Špajza 09. rujna 2016.

Kokteli s pivima: Sjajne novosti s Craft Beer Festivala u Medulinu!

Koktel
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U posljednje dvije godine, život pivskih fanatika obogaćen je brojnim festivalima koji se organiziraju u čast craft piva. Ljubitelji piva svakako su došli na svoje sa craft revolucijom koja nas je okružila u zadnje vrijeme.

Već 2015. godine nazirao se veliki potencijal ovog mjesta i entuzijastičnost organizatora pa smo, kao i ostali ljubitelji dobrog piva zaputili na Medulin Craft Beer Festival drugu godinu za redom. Posebnost ovog festivala je ta da je napravljen korak naprijed po pitanju organizacije i po pitanju sadržaja koji je po prvi puta u ponudu uključio edukaciju upravo na ovom festivalu. Procvat pivske kulture rezultirao je brojnim vrhunskim proizvodima, pratećim gastronomskim užicima, i naravno – koktelima od piva.

Barmen.hr imao je čast održati radionicu upravo o pivskim koktelima, onima koji su se odlučili pridružiti VIP dijelu posjetitelja gdje su osim uživanja u pivu dobili priliku okusiti vrhunske gastronomske delicije i isprobati koktele čiji je osnovni sastojak upravo – pivo. Definitivno najbolji znalac i virtuoz u spajanju destilata sa pivom je predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske, Zoran Lukić koji je objeručke prihvatio i ovaj zahtjevni zadatak.

Treba spomenuti da je ovaj festival zaista podignuo ljestvicu za sve ostale sa čak četrdeset craft pivovara koje su ponudile 150 točenih piva, a tu je i 350 etiketa piva u bocama. Festivalu su se pridružili majstori iz čitave Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije….. Svijet piva svakako je raznolik, i broj raznih stilova piva omogućuje svakome da pronađe pivo koje će oduševiti nepce. Upravo radi brojnih raznolikosti odlučili smo napraviti koktele od kojih je svaki baziran na drugom pivskom stilu i iskoristiti pozadinske note i retro okuse koje svako pivo posjeduje. Pokušali smo istaknuti “skrivene” čarolije koje svako pivo posjeduje i pripremili smo koktele od lager piva, stouta, lambica i weizen. Ipak bi trebalo objasniti barem nekoliko riječi o kakvim je stilovima riječ u slučaju da netko nije upoznat sa izrazima.

Kokteli | Author: barmen.hr foto: barmen.hr

Lager pivo – ovo je pivo donjeg vrenja, što znači da se fermentacija odvija na 8 do 10°C. Ovaj stil piva pije se rashlađen na temperaturi od 5 do 14°C i najrašireniji je stil piva na svijetu. Lager nastaje korištenjem mekane vode a jedno od glavnih obilježja mu je zlatno žuta boja dobivena kombinacijom svijetlih sladova. Kod nas su neka od najpopularnijih lager piva standardna svjetla piva sa kojima se susrećete gotovo svaki dan (Ožujsko pivo, Karlovačko, Osječko, Staročeško, Pan….). Naravno, ovo je samo vrh ledenjaka informacija o lageru ali biti će dovoljno da oni koji nisu upoznati sa pojmom da shvate o čemu se radi.

Stout pivo – pivski stil koji izvorno potječe iz Engleske, danas se više povezuje sa Irskom, a jedno od najpoznatijih piva koje pripada ovom stilu je svakako svjetski poznati Guinness. Stout pivo je izvorno bilo verzija porter stila sa nešto više alkohola, no kasnije se odvojio kao poseban stil. Stout je izrazito crno i neprozirno pivo koje se proizvodi od prženog neslađenog ječma.

Lambic – ovo je stil piva koji nastaje spontanom fermentacijom uz pomoć divljih kvasaca iz zraka. Glavno obilježje mu je prepoznatljiva kiselost. Naravno, i unutar ovog stila postoje podjele i kombinacije sa voćnim udjelima, a jedno od najpoznatijih koje se može pronaći na našem tržištu je svakako Lindeman’s.

Weizen – ovo je Njemačko pšenično pivo čije je obilježje osvježavajuć i blago kisel okus. Jedna od posebnosti ovog stila je taj da pozadinski okus koji se prepoznaje podsjeća na bananu. Da se razumijemo, ovo pivo nema veze sa bananama već se za njegovu proizvodnju koriste otvoreni fermentatori pri čemu nastaje i do 50% više fenola i više nego dvostruko estera koji su odgovorni za okus banane. Danas ipak većina pivovara koristi zatvorene kotlove i fermentatore radi manje površine koju zauzimaju.

Kokteli | Author: barmen.hr foto: barmen.hr

Drago nam je da su festivali piva koji su primarno započeli samo kao predstavljanje raznih craft piva uveli i segment edukacije i upoznavanja ljudi sa kulturom piva, pivarstvom, novim okusima i potencijalom koji se stvara iza čitave priče. Napredak je očit jer je većina ugostiteljskih objekata svoju ponudu proširila sa craft pivima što samo ukazuje na to da se znanje proširilo i ljudi prepoznaju kvalitetu. Pivo se, naravno, može konzumirati i čisto, no mi smo odlučili istražiti mogućnosti miješanih pića sa pivima na način da se njihove posebnosti istaknu. Kokteli su sami po sebi umjetnost slaganja okusa i mirisa te prezentiranje istoga na ispravan način.

Kada se govori o koktelima, postoji nekoliko grupa koje su dobro poznate tako da smo odlučili iskoristiti pivo i upravo klasičnim koktelima dati “twist”, odnosno napraviti spoj klasičnih koktela koji se ispijaju diljem svijeta ali na način da glavni sastojak i centar pažnje bude upravo pivo.

