Špajza Tražimo Gastro zvijezde 1505 prikaza 31. listopada 2018.

Jesen u čaši - Kiwi go crazy oduševila zdravim doručkom

Lidija Lončarić
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Gracia s bloga Kiwi go crazy, koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana, donijela sezonski doručak koji je nazvala Jesen u čaši.

Gracia s bloga Kiwi go crazy uz recept nam je pripremila i kratak uvod, a mi ćemo samo dodati kako je ovaj lagani i slatki doručak bio idealna uvertira u degustaciju ostatak delicija. Čaše su se počistile do zadnje slatke mrlje!

 

Možda vas zanima... Meetup blogera: Jelima do titule Gastro zvijezde Špajza

 

Jesen u čaši

Kad kuham volim se igrati bojama, teksturama i slojevima. Hrana je za mene strast, ljubav i igra. Većinu vremena kuham vegansku zdravu hranu i želja mi je pokazati da takva hrana može biti lijepa i fina.

Ovaj doručak u čaši možete sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplicirano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan.

Zapravo vam danas donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka, a kad ih spojite evo vam ove male čašice. Ovakve čašice možete  poslužiti kao desert i uživati u njima tijekom cijelog dana. Neću više duljiti, evo mog recepta.

 

Možda vas zanima... Kako su se naši blogeri proveli na #gastrozvijezda meetupu-u Špajza
 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić


Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):

Kompot od dunje

Sastojci:

  • 3- 4 dunje
  • 2 šalice soka od jabuke ( može i voda + sok od pola naranče)
  • 3-4 žlice brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
  • 1 mala žlica cejlonskog cimeta

Postupak:

  1. Dunju oguli i nareži na kockice.
  2. U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
  3. Napuni čašice prvim slojem.

*ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle
*ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije
*umjesto dunji možeš koristiti i jabuke ( samo prilagodi vrijeme kuhanja)
Ovaj kompot možete jesti i samostalno ( u frižideru će biti dobar 3-4 dana)

Chia puding

Sastojci:

  • 6 velikih žlica chia sjemenki
  • 2 šalice biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
  • ½ male žličice bourbon vanilije
  • 1-2 žlice sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)

Postupak:

  1. Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
  2. Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
  3. Dodaj chia puding na sloj dunji.

*ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu… i
Uživajte u zdravom i hranjivom obroku.

Granola od bundeve

Mmm.. Pssst. Ovo je moj najdraži sloj.
Sastojci:

  • 1 i ½ šalica zobenih pahuljica ( može i GF)
  • ½ šalice badema (nasjeckani)
  • ½ šalice suncokretovih sjemenki
  • ½ šalice kokosovih listića
  • 1 i ½ žlica kokosovog šećera ( može i neki drugi)
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2-3 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
  • 1 mala žlica cejlonskog cimeta
  • ½ male žlice bourbon vanilije
  • Prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 170˚ stupnjeva, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
  3. Ubaci u pećnicu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
  4. Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.

*granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku
*ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač

Pire od bundeve:

  • 1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
  • Malo ulja ( kokosovo)

Posupak:

  1. Upali pećnicu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem
  3. Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
  4. Meso bundeve izvadi žlicom, trebalo bi ići veoma lako.
  5. Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.

Trebat će ti i za idući sloj pa ne brini kud ćeš sad s tim pireom.

Uh konačno zdanji sloj.. nakon granole ovo mi je favorit broj dva. Nadam se da se nisi umorio od prethodnih slojeva jer ovo svakako vrijedi isprobati. Kao i prethodni slojevi idealno funkcionira i samostalno. A mislim da bi izvrstan kolač bio podloga od gore navedene granole i ove fine kreme.

Morat ću probati. Opet previše pričam. Oprosti ponese me ta hrana.

Krema od bundeve
Ova kremica mene podsjeća na kremšnitu i baš mi je fina.

  • 1/3 šalice brezinog ili nekog drugog šećera
  • 2 velike i pol velike žlice aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
  • Prstohvat soli
  • ½ male žlice bourbon vanilije
  • 1 šalica nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
  • 1 šalica kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
  • 1 šalica pirea od bundeve

Postupak:

  1. U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
  2. Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
  3. Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
  4. Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
  5. Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šalicu pirea od bundeve.
  6. Izblendaj i krema je gotova.
  7. Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš ju dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.

Ovakva kremica je ubiti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert
*Ako niste već sve prije pojeli i ipak se odlučili raditi ove čašice za kraj ih možete ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom.
Eto nadam se da nisi zaspao čitajući ovaj recept. Rastavila sam čašu na sve sastavne dijelove, a ti uživaj sastavljajući ih kako želiš. Samo se igraj i uživaj.

Ovdje možete glasati za Kiwi go crazy.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.