Gracia s bloga Kiwi go crazy uz recept nam je pripremila i kratak uvod, a mi ćemo samo dodati kako je ovaj lagani i slatki doručak bio idealna uvertira u degustaciju ostatak delicija. Čaše su se počistile do zadnje slatke mrlje!
Jesen u čaši
Kad kuham volim se igrati bojama, teksturama i slojevima. Hrana je za mene strast, ljubav i igra. Većinu vremena kuham vegansku zdravu hranu i želja mi je pokazati da takva hrana može biti lijepa i fina.
Ovaj doručak u čaši možete sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplicirano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan.
Zapravo vam danas donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka, a kad ih spojite evo vam ove male čašice. Ovakve čašice možete poslužiti kao desert i uživati u njima tijekom cijelog dana. Neću više duljiti, evo mog recepta.
Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):
Kompot od dunje
Sastojci:
- 3- 4 dunje
- 2 šalice soka od jabuke ( može i voda + sok od pola naranče)
- 3-4 žlice brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
- 1 mala žlica cejlonskog cimeta
Postupak:
- Dunju oguli i nareži na kockice.
- U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
- Napuni čašice prvim slojem.
*ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle
*ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije
*umjesto dunji možeš koristiti i jabuke ( samo prilagodi vrijeme kuhanja)
Ovaj kompot možete jesti i samostalno ( u frižideru će biti dobar 3-4 dana)
Chia puding
Sastojci:
- 6 velikih žlica chia sjemenki
- 2 šalice biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
- ½ male žličice bourbon vanilije
- 1-2 žlice sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)
Postupak:
- Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
- Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
- Dodaj chia puding na sloj dunji.
*ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu… i
Uživajte u zdravom i hranjivom obroku.
Granola od bundeve
Mmm.. Pssst. Ovo je moj najdraži sloj.
Sastojci:
- 1 i ½ šalica zobenih pahuljica ( može i GF)
- ½ šalice badema (nasjeckani)
- ½ šalice suncokretovih sjemenki
- ½ šalice kokosovih listića
- 1 i ½ žlica kokosovog šećera ( može i neki drugi)
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2-3 žlice javorovog sirupa
- 3 žlice pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
- 1 mala žlica cejlonskog cimeta
- ½ male žlice bourbon vanilije
- Prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 170˚ stupnjeva, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
- Ubaci u pećnicu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
- Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.
*granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku
*ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač
Pire od bundeve:
- 1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
- Malo ulja ( kokosovo)
Posupak:
- Upali pećnicu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem
- Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
- Meso bundeve izvadi žlicom, trebalo bi ići veoma lako.
- Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.
Trebat će ti i za idući sloj pa ne brini kud ćeš sad s tim pireom.
Uh konačno zdanji sloj.. nakon granole ovo mi je favorit broj dva. Nadam se da se nisi umorio od prethodnih slojeva jer ovo svakako vrijedi isprobati. Kao i prethodni slojevi idealno funkcionira i samostalno. A mislim da bi izvrstan kolač bio podloga od gore navedene granole i ove fine kreme.
Morat ću probati. Opet previše pričam. Oprosti ponese me ta hrana.
Krema od bundeve
Ova kremica mene podsjeća na kremšnitu i baš mi je fina.
- 1/3 šalice brezinog ili nekog drugog šećera
- 2 velike i pol velike žlice aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
- Prstohvat soli
- ½ male žlice bourbon vanilije
- 1 šalica nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
- 1 šalica kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
- 1 šalica pirea od bundeve
Postupak:
- U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
- Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
- Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
- Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
- Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šalicu pirea od bundeve.
- Izblendaj i krema je gotova.
- Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš ju dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.
Ovakva kremica je ubiti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert
*Ako niste već sve prije pojeli i ipak se odlučili raditi ove čašice za kraj ih možete ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom.
Eto nadam se da nisi zaspao čitajući ovaj recept. Rastavila sam čašu na sve sastavne dijelove, a ti uživaj sastavljajući ih kako želiš. Samo se igraj i uživaj.
Ovdje možete glasati za Kiwi go crazy.
Dobar tek!