Amaretto Sour Twist

Amaretto sour je jedan od najpoznatijih koktela kod kojeg se zaista primarno cijeni njegova jednostavnost. Ovo je jedan od klasika iz kategorije “sour”. Svi sour kokteli imaju povijesnu poveznicu, naime prije su putovanja brodom bila teška, višemjesečna i često je dolazilo do kvarenja hrane i pića, a ni voda nije bila sigurna opcija za posadu. Pojavile su se i bolesti poput skorbuta te kako bi pokušali spriječiti trovanja i bolesti na brodovima se počelo konzumirati razvodnjeno alkoholno piće te sok limuna i limete kako bi prikrio okus alkohola. Prvobitno se koristio rum, no kada su se pomorci domogli kopna, često su u barovima naručivali upravo kombinaciju pića koju su konzumirali mjesecima na brodu. Iako su se koristili i gin, brandy i whisky, amaretto sour postao je legenda. Mi smo upravo ovaj koktel odlučili koristiti kao inspiraciju kako bi pripremili koktel od lager piva. Kako je lager primarno slatkastog i ugodnog okusa, odlučili smo uz pomoć amaretta i limunovog soka iz njega izvući upravo slatku i osvježavajuću notu koju posjeduje. Koktel nastao ovom kombinacijom dobio je još veću dimenziju kada ga se dekoriralo zapaljenom grančicom ružmarina gdje uz element kombinacije okusa dodajemo i aromu koja neosporivo koktelu daje ono nešto više.

Old Fashioned Twist 

Ovo je koktel koji se priprema na način da se spajaju slatke note šećera sa bitterima koji odišu voćnim i gorkim notama. Na posljetku se ovoj kombinaciji dodaje alkoholno piće poput viskija i dodatak citrusa. Tradicionalno se poslužuje u malenoj niskoj čaši koja nosi ime upravo prema ovom koktelu – old fashioned. Ovaj koktel nas je potaknuo da napravimo kreaciju koja je oduševila sve prisutne na edukaciji, kombinacija viskija, bittera i lambic voćnog piva nedvojbeno se našla među favoritima. Elegantno piće istaknulo je pozadinski okus piva Lindeman’s Frambois gdje je do izražaja došla malina, a upravo viski mu je dao onaj dodatni “kick”. Bitteri i zagrijana esencijalna ulja kore naranče stvorili su aromu koja pojačava doživljaj. Povezali smo voćne note piva i klasičnog koktela i dobili smo osvježavajuće ali moćno piće koje nikoga od prisutnih nije ostavilo ravnodušnim.

Tiki Beer

Tiki kokteli nastali su nakon razdoblja prohibicije kada je rum postao iznimno nepoželjan. Tada se smatrao pićem siromaha i mornara pa mu je i cijena bila iznimno niska. Ovo je iskoristio Don the Beachcomber, jedan od utjecajnijih barmena 20. stoljeća. On je, boraveći na Karibima naučio pripremati kombinacije pića sa rumovima, posebice Planter’s Punch. On je započeo ideju korištenja više rumova u jednom piću a s obzirom da je imao široko znanje o tom piću, sve što je radio bilo je savršeno izbalansirano. Neki od najpopularnijih koktela ovog stila su Sex on the beach, Zombie, Mai Tai.…

Ovaj stil koktela nam je poslužio kao inspiracija za piće sa Weizen pivom, upravo zbog pozadinske note banane koja se može osjetiti u retrookusu. Upravo fenoli i esteri zaslužni za ovaj okus dali su nam prigodu da iskoristimo taj “tropski okus” i pripremimo piće koje je idealno ljetno osvježenje. Iskoristili smo bijeli rum i ODK Falernum sirup kako bi povezali sve sastojke a rezultat je bio taj da se istaknuo voćni okus piva i vanilije iz ruma te smo dobili vrhunski tropski koktel koji nigdje ne bi prošao nezamijećeno.

Kokteli | Author: barmen.hr foto: barmen.hr

Stout Martini Osoba koja je zaslužna za izvorni Espresso Martini svakako je Dick Bradsell. Također je poznato da je upravo on zaslužan za revolucionarizaciju koktel scene Londona 1980ih. Priča kaže da je piće, kada je tek nastalo nosilo naziv Vodka Espresso. Jedan dan je došla mlada djevojka, koja je danas poznata kao top-model. Zatražila je piće koje će je “probuditi i razbiti”. Dobila je kombinaciju vodke, svježeg espressa, šećera i likera od kave. Od tada je espresso martini svjetski klasik…

Zašto pričamo cijelu ovu priču? Jer smo pronašli način da ovo piće učinimo još boljim. Čokoladne note stout piva savršeno su se uklopile u koncept i odlučili smo ih istaknuti još više. Vodka, šećerni sirup, kava i Galliano liker od kave sami po sebi već čine kombinaciju nezaboravnog okusa no s dodatkom stout piva, iz njega smo izvukli pozadinski okus tamne čokolade a u isto vrijeme unijeli osvježenje, gustoći i pjenušavost koju ovo pivo ima. Ovaj koktel mogao bi se naći na stolu umjesto deserta jer ima dovoljno slatkoće i dovoljno gorčine da odgovara svakom nepcu.

Svako pivo nosi u sebi tonove koji se skrivaju u retrookusu, a kokteli su idealan način da se upravo te skrivene čarolije istaknu. Sigurni smo da će kokteli s pivom postati standard u ponudi vrhunskih ugostiteljskih objekata. Medulin Craft Beer Festival prepoznao je važnost raznolikosti i širenja znanja a zauzvrat su gosti VIP kutka dobili priliku upoznati se s miksologijom, koktelima od piva i barmen.hr timom - kažu na portalu Barmen.hr.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.