Napraviti domaći maslac u prošlosti je zahtijevalo mnogo truda i posvećenosti, no danas kada za razdvajanje maslaca od maslačnog mlijeka možemo koristiti blender, taj proces traje svega nekoliko minuta.
Pronašli smo recept za domaći maslac koji je toliko jednostavan da ćete ga raditi svaki dan. Sve što vam je potrebno su slatko vrhnje, malo soli i blender.
Kako napraviti maslac?
U blender ulijte 400 ml vrhnja za šlag ulijte i blendajte oko 10 minuta. Vrhnje će se prvo pretvoriti u gusti šlag. Nastavite miksati dok masa ne postane zrnasta, a maslac se ne počne razdvajati od mlaćenice. Ostružite maslac sa zdjele, stavite ga u cjedilo i ocijedite svu mlaćenicu. Cjedilo stavite pod hladnu vodu. Laganim pokretima promiješajte maslac pod vodom dok voda ne postane prozirna, a iz maslaca ne izađe sva dodatna tekućina.
Višak vlažnosti izvucite pritiskom maslaca o dvije žlice. Tako pripremljeni maslac stavite u staklenku, pa pohranite u hladnjak ili ledenicu. Maslac ima rok trajanja od nekoliko mjeseci.