Vjerojatno se čitav tim polako uhodava i saživljava s vinogradom i podrumom, dok vremenski odmak sigurno znači i veći raspon starosti drvenog posuđa što omogućava veću slobodu u podrumu pri kreiranju konačnog brenda. Syrah se kroz godine dokazuje kao izniman stanovnik vinograda sjeverno dalmatinskog zaleđa gdje je u rukama nekolicine manjih proizvođača skrenuo pažnju na sebe kao sortu kojoj odlično odgovara „borba“ za egzistenciju u vinogradu na području pod utjecajem Velebita i Jadranskog mora. Nakon relativno uspješne prethodne dvije godine, berba 2009 je otišla i korak dalje te predstavlja značajan iskorak u masovnoj proizvodnji Syraha u Hrvatskoj.
U čaši se očituje zrelom rubinskom bojom umjerene dubine i jednakog inteziteta. Dva sata u dekanteru bilo je dovoljno da se vino prozrači, otvori i pročisti od potencijalno agresivnih isparavajućih alkohola (14.7%). Nos je obilježen intenzivnom kombinacijom crvenog voća i crnih začina – od sortnih tamnijih do nešto blažih i nježnijih kao posljedice vinifikacije. Herbalna crta svježine te uravnoteženi kremasti mirisi odlično se uklapaju u zrelo voćno bogatsvo. Sve zajedno je pozadinski podržano sa zdrobljenim kamenom i suhom zemljom.
U ustima je zaokruženo s jasnom crtom svježine koja retrookus jednostavno produljuje na desetke sekundi u smjeru mente i crvenog voća. Iako srednjeg tijela, usta su puna okusa i obložena izvrsnim, sitnim sveprisutnim taninima. Ugodna gorčina adstrigencije i tanina izbalansirana je voćnom slašću. Nakon gotovo 5 dana u dekanteru na sobnoj temperaturi, pokazalo se još uvijek atraktivno i postojano, s novim smirujućim aromama suhog tamnog voća, mekanih slatkih začina i aromatizoranog paljenog drveta. Izvrsno. Kada su u pitanju veliki igrači, Badel 1862 se s Korlatom pozicionirao na sam vrh, rame uz rame s Beljem i Agrolagunom, barem kada je u pitanju kvaliteta vina od internacionaliziranih francuskih sorti.
Vrsta: crveno vino
% alkohola: 14.7%
Sorta: Syrah
Berba: 2009.
Proizvođač: Korlat
Najbolje pristaje uz: janjeće ražnjiće, mesne okruglice u umaku od rajčice, steak, pečenice s pire krumpirom
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 90 kuna