Špajza 03. veljače 2018.

Kako pripremiti luksuzni doručak od samo tri sastojka

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Topli domaći kruh, jedan poseban maslac i "Nutella za bogate". Kako doručak vikendom pretvoriti u pravu gozbu, pročitajte u nastavku.

Znate ona jutra vikendom kada vam se baš ništa ne da osim ležati u krevetu, a najviše bi vas razveselio fini, raskošan doručak u krevet, baš kao što to rade u filmovima?! 

Kada zamišljamo takav doručak, pred sobom definitivno vidimo svježe cijeđeni sok od naranče, kavu ili čaj, topli kruh i jednostavne, ali okusom bogate namaze. Iako nam život nije podario ovakvu uživanciju svakog dana, jednog smo se zimskog vikenda čvrsto odlučili počastiti.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Iskočili smo iz kreveta, iscijedili naranče do zadnje kapi, upakirali sve u najveću čašu u ormaru, a za to vrijeme u pećnici nam se pekao mirisan kruh koji smo zamijesili dan prije. Kruh smo pripremali no knead bread tehnikom večer prije, tako da ga je sada bilo potrebno samo ubaciti u pećnicu. 

No knead bread ili kruh koji se ne mijesi idealan je za ovakve prilike, ali, ako želimo biti iskreni, i za svaku drugu. Sve što ćete kod pripreme uprljati bit će plastična posuda, jedna kuhača i posuda za pečenje, a zatim ćete ga ostaviti da se diže čitavu noć da bi ujutro uživali u najfinijim mirisima svježeg domaćeg kruha.

Hrskava korica i spužvasta unutrašnjost glavne su karakteristike ovakvog kruha, pa će se on upravo idealno složiti s različitim namazima. Postupak pripreme potražite u našem tekstu u nastavku te obavezno u kalendar upišite datum isprobavanja ove tehnike. 

 

Možda vas zanima... Jeste li čuli za genijalan kruh koji se ne mijesi? Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

U kruh smo ovog puta dodali dio bučinog brašna koje daje sjajne arome, a zatim i žličicu tartufate. Tartufata je ovoj kombinaciji dala divan miris i donijela nježne okuse koje smo zatim pojačali slasnim namazima od tartufa. Koristili smo Benčićev maslac od tartufa, a u kombinaciju smo ubacili i namaz od lješnjaka s okusom tartufa.

Nešto intenzivnijeg okusa, maslac od tartufa odličan je dodatak jelima kao što su rižota ili tjestenine, a najbolji će biti upravo u najjednostavnijem obliku – na toplom kruhu.

Namaz od lješnjaka pak ima nešto laganije okuse tartufa te bismo ga, šaljivo, opisali kao Nutellu za bogate. Barem smo se mi tako osjećali svakim novim zalogajem.

Malo je reći kako je cijela soba zamirisala divnim aromama prve jutarnje kave pomiješanim s pomalo oštrim mirisom tartufa, a mi smo konačno uživali u svom prvom raskošnom vikend doručku. Idealan spoj!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.