Svatko tko je ikada kročio u Italiju zna da tamo postoje nepisana gastro pravila koja lokalci obavezno poštuju – tako cappuccino nakon 11 sati u Italiji piju samo turisti, spaghetti bolonjez također su za njih stravičan zločin, a što tek reći o pizzi, omiljenoj hrani za utjehu koja u Italiji ima svoje obavezne, ali i zabranjene dodatke.
Barem je tako bilo do sada, sve dok slavni pizza majstor Gino Sorbillo iz Napulja, prijestolnice pizze, na jednu od svojih pizza nije stavio zabranjeni ananas i time podigao prašinu koja se još dugo neće slegnuti. Njegova kreacija pizza margherita s ananasom stoji 7 eura (neke naše vodeće pizzerije mogle bi se itekako zamisliti nad ovom cijenom!), no vrhunskim namirnicama koje se za nju koriste nije ni blizu bezveznoj američkoj havajskoj pizzi koja je u SAD-u veliki hit.
Ovdje je riječ o bijeloj pizzi (pizza bianca), dakle bez umaka od rajčice, na koju slavni napuljski pizzaiolo stavlja 3 vrste sira te dvostruko termički obrađeni ananas.
"Ovu sam pizzu osmislio kako bih započeo svoju borbu protiv predrasuda što se tiče hrane. Na žalost, ljudi često slijede masu i svoje stavove formiraju, te se ponašaju, sukladno većini.
Posljednjih nekoliko godina primijetio sam da ljudi olako osuđuju namirnice ili načine pripreme hrane samo zato što im nisu dovoljno poznati. I zato sam na svoju pizzu odlučio stavljati neobične sastojke, od kojih moje pizze imaju bolji okus, a mnogi se zgražaju kao da sam na pizzu stavio otrov", govori Sorbillo koji ima 21 pizzeriju diljem svijeta – od Miamija, preko Tokija do Ibize.
Ananas koji stavlja na pizzu Sorbillo prvo peče u pećnici te ga potom hladi. Nakon toga na pizzu, uz pečeni ananas, dodaje obilne količine dimljenog sira provola, ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježi bosiljak te je ubacuje u krušnu peć na drva.
Kad izvadi pizzu iz peći, na njezinu koricu sitno nariba dvije vrste dimljenog sira cacioricotta (jedan od kozjeg mlijeka sa Sardinije, a drugi od bivoljeg mlijeka iz regije Cilento).
"Svi su ti sastojci tajna dobrog okusa pizze", objašnjava pizzaiolo koji je od objave pizze s ananasom na društvenim mrežama dobio puno kritika i uvreda, a njegova pizza bila je i tema brojnih TV emisija (čak su i u našem "RTL Direktu" ispitivali hrvatske pizza majstore što misle o ovom 'skandalu').
"Nekoliko tjedana prije nego što sam svoju novu pizzu objavio na društvenim mrežama, stavio sam je na meni bez puno najava i komentara i ljudi su je normalno jeli. Naručivali su je čak i stanovnici Napulja i nisu se bunili. No nakon objave na Instagramu, Italija se podijelila u dva tabora.
Žao mi je, jer mislim da ljudi općenito nisu dovoljno znatiželjni, ne samo kad je hrana u pitanju. Ne vjeruju ničemu što im je nepoznato, odnosno novo“, poručio je Sorbillo za CNN.
Što kažeš, jesi li za jednu pizzu s ananasom? Mi bismo je baš rado probali…