijesta. Nakon dva sata brzinskog miksanja, miješenja i pečenja, pred žirijem su osvanule voćne, čokoladne, slastice od vanilije i one od najfinijih orašastih plodova.

Iako je žiri u kojem su glavnu riječ vodile Andrea Andrassy, glumica Bojana Gregorić Vejzović, bloger Darko Kontin i Nada Ivanjko, profesorica slastičarstva u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, već nakon prvog kruga testiranja ostao oduševljen, ono što ih je još čekalo, nisu mogli ni zamisliti.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

"Biti dio žirija zapravo je jako teško, isprobala sam skoro sve, testirala sam od svakog kolača po jedan. Nisam se sjetila da mogu probati manje od jednog. Svi kolači su na svoj način dobri, ali zbilja ne mogu odabrati najbolji. Ocjenjujem po feelingu, najvažniji mi je okus, volim kad kolač lijepo izgleda, ali mora biti i fino. Inače kolače ne radim, samo ih jedem", rekla nam je Andrea. 

Profesorica slastičarstva bila je pak nešto stroža. Gospođu Nadu Ivanjku kandidati nisu mogli osvojiti tek simpatijama već je bilo potrebno pokazati i prave vještine. 

"Kandidati nisu profesionalci, ali imaju veliku količinu znanja koje još malo treba izbrusiti. Slastice su fine, a meni se najviše svidjela kombinacija čokolade, naranče i oraha. To mi je bilo baš jako fino. Kada bih im morala dati jedan savjet, rekla bi samo da kuhaju i peku s ljubavlju. Ljubav je najbitnija"

Na pitanje što bi im savjetovala, gospođa nada rekla nam je da jedina stvar na kojoj kandidati trebaju poraditi jest organizacija. Sve ostalo, dodaje Nada, bilo je na razini. 

Oko sredine natjecanja, upali smo na Slatkaton i provjerili što to pripremaju kandidati. Najprije nas je ugodno iznenadila činjenica da se radi o potpunim amaterima, nama nepoznatim licima koje smo već nakon prvog pregleda prostorije jedva čekali upoznati. A onda su nam u oko upale i slastice. Odmah smo se zaputili do njihovih radnih jedinica i ispitali što se to slatkog muti na prvom, ali nadamo se ne i posljednjem Slatkatonu.

"Jako volim peći i jesti kolače, pa je prijava bila logičan korak. U posljednje se vrijeme okušavam u pripremi bezglutenskih slastica. Ovdje radim klasične kolače, ali definitivno volim eksperimentirati", rekla nam je Laura, jedna od rijetkih natjecateljica koja osim znanja, posjeduje i blog la vie shobaine.

"Drago mi je kad s nekime mogu nešto podijeliti i usrećiti ljude, pa sam zato počela i peći. Prijateljica mi je poslala link na prijavu, ja sam odmah pristala i eto me ovdje. Iako imam tek 20 godina i radim, mislim da je pečenje kolača moja najveća ljubav, pa tako ako nešto zbilja želimo, potrudit ćemo se to i ostvariti. Jednog dana bi možda čak voljela imati i nešto svoje i tako dijeliti svoju radost", rekla nam je kandidatkinja Andrea koja je za prvi izazov odabrala pripremu prhkih košarica s vanilijom i kruškama, u drugom izazovu pripremila je čokoladnu tortu s raffaelo kuglicama, a za kraj, za autorski kolač, odabrala je pripremu Tortice ljubavi, kako ju je nazvala, a kasnije istom i oduševila baš sve prisutne.

 | Author: Zvijezda foto: Zvijezda

Svratili smo i do radne jedinice kandidatkinje koja je na kraju odnijela visoko drugo mjesto te osvojila novčanu nagradu od 5 000 kuna. Kristina Koluder, načuli smo, žiri je oduševila najčišćom radnom površinom, ali i prepoznavanjem kombinacija okusa koje je dovela do zbilja zavidne razine.

"Obožavam peći kolače, volim improvizirati i uvijek nešto dodajem postojećim receptima. Inače nisam za natjecanja koja traju dugo, ali ovo je sjajno. Prijavila sam se da sama sebi dokažem da ono što pripremam zbilja je ukusno i da dobijem nekakvo objektivno mišljenje o onome što radim.

Sviđa mi se ovo što je sad popularno, jednostavnost i rustikalnost, pa tome nekako i težim kod pripreme svojih kolača. Voljela bi imati svoj blog, ali trenutno to ne stignem. Inače moj muž jako voli pripremati slana jela, pa razmišljam da nešto i zajednički pripremimo. Ne očekujem pobjedu, ali eto, treće bi bilo sasvim u redu, ha ha ha. Voljela bi da se moje slastice svide žiriju, eto samo to", rekla nam je Andrea.

Nismo mogli, a da ne svratimo i do Davida, jedinog muškog kandidata Slatkatona. David nam je otkrio kako su njegova specijalnost složeniji okusi te voli kombinirati neobične namirnice. Ponekad mu uspije, ponekad ne, priznao nam je.

"Na ovo sam se natjecanje prijavio sam, čisto iz zabave. Imam 19 godina, kuham od 10. ili 11. godine, a kako vrijeme odmiče, radim sve ozbiljnije stvari i idem nekim boljim putem. Meni je to sve jako zabavno i služi mi kao nekakav ispušni ventil, tako izbacujem stres i veseli me.

Zadovoljan sam današnjim danom, pripremam autorsku tortu koja se peče tri sata, a u njoj se nalazi amaretto, liker od badema i rum. Jako se veselim kraju i završetku pripreme, pa da vidimo kako će to proći", rekao nam je David.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Drugi zadatak bila je priprema čokoladne torte te su u ovom izazovu kandidati morali pokazati baš svu svoju kreativnost kako bi upravo njihova torta bila posebna i ona koju će žiri upamtiti.

Na kraju, nakon dvadeset isprobanih slastica, žiri je dobio zadatak isprobati i finalni, božićni kolač, a ujedno i autorski rad kandidata. Malo je reći da se na njihovim licima moglo iščitati iznenađenje i simpatije prema slasticama koje su tek trebali isprobati.

"Kandidati su me jako iznenadili, svi su jako kreativni i uporni. Znaju što rade i definitivno mislim da se među njima kriju nove nade domaće gastronomske scene. Kolači su prefini, ne mogu se odlučiti za svog favorita, ali imamo pet, šest kandidata koju su me baš lijepo iznenadili. Sve u svemu, zbilja odličan događaj, jako sam sretan što sam ovdje", rekao nam je Darko Kontin.

Sveukupni poredak kandidata na kraju je na sam vrh doveo iskusne dame, pa je tako prvo mjesto, nagradu od 10 000 kuna i svoj recept na promotivnom pakiranju Zvijezdinog margarina odnijela Žana Adžić svojim aromatičnim kuglofom od bundeve, drugo mjesto pripalo je Kristini Koluder, a treće Marijani Žinić. 

 | Author: Zvijezda foto: Zvijezda

"Ovaj kuglof nastao je od sasvim jednostavnih i dostupnih namirnica te brzim postupkom pripreme, a sasvim zasluženo nosi titulu „kralja“ stola. Bundeva je moja omiljena namirnica i koristim je u mnogim slanim i slatkim jelima. Kuglof je u mojoj obitelji tradicionalno dio blagdanske trpeze. On je ta svečana slastica koja se postavlja na sredinu stola i predstavlja zatvoreni krug zajedništva, obitelji, blagostanja i mira. Posebna je njegova simbolika u božićno doba kad je sve prožeto ljubavlju i mirom.", rekla je na kraju pobjednica Žana Adžić.
 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